torstai 18. kesäkuuta 2009

Leipää ja sirkushuveja

Kaikki tietävät, ettei pelkällä ruoalla elä.

Selvitäkseen ihminen tarvitsee kuivan ja lämpimän paikan missä nukkua, kengät ja vaatteita. Kaikille teoriassa taattu oikeus asuntoon ja kohtuulliseen toimeentuloon ei aina toteudu, ei edes silloin kun hakija tekee parhaansa niiden hakemiseksi kuukaudesta ja vuodesta toiseen. Vuokrat nousevat huimaa vauhtia, pienten ja halpojen asuntojen saatavuus on heikkoa ja kaupunkien ja asuntosäätiöiden jonoja mitataan vuosissa. Tuttava sai kaupungilta asuntotarjouksen halvasta ja mukavanoloisesta kämpästä kohtuullisella sijainnilla muttei ottanut sitä vastaan, koska oli jo saanut asunnon. Asuntohakemuksen lähettämisestä tähän ensimmäiseen tarjoukseen oli kulunut kolme ja puoli vuotta.

Sosiaalitoimen vuokrakaton tarkistaminen ylöspäin on välttämätöntä vuokrien noustessa nopeammin kuin virastot pysyvät perässä. Korvattavien asuinkustannusten noustessa nousevat kuitenkin helposti myös niiden kaikkein halvimpien asuntojen vuokrat, koska jokainen vuokranantaja tietää aina saavansa vuokralaisen, jos vuokrasumma vain on korvattavan rajoissa.

Vaatteissa on kyse muustakin kuin ympäristön lämpötilasta ja hengissä selviämisestä. Vaatteilla herätetään ensivaikutelma ja ne vaikuttavat muiden suhtautumiseen, niillä voi masentaa itsensä täysin arvottomuuden pohjamutiin tai piristyä ja kohottaa itsetuntoa. Ne voivat olla epämukavia tai helppoja ja käytännöllisiä, ja niitä on oltava riittävän paljon, jotta niitä voi vaihtaa ja pestä välillä. Mitä harvemmin pyykinpesuun on mahdollisuus, sitä useampia vaihtovaatteita periaatteessa tarvittaisiin. Monille vähävaraisille vaatteet ovat vain jotain pakollista, eikä niiden antamalla viestillä ole väliä: T-paita ja verkkarit tai farkut riittävät hyvin, kunhan molempia on kaksin kappalein. Joskus aiemmin kerroin tutusta, joka pitkästä sairaalavaatteisesta osastohoidosta päästyään sai fattalta parinkympin maksusitoumuksen vaatteisiin ja sai sillä Tarjoustalosta ostettua yhdet verkkarit.

Kuulin tänään ensimmäistä kertaa Vantaan Tikkurilassa toimivasta seurakunnan ylläpitämästä vaatevarastosta. Vähävaraisena voi vaatevarastossa käydä katsomassa vaatteita akuuttiin tarpeeseen ja maksaa niistä kykynsä ja omantuntonsa mukaan.

Kun puhutaan toimeentulotuen tai muiden minimitukien (tai niitä pienempien, kuten opintotuen) suuruudesta ja riittävyydestä, on monilla valmiina halveksuva kummastus siitä, miten neljäsataa euroa ei muka riitä elämiseen. Ei köyhän tarvitse missään ravintolassa syödäkään, ja eihän niitä vaatteita tarvitse koko ajan ostaa. Eri asia tietenkin on, jos ryyppää rahansa ja ostaa harva se päivä kalliita merkkivaatteita - muuten tuilla kuulemma elää vallan mukavasti. Yleensä näin puhuvat ovat kokeilleet tuilla elämistä enintään parin kuukauden jaksoja tai eivät lainkaan.

Jos on käynyt niin hyvä tuuri, että asunnon pinta-ala ja neliömäärä sopivat Kelan ja sosiaalitoimiston taulukoihin "kohtuullisista asuinkustannuksista", asuu yksin (avoliitossa elävän perusosasta vähennetään 60e) eikä niskassa paina lyhennettäviä lainoja, velkoja tai rästejä, niin minimituilla tulee kyllä toimeen. Eri asia on, onko elämänlaatu pitkään minimituilla kituuttaessa enää lisäongelmia ennaltaehkäisevällä tasolla. Henkinen hyvinvointihan ei saisi maksaa.

Ruokajonoissa ihmisten - tuttujen, tuntemattomien ja uusien tuttavuuksien - tapaaminen on monille yhtä tärkeää kuin ruoka. On välttämätöntä päästä edes kerran viikossa puhumaan ihmisten kanssa tasavertaisena ja huonommuutta tuntematta.

Toivoisinkin kommentteihin ideoita ja vinkkejä halvoista tai maksuttomista ajanviettotavoista - mitä tehdä eri paikkakunnilla kavereiden kanssa tai yksin, missä tavata ihmisiä, millaiset tahot (järjestöt, seurakunnat tms.) tarjoavat maksutonta toimintaa tai oleskelutiloja, mistä niistä löytyy tietoa jne.

Jotkut anniskelupaikat järjestävät säännöllisesti maksuttomia klubi-iltoja elävällä musiikilla, mutta ravintola-asiointiin sisältyy usein jonkinasteinen ostopakko. Piknik puistossa on sosiaalisen laatuajanvieton klassikko, samoin Linnanmäellä fiilistely sisäänpääsyn muututtua taannoin maksuttomaksi. Kansallispuistoon ja ulkoilualueille voi mennä pelkillä matkakustannuksilla, ja moniin museoihin pääsee yhtenä päivänä viikossa maksutta tai saa työttömän alennuksen. Yksi muutaman euron ajanviettosuosikeistani on minigolf... Kovin usein sitä ei raaski, mutta pari kertaa kesässä. Seurakunnat, Elämäntapayhdistys ym. pyörittävät usein päivätupia ja oleskelukahviloita, joissa kahvi ja pulla ovat joko ilmaisia tai sitten hinnat mitataan kymmenissä senteissä, ei euroissa, ja missä voi rauhassa lukea päivän lehdet tai käyttää vaikka nettiä.

Itse haaveilen viljelypalstasta, mutta kävelymatkan päässä niitä on rajallisesti ja palstajonot niihin ovat pitkiä. Kesäisin ilmaista tekemistä on ilmankin helppo löytää, talvisin ja sadepäivinä se on haastavaa. Kuitenkin juuri pimeimpänä aikana sosiaalisia kontakteja ja mielen virkeyttä tarvitsisi enemmän kuin koskaan.

6 kommenttia:

  1. Kahdet farkut? Mulla on ollut yli 10v vain yhdet. Ei ole vara ostella enempää. Niitäkin paikkaan kun menevät rikki. Ongelmani on tosin koko, olen niin iso ettei halvalla saa mitään. Farkkuihin meneen tarjouksellakin 30e ja paitoihin alen kanssa 15-30e. Toisaalta sopivia ei edes löyty kovin helposti joten eipä senkään takia tule osteltua. Kirpparit on ihan turhia paikkoja minulle.

    Yhdessä asuvat sisarukset rinnastetaan muuten myös pariskuntaan. Kämppiksiä ei. Siinä on taas todella ajateltu.

    VastaaPoista
  2. Kämppiksetkin rinnastetaan, jos sattuu olemaan eri sukupuolta.

    VastaaPoista
  3. Mullakin oli iät ja ajat yhdet edes osapuilleen ehjät housut. Yksillä pärjäsi ihan kohtuullisesti lähinnä siksi, että kotona on pyykkikone ja pyykkiä pystyi siis pesemään tarpeen mukaan. Nyt on jo kahdet käyttökelpoiset housut, ja vaatejaosta sain lisäksi pari paitaa ja kengät. Muuten olisikin tehnyt jo vähän liian tiukkaa, jos ne olisi pitänyt ostaa.

    VastaaPoista
  4. No minä sain juuri Kummisedän perintönä 4 - 5 säkillistä vaatteita ja muuta pientä. Tarkoitus on nyt käydä ne läpi, katsoa mikä käy itselle ja jakaa sitten kavereille hiljalleen muut eteenpäin. Talvikin on tulossa... Setä ehti ostaa kasapäin uusia vaatteita tuossa aikanaan, kun sai perinnön. Joukossa on siis hyvää vaatetta, enkä tod. vie niitä mihinkään jaettavaksi. Sen verran on tuttuja (ja hörhöjä), jotka ovat parempia ketineitä vailla. Yksi säkki oli täynnä farkkuja, erilaisia - joku mies saa olla iloinen ;D

    Toiminnoista: Malmin toimintakeskus järjestää kaikenlaista, retkistä, ompelusta, saunailloista, keskustelusta jne lähtien ja toiminta on maksutonta.

    VastaaPoista
  5. Mt-palstalla ehdotettiin joskus että asumistuki pitäisi poistaa. Näin asuntojen hinnat laskisivat, kun nyt kiskurivuokranantajat repii Kelasta tulonsa vuokralaisten kautta. Ihan hyvä teoria mutta epäilen että ei toimisi vaan kävisi niin että jollain aina olisi varaa muuttaa kalliiseen ja köyhät joutuisivat pahvilaatikoihin Hakiksen rannalle tai Kainuuseen hometaloon. =D Kohtuuhintaisia asuntoja pitäisi saada lisää, silti.

    Talvella totta tosiaan tarvitsisi toimintoja!! Jos edes ihmisillä olisi aikaa ja energiaa tulla kylään niin se olisi jo paljon! Minä olen pimeään vuodenaikaan huono masennuksen takia lähtemään minnekään... Perustetaan köyhien kahvittelu?! Jos me Hamletin kanssa pian saadaan se kolmio, kutsun teidät kaikki meille sitten ja minä tarjoan pullat ja kahvit!

    Muuten, kaupungin museot on ilmaisia. Just kävin Hakaniemen huvilassa kattoo sen Varokaa, mustalaisia -näyttelyn. Se oli mahtava!!

    VastaaPoista
  6. Nämä ovat varmaan täysiä itsestäänselvyyksiä, mutta kirjastoissa käyminen kannattaa aina.

    Yksi kiva juttu mitä kavereiden kanssa voi tehdä, on järjestää oma pieni filmifestivaali. Jokainen tuo yhden suosikkielokuvansa ja sitten katsotaan ne. Jos porukkaa on enemmän, äänestämällä voidaan valita kaksi tai kolme elokuvaa. Ja jos on rahaa, niin pellillisen hyvää pizzaa saa aikaiseksi, jos kaikki osallistujat sijoittavat vaikkapa 2 euroa. Pizzan kanssa maistuu mehu.

    Yksi kotiviihteen tarjoaja on ystävämme netti. Pienellä vaivalla sieltä löytyy kaikenlaista kiinnostavaa. Jos tuntuu vaikealta ruveta itse etsimään, Stumbleupon auttaa etsinnässä. Siellä voi valita itseään kiinnostavan kategorian (valokuvaus, historian eri aikakaudet, kummallisuudet, sarjakuvat, ihan mitä vain) ja ruveta klikkailemaan Stumble-nappia. Hyvin koukuttavaa.

    Jos on yksinäinen ja seuraa vailla, yksi paikka jossa ollaan aina kiitollisia vierailuista, on vanhainkoti. Jos lähelläsi on vanhainkoti, rupea vanhuksen ystäväksi. On hirveät määrät vanhuksia, joita kukaan ei käy katsomassa eikä kukaan kerkeä heitä ulkoiluttaa. Yksinäiselle vanhukselle tällaiset ystävyyssuhteet ovat kirjaimellisesti elintärkeitä. Eikä kenelläkään voi olla liikaa ystäviä.

    Ulkoiluaktiviteetteja:
    - Hyviä katusoittajia on myös ilo kuunnella. Kesällä on myös ilmaisia tori- ja muita ulkoilmakonsertteja.
    - Frisbee ei ole kallis, mutta se on sitäkin hauskempi, sopii aikuisillekin hyvin.
    - Jos pähkinäpussi ei ole liian kallis investointi (Euroshopperin kilon pähkinäpussin saa aika halvalla ja siitä riittää useampaan kertaan), hautausmailla on todella mukava käydä ruokkimassa oravia, jotka tulevat rohkeasti ottamaan pähkinöitä kädestä.
    - Onkiminen on tosi kivaa (jos sattuu siitä tykkäämään ja asumaan järjellisen matkan päässä vesialueelta). Vavaksi voi etsiä minkä tahansa karahkan, setti joka sisältää siiman, kohon ja koukun maksaa pari euroa. Matoja saa ilmaiseksi maasta ja ahvenia joesta ja järvestä. Itse voisin istua onkimassa tuntikausia :)

    VastaaPoista

Kommentointi vapaa. On mukava huomata joskus kirjoittavansa ihmisille pelkän kasvottoman internetin sijaan.