Kun kerroin jääneeni ilman opiskelupaikkaa, läheiseni alkoi pitkän hiljaisuuden jälkeen pohtia, kuinka hän ei pitkään aikaan suostunut uskomaan etten koskaan etenisi mihinkään - "mutta nyt..."
Opiskelupaikka olisi merkinnyt entistä pahempaa kituuttamista ja velkaantumista, mutta ensisijaisesti elämänhallintaa ja realistista toivoa asioiden muuttumisesta muutaman vuoden sisällä. Harkitsen vakavasti laajentavani tämän urbaanin elämysmatkablogin elämysmatkaksi turhauttavaan työttömyyteen käymällä vuoden ajan järjestelmällisesti läpi kaikkia työvoimatoimiston nollakursseja, mistä vain saa ylläpitokorvauksena sen 8e/päivä.
Voisin aloittaa tutkimusmatkani työvoimauttamiseen vaikkapa työnhakukurssilla, atk-ajokortilla, cv:n kirjoituskurssilla ja ohjatuilla osallistumisilla rekrymessuille. Ja toki raportoimalla kaikista näistä kirjallisesti niin työvoimatoimistolle, Kelalle, sosiaalitoimelle kuin TE-keskuksellekin taatakseni tukien sujuvan juoksun. Vuoden jälkeen olenkin sitten työvoimapoliittisten toimenpiteiden erityisasiantuntija ja voin nostaa valtion TES:n mukaisia konsulttipalkkioita jostain TEM:n työllisyys- ja yrittäjyysosaston kehitysprojektista.
Barbara Ehrenreich ei kuulu suosikkikirjailijoihini, mutta ansaitsin joskus vuosia sitten taskurahaa kirjoittamalla johonkin marginaalijulkaisuun kirja-arvostelun mm. valkokaulustyöttömyydestä kertovasta Petetty keskiluokka -kirjasta. Ehrenreich eläytyi hakemaan töitä parhaansa mukaan, minä voisin kokeilla olla työtön parhaani mukaan; tehdä kaiken mitä työvoimatoimisto tarjoaa, osallistua kursseille, koulutuksiin, lähettää säännöllisesti kaksikymmentä työhakemusta viikossa paikkoihin, joissa ei suoraan vaadita virallista osaamista ja toimittaa kuukausittain ylimääräisiä allekirjoitettuja lomakkeita työvoimapoliittisiin toimenpiteisiin osallistumisista kahdeksan euron ylläpitokorvauksen laskutusta varten.
Nyt on edessä mielekkään vapaaehtoistyön hakeminen, ellei palkkauksen puolesta mielekästä työtä löydy (valitan, työtä ihannoivat tukipylväät, minä en ala osa-aikatyöhön 7e tuntipalkalla, koska siinä ei tee kuin persnettoa). Ajatus seinien tuijottamisesta ja iltapäivisin heräämisestä vuoden verran ahdistaa. Ilmaiseksi tehdessään voi ainakin valita mitä tekee ja millaisten ihmisten kanssa.
En ole käynyt kesän aikana juurikaan ruokajonoissa, vaikka välillä olisi tarvetta - päivärytmi on kadoksissa ja syöminen epäsäännöllistä. Pakastimessa on lihaa, mutta vihannekset maksavat kesälläkin turhan paljon. Elokuussa yritän lainata auton, jotta pääsen rauhassa ajan kanssa keräämään ja kuivaamaan talven varalle sienet ja yrtit ja keittämään herukkahillot naapureillekin.
Lähiostareilla ja -lähiöissä liikkuessa tulee edelleen vastaan paljon ruokajonotuttuja, joilta kesä mitä ilmeisimmin on vienyt myös päivä- ja viikkorytmin. On silti iloista nähdä, ja ihmisten tervehtiessä tuntee kuuluvansa alueelle. Monet käyvät kysymässä, tiedänkö milloin joku jono taas aukeaa tai milloin mistäkin saa lämmintä ruokaa. Pari kertaa vastaan on keppeineen tullut myös sama vanha rouva, joka kerran ruokajonossa jakoi muille paperikaramelleja syntymäpäivänsä kunniaksi - en tiedä tunnistaako rouva, mutta ainakin tervehtii takaisin.
Monen kanssa olen istunut hetken aikaa torin laidalla ihan vain pikaisesti kokeilemassa, miltä kylmä keppana maistuu hellerajalla. Huhujen ja kertomusten perusteella monia tuttuja kasvoja ei näy syksyllä. On sairastumisia, kuolemantapauksia, onnettomuuksia, väkivaltaa ja parisuhdepakolaisuutta muille paikkakunnille, joitakin pitkälle katkolle lähteneitä ja joitakin positiivisen elämänmuutoksen tehneitä, joita ei enää kulmilla näy. Joku on saanut töitä, pari muuta lapsen, joku palannut yhteen puolisonsa kanssa ja moni saanut asunnon. Kai se onnen määrä sitten on vakio.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
En vieläkään ymmärrä, miksi työkkärin kursseja morkataan. Itse olen onnistunut osallistumaan sellaiselle kahdesti (juurikin atk-ajokorttikurssi ja akateemisten työnhakukurssi), kummankin muutkin osallistujat on olleet motivoituneita - paitsi se yksi pakollinen inisijä kummallakin kerralla. Oppia on tullut, ja uusia tuttavuuksia samoin. Ja kumpikin kurssi _oikeasti_ auttoi vakituista työpaikkaa kohden.
VastaaPoistaHyvä, että noitakin kokemuksia on. Kurssien pitäisikin olla omaan motivaatioon perustuvia ja vastata työnhakijan tarpeita. Myös niiden muiden kurssilaisten takia.
VastaaPoistaOmassa tuttavapiirissä atk-ajokorttikursseille on painostettu ihmisiä, jotka ovat koonneet tietokoneita jo ennen kuin atk-ajokorttia oli olemassa ("no mutta pitäähän osaamisesta olla näyttö"). Painostaminen ja pahimmassa tapauksessa toimenpiteeseen pakottaminen tukien menetyksellä uhkaamalla on työvoimapolitiikkaa pahemmasta päästä.
Olen pari vuotta etsinyt ja kysellyt aktiivisesti työvoimatoimiston kautta koulutuksia, joissa näkisin mitään mieltä. Hygienia- ja anniskelupassit aion suorittaa, mutta muuten työmarkkinoille lisäpojoja antavat kurssit on suunnattu pääosin lisäopinnoiksi niille, joilla on jo pohjakoulutus alalta.
Joillain paikkakunnilla esim. oppisopimuskoulutukseen ohjaus ja niiden tarjonta on kuulemma erinomaista. Ymmärrän myös, että monet ammatilliset kurssit on suunnattu nuorille syrjäytymisriskin ehkäisemiseksi ajoissa, mutta voisi niitä vähän suunnata meille ei-nuorillekin joilla syrjäytymisriski on akuutti.
Osittain olen varma siitä, että kokemukset työvoimatoimiston kurssituksista, pakkokurssituksista ja työvoimakoulutuksista, työharjoitteluista ym. perustuvat paikkakunnan tarjonnan lisäksi siihen, millaisen työvoimaneuvojan sattuu saamaan. Yksi sai lähtemään itkien toimistosta, toinen (se tylynä tunnettu) antoi asiallista ja jämptiä infoa kysymästäni asiasta ja auttoi siinä eteenpäin. Antoi vielä positiivista palautettakin. Vastaavia kokemuksia tuntuu olevan monilla: osaa duunareista ei vaan kiinnosta ja pöytään lyödään helppo patenttikurssi, toiset vakavissaan pyrkivät kartoittamaan työnhakijan mahdollisuuksia ja tukemaan etenemisessä. Kaikkia on joka lähtöön.
HEI! Kummisetähän ehti käydä näitä CV- ja motivointikursseja, ennenkuin työllistyi 8 euron töihin ja sitä kautta vuoden oikeisiin töihin samaan paikkaan. Että tuuriakin voi olla. Toinen kaverini käy edelleen näitä kaikkia kursseja säännöllisesti läpi. Osa on ollut täyttä p:tä, osa ihan hyviä. Näköjään riippuu suuresti kurssilaisista, muiden motivaatiosta sekä kurssin järjestäjän pätevyydestä (näitä rahastajiahan löytyy).
VastaaPoistaSitä kautta vaan... kyllä se siittä lähtee! Ota ekaks A-ajokortti, se vie aikaa ja on ihan kiva, mäkin olen suorittanut sen ,D
Ikävää ettet päässyt opiskelemaan! =/ Käy kursseja ja kirjoita kokemuksistasi kirja?!
VastaaPoistaKatsotaan nyt, vielä on hetki aikaa miettiä. Kesän pidän vielä toipumislomaa ihan terapeuttisessa mielessä ennen marssimista työvoimatoimistoon iloisena, tiimiorientoituneena, aktiivisena ja motivoituneena työnhakijana.
VastaaPoistaTotta puhuen juuri tällä hetkellä haluan haistattaa pitkät koko lafkalle. Huhtikuusta alkaen työvoimatoimisto on järjestelmällisesti jumittanut kaikki kk-tuloni hävittämällä papereita (niiden tuomisesta merkinnät koneella), katkaisseet tuet merkkaamalla työnhaun uusimattomaksi vaikka ovat jo lykänneet uusimisaikaa loppukesään jne. Yhdetkään - siis yhdetkään - työmarkkinatuet tai ylläpitokorvaukset kevään jälkeen eivät ole tulleet ilman omaa jumalatonta sotimista, uusien lomakkeiden hakemista ym.
Jos voisin, lähettäisin koko ko. toimiston väen pitkälle lepolomalle korjaamaan keskittymiskykynsä ja ajanhallintansa ja palkkaisin muutaman työttömän tilalle.
Terveisin M.M., valmiiksi vihainen huomisen soitteluoperaatiosta työvoimatoimistoon
Toi työttömänä kiertäminen elämysmatkailijana olisi ollut huvittavaa nousukauden aikana. Tässä vaiheessa työttömiä on niin paljon, ettei siitä saa omaperäistä elämysmatkaa millään.
VastaaPoistaJoka toimistossa - myös työkkärissä - on nyt iso lauma suviuunoja. Ei ne ole perillä mistään ennenku joskus elokuun alkupuolella...
VastaaPoistaOlen osallistunut elämässäni aika monelle työkkärin kurssille. Olen parhaani mukaan suhtautunut positiivisesti ja pyrkinyt ottamaan irti sen mitä saatavissa on. Eikä ne kauheita ole olleet. Jälkeenpäin ajatellen kuitenkin sisällöltään silkkaa pilipalia ja tulevaisuudelle hyödyttömiä. Eniten suututtaa se, että niille tosiaan pakotetaan, ja sitten joku pilipalikonsulttitoimisto veloittaa kunnan rahoja niistä paljon enemmän kuin minkä arvoisia ne ovat.
VastaaPoista