keskiviikko 3. maaliskuuta 2010

Sairaslomalakko

Asunnon etsiminen alkaa kuluttaa voimia, ja kiukkuturhaudun virastojen, tukilaskelmien ja lomakkeiden liitepyörityksen viidakossa, jossa tosiaan välillä tekee mieli ratkoa asiat machetella.

Sosiaalitoimisto ilmoitti laskevansa tämän kuun alusta alkaen työttömälle työpäivää kohti verollisena maksettavan 4,40 euron aktrvointilisän tuloksi, jolloin vuokraosuuden jälkeen taloudellinen lopputulos on hyvin lähellä persnettoa. Muuttunutta linjausta perustellaan STM:n tarkentavilla ohjeistuksilla, joilla aktivointilisä vesitetään yhtenäisesti koko maassa. Odotan mielenkiinnolla, montako kitinäsoittoa ja oikaisuvaatimusta on edessä tammi-helmikuun takautuvasti maksuun tulevista aktivointilisistä, jotka tulevat tilille ("käytettäviksi varoiksi") tämän kuun aikana. Minähän en rahoistani suosiolla luovu.

Aktivointilisä on toimeentulotukilaskelmissa tuloksi huomioitaessa pelkkä julma vitsi. Koska Kelan asumistuki on perinteisesti harvalla ollut edes 50% vuokrasummasta ja teoreettisessa maksimissakin 80%, jää käytännössä kaikilla minimituilla elävillä osa vuokrasummasta sosiaalitoimen maksettavaksi. Aktivointilisän kasvattaessa tuensaajan tuloja se voidaan vähentää sosiaalitoimen vuokraosuudesta ja siten kunnan sosiaalitoimen menoista. Käytännössä aktivointilisä on vesitetty melko puhtaasti tulonsiirroksi valtiolta kunnille.

Positiivista on, että avoeron edetessä ja asunnonhaun jatkuessa sosiaalitoimisto ilmoitti käsittelevänsä talouttamme jatkossa erillishakijoina ja maksavansa toimeentulotukiosuudet eri tileille. Siitäkin voi tulla oma selvitysrumbansa, mutta sen kanssa elää. Pääasia on, ettei kukaan ole enää riippuvainen toisen pankkikortista.

Työharjoittelupaikalla tapahtuneiden organisaatiomuutosten vuoksi alkuvuosi on ollut varsinaista huonon johtamisen intensiivikurssia. Osana työporukkaa toimineen ja kannustavaa ja hyväksyvää ilmapiiriä luoneen, vaikkakin säheltävän palkatun koordinaattorin tilalle työporukkamme sai tuplasti ilkeitä idiootteja. Palaverista toiseen duunareiden niskaan on ryöpytetty alentuvaa halveksuntaa, vähättelyä, mielivaltaista holhoamista ja auktoriteettivetoista johtamista silkasta pätemisen ilosta, ei siitä että johtaminen perustuisi millään tasolla pätevyyteen, johtamiskykyihin tai edes tulosvastuuseen. Kunnioituksesta puhumattakaan, kumpaankaan suuntaan.

Olemme työttömiä, eläkeläisiä ja vapaaehtoisia; meillä on monilla taustamme, ongelmamme ja fyysiset rajoitteemme. Kuntoutuminen ei tarkoita holhouksentarvetta eikä kuntouttavuus toistuvaa vähättelyä ja mielivaltaisen epämääräistä vallankäyttöä. Kahvitilassa istuu aamuisin aikuisia ihmisiä, jotka odottavat tulevansa kohdelluiksi sellaisina. Mikäli Esimies vaivautuu ylipäätään saapumaan paikalle pitämään aamupalaverin, saadaan kuunnella tunti huutoa, haukkumista, syytöksiä ja vähättelyä, epämääräisyyksiä ja "sääntömuutoksia", joita ei koskaan kuitenkaan määritellä.

Kun työn tavoitteet käytännössä estävistä muutoksista kysytään, saadaan hitaasti, holhoavalla ja korotetulla äänellä kuulla, että näin tehdään, koska esimies niin sanoo. Jos joku vielä uskaltaa pyytää tarkennusta, on esimiesasemastaan joka lauseessa muistuttavalla Esimiehellä usein takanaan uusi kasvoton auktoriteetti - Lafka, hallituksen pj, "laki" - johon vedota perusteluiden jäädessä edelleen nollatasolle. Paikan toimivuutta pitkälti ylläpitänyt duunari, joka uskalsi kysyä mihin lakiin mielivaltaisissa päätöksissä vedotaan ja olla myös Lafkan nykytoiminnasta yhteydessä ylemmäs, huudettiin eräässä painajaismaisessa palaverissa seiniä tärisyttävällä karjumisella pihalle, lopullisesti.

Entisestä neljästäkymmenestä duunarista on jäljellä puolet. Vapaaehtoiset eivät enää halua olla mukana, ja monet työvoimatyöllistetyt lakkauttavat sopimuksensa. Oman sopimukseni lusin loppuun uhman ja tupakkapaikkakiroilun voimalla yhdeksäneuroisten takia, ja lähtiessäni tulen olemaan oikeasti pahoillani. Pidin duunia mielekkäänä, tärkeänä ja kuntouttavana, ja täysiarvoisena ihmisenä kohtelu oli edellytys kuntouttavuudelle. En usko Lafkan pyörivän enää kauaa, ainakaan saavuttavan ennen niin korostettuja tavoitteita hyvän ja ihmistä tukevan kuntouttavan toiminnan tarjoamisessa. Onneksi duunareiden kesken yhteisöllisyys pysyy, mutta väki vähenee viikko viikolta. Johdon ratkaisu on hankkia työvoimatoimistolta uusia, sopimuksiin sidottuja duunareita, jotka talo sitten voi kouluttaa nykytavoille alusta alkaen. Tottelemaan ilman oma-aloitteisuutta, pelkäämään auktoriteetteja ja olemaan puuttumatta työympäristön kehittämiseen.

Anteeksi, unohdin, että pitäähän olla Esimiehelle kiitollinen. Kela vaatii nykyään työvoimapoliittiseen toimenpiteeseen osallistuvalta kuntoutujalta/harjoittelijalta lääkärin kirjoittaman sairaslomatodistuksen jo yhdestä poissaolopäivästä. Palaverissa annettiin ymmärtää, että jokainen sairaslomaton poissaolo voi katkaista sopimuksen tai tuet, mutta tietääkseni kyse kuitenkin on vain poissaolopäivien ylläpitokorvausten ja aktivointilisien menettämisestä. Olimme aika lailla duunareiden kesken yhtä mieltä siitä, että jos ensimmäisenä sairaspäivänä hakeudutaan viiden kilometrin päähän päivystykseen ruuhkauttamaan terveyskeskusjonoja, niin sairaslomaa pyydetään takuuvarmasti viikko sen sijaan, että ravattaisiin päivystysjonossa joka pirun aamu. Duunareiden vähennyttyä muutenkin puoleen olisi koko lafka muutaman viikon lamassa ensimmäisen flunssa-aallon iskiessä.

Nyt voimme kuitenkin tuntea kiitollisuutta, kun Esimies ilmoitti ottaneensa puolestamme sellaisen vastuun, mitä "yksikään toinen Esimies ei olisi valmis duunareidensa eteen tekemään, ei yksikään, ymmärrättekö", eli vaatimaan sairaslomatodistusta vasta kolmen päivän poissaolosta.

Kuka vajaaälyinen virkamies Kelassa/TEM:ssä on pitänyt hyvänä ideana edellyttää aktivoituneelta tai kuntoutuvalta työttömältä lääkärintodistusta jokaisesta poissaolopäivästä, kun oikeaa palkkaa maksavilla työpaikoilla saa sairastaa kolme päivää rauhassa?

Seuraavan influenssa/norovirusaallon iskiessä tulisi jokaisella pitkälti aktivointityöllistettyjen voimin toimivalla työpaikalla duunareiden ihan hyvällä omallatunnolla lamauttaa duunipaikkansa (samalla tk-päivystys...) muutaman päivän ajaksi hakemalla porukalla sairaslomatodistuksia joka päivälle erikseen. Työttömät ovat näkymätöntä, ilmaista ja oikeudetonta työvoimareserviä, jolle ei kerrota oikeudesta taukoihin, mutta velvollisuuksista virallisin sanoin ja uhkaava ukkonen äänessä, ja erimielisyystilanteessa työsuojelupiirin ja ammattiliiton sijaan on vakuutusoikeus.

Työttömällä ei ole muuta keinoa työtaisteluun kuin sairaslomalakko.

4 kommenttia:

  1. Vanha uutinen, mutta näin vasta nyt:

    Lastensuojelun ja toimeentulotuen käsittelyajat kuriin uhkasakoilla

    Kiitos kaikille uutisiin ja ajankohtaisohjelmiin linkkejä pistäneille! Niistä on iso apu, koska nettiaika on asuntotilanteen vuoksi edelleen rajallista.

    VastaaPoista
  2. Sana 'aktivointilisä' kuulostaa hieman hämärältä, kun nyt kerran laskevat sen sossussa tuloksi... Pitäisikö itkeä vai nauraa vai mennä huutamaan pää punasena sinne johonkin toimistoon missä puhutaan kaunein sanakääntein työttömien aktivoimisesta ja aktivoitumisen palkitsemisesta lisillä?!

    VastaaPoista
  3. Noniin. Otan osaa vaan. Eli asia on juuri niin kuin maikkarin uutisissa kerrottiinkin. Taas tämä hallitus veti työttömät vessasta alas. Ottaja antaja katinpaskan kantaja ja sitä rataa. Sait sentään sairaslomaa? Teilläpäin siis työtönkin voi sairastaa. Muistan takavuosina täällä meillä, miten arvauskeskusen julkikokoomuslainen kiholääkäri ei uskaltanut kirjoittaa sitä, vaikka selkäni oli tosiaankin kipeä ja olin menossa kuntoutukseenkin. Kirjoitti sitten kuukauden JÄLKIKÄTEEN. Kelalla siitä oli melkoinen sotku, joutuivat kaikki laskemaan uudestaan. Kerran jouduin sen lääkärin vastanotolla käymään vuosien kuluttua ja voi sitä kiukuttelua ja mielenosoittamista. Ei uskoisi niin korkean koulutuksen saaneelta moista kohtelua. Ne ajat ovat menneitä ja olleita, mutta eivät unohdu. Kamala toivoa vanhenemistaan, mutta kyllä nykyään aika usein ajattelen, että onneksi olen jo niin vanha, ettei minua kauaa nämä kotkotukset koske. Ainakaan vielä ei ole mitään lappusia tullut. Paitsi sossun hakemukseen oli ilmestynyt sarake, jossa kysytään työttömäksi jäämisen ajankohtaa ja seuraavaa ilmoittautumisajankohtaa. Luulenpa, että se merkitsee jotain tarkkailua, josta ihmiset raakataan kuntoutusjonoon. Siksipä laskin yhteen yksi ynnä yksi ja toistaiseksi yritän maksaa ja kituuttaa ilman oikeutettuja rahojani. Kun on tuo merkittävä merkkipäiväkin niin lähellä jo, että annan mieluusti tämänkaltaiset "työpaikat" nuorille, kun ei minua tähänkään asti ole tarvinnut työhön kuntouttaa.

    Anonyymi lähettää terveisiä ja toivoo aurinkoisia kevätpäiviä, sillä auringonpaiste sentään kuuluu myös meille.

    VastaaPoista
  4. Ofelia: Aktivointilisä toteutuksineen on jo nin huono vitsi, ettei sille voi nauraa eikä itkeäkään. Päällimmäisenä taitaa olla myötähäpeä. Tuon lisän ideoinut työryhmä toivottavasti valvoo öitään epämääräisen häpeäntunteen takia tai vaihtoehtoisesti edes lähettelee TEM:n koneilta pornoviruksia STM:n puolelle.

    Anonyymi: Kuntoutukseen (=kuntoutustuelle) voi hakea (harva pääsee) Kelan kautta sen jälkeen, kun on nostanut 300 yhtämittaista päivää Kelan sairauspäivärahaa. Kuntouttavaan työtoimintaan (työkkärin aktivointikuvio) taas pääsee 500 työttömyyspäivän jälkeen. Sosiaalitoimisto taas ei kuntouta ketään. ;)

    Kiitos terveisistä ja aurinkoisia kevätpäiviä on onneksi jo muutama ollutkin ja lisää tulossa. Samoin toivottavasti sinne.

    VastaaPoista

Kommentointi vapaa. On mukava huomata joskus kirjoittavansa ihmisille pelkän kasvottoman internetin sijaan.