Soininvaara: Paljonko ruoka maksaa (10.01.2010)
En mielelläni käytä tiettyjä homma-porukoiden ja arvotaantumuksellisten suosimia sanoja, mutta ajoittain Soininvaaralla häivähtää rivien välissä viitteitä moralistiseen viherfasismiin. Samaa retoriikkaa tosin käyttävät vielä hanakammin ne, jotka eivät sanan vihreään osaan päin tekisi tarpeitaankaan.
"Tällä laskelmalla haluan osoittaa, että 417 euron perusturva riittää hyvin itse valmistettuun ruokaan. Köyhyysongelman kanssa tällä havainnolla sinänsä ei ole mitään tekemistä. Olen joskus vakoillut, mitä pienituloisilta vaikuttavat ihmiset kaupasta ostavat. Heidän ruokakorinsa ei juuri muistuta tätä. Tämä laskelma osoittaa, että sille, jolla elämän perusasiat ovat kunnossa (ja joka asuu ehkä kommuunissa) matalinkin perusturva riittää mukavaan elämään, jos elämän sisältö löytyy muualta kuin kuluttamisesta."
Luin tekstin jo kauan sitten, pari viikkoa ilmestymisen jälkeen, ja olen yrittänyt ymmärtää sen motiivia. Miksi veteraanipoliitikolla, valtakunnallisesti arvostetulla yhteiskunta-analyytikolla ja entisellä peruspalveluministerillä on tarvetta todistella, että yhden hengen talouden 417 euron toimeentulotuella (työmarkkinatuki on 7 euroa vähemmän, yhteisasuvan perusturva taas 350e) tulee varsin hyvin toimeen, "jos vain on valmis näkemään vaivaa ja leipomaan itse leipänsä"? Useimpien kohdalla lähtisin suoraan siitä oletuksesta, että kohderyhmänä eivät ole tsemppausta ja isällisiä neuvoja kaipaavat vähävaraiset, vaan ne, joiden mielestä jokaisen tulisi ns. kantaa vastuu itsestään eikä yhteiskunnan vapaamatkustajana ole oikeutta valittaa, ja jotka kaipaavat tuon postauksen kaltaisia argumentteja tukemaan näkemyksiään. Soininvaaran kohdalla en tiedä, kummasta on kysymys: aavistelen, ettei Ode ole miettinyt motiiveja kovin pitkälle.
Soininvaaraa voi lukea kuin piru raamattua. Vanhana vihreänä Koijärvi-aktiiivina tunnettu pieni pyöreäpäinen mies kirjoittaa blogissaan usein asiaa, mutta tilastojen ulkopuolella pienen ihmisen todellisúus ja näkökulmat tuntuvat olevan ajattelijalle heikkoutta tai takertumista yksittäistapauksiin. Nyt myönnän yllättyneeni siitä, ettei köyhän tarvitsekaan olla viaton kuin vastasyntynyt - ruokalaskelmassa oli huomioitu kuukausittainen bissehampaan kolotus keskimäärin yhden annoksen päiväkulutuksen mukaan, eli kevyt päihtyminen kerran viikossa on siis vielä hyväksyttävää ylellisyyttä.
Vakava puutehan laskelmassa oli, että hinnat oli laskettu liikkeiden pullohintojen mukaan, vaikka tölkeistä saa 50% suuremman pantin... ;)
En tiedä mihin viitataan sillä, että "pienituloisilta vaikuttavat" eivät kanna ostoskorissaan terveellistä lanttua ja jauhoja leivän leivontaan. Ilman keittiötä ja/tai asuntoa ruoanlaitto on muutenkin haastavaa ja kallista, ja monet - etenkin vanhemmat yksinäiset miehet - eivät yksinkertaisesti osaa muuta kuin siivuta juustoa lenkkimakkaran viiltoihin ja vakavasti masentuneelle taas pelkästään syöminen voi olla työn ja tuskan takana kauppareissusta puhumattakaan. Tuoretiskin stroganoffeja ja muita paremman väen valmisruokia "pienituloisilta vaikuttavat" tuskin lappavat liukuhihnalle, mutta jos vihjaus koskee mäyräkoiria tai alennuslavoja, niin jokainen köyhä tietää varmasti kaljan olevan pois kaikesta muusta ja tekee itse valintansa. Toisaalta, pitäähän keppana nälän poissa.
Tunsin jonkinlaista epämiellyttävää kihinää lainaamani kappaleen sävystä. On liian luontevasti tulkittavissa, että köyhyysongelma johtuisi vähävaraisen valinnoista kuluttajana. Tiedostan varsin hyvin röökiaskien ja Karjala-tölkkien teoriassa laskevan elintasoani joissakin muissa asioissa, mutta jos toimeentulotuen tulisi ruoan lisäksi riittää kattamaan joukkoliikenteen lippukulut, harrastuskulut, tv-lupamaksu, itsehoitolääkkeet ja sanomalehtitilaus, niin noiden em. ylellisyyksien karsimisen jälkeen luulisi jo tuista jäävän rahat pariin keppanaankin.
Paljonko eläminen maksaa?
Lapsellisen kiukutteluvastarinnan saatua hetkeksi vallan arvioin, paljonko minimituloilla jää henkeä kohti käyttörahaa joko pakosta tai omasta valinnastaan yhteisasuvaksi katsotulla lapsettomalla/elatusvelvoitteettomalla toimeentulotukiasiakkaalla sillä oletuksella, että yhteistalouden kaikki asukkaat elävät minimituloilla. Toinen käyttämäni oletus laskelmissa on, että hypoteettinen tt-tukiasiakas hankkii halvimman mukaan niitä asioita, joihin tuen virallisesti pitäisi kohtuullisen elintason turvaamiseksi riittää. Internetyhteyttä listaan ei ole päivitetty, mutta sen kk-menoja voitaneen pitää vaihtoehtona sanomalehtitilaukselle.
15,00e - Elintarvikkeet (minimiarvio sillä oletuksella, että on harvinainen mahdollisuus asioida 2-3 kertaa viikossa seurakuntien ym. ruokajonoissa (matkakulut julkisilla) ja ostaa kaupasta vain sen, mitä jonoista tai EU-kasseista (joita tosin saa 1-2 kertaa vuodessa ja nekin aika tuurilla) ei saa: 2pkt kahvia, 1kg sokeria, 3-5 pussia mausteita, ketsuppia, 2-3kg perunoita/makaronia jne. Vihanneksiin ei ole varaa.)
19,95e - Tv-lupamaksun kuukausittain maksettava osamaksuosuus
25,33e - Sanomalehtitilaus/kk (mallihintana Helsingin Sanomat)
30,00e - Pakolliset matkat julkisilla työvoimatoimistoon, Kelaan, terveyskeskukseen ja sosiaalitoimistoon, jokaiseen 1-2 kertaa kuussa, hinnat pk-seudun sisäisten lippujen mukaan)
27,40e - Harrastuskulut (matkat viikoittain päivätuvalle, missä on ilmainen biljardi, keran kuussa minigolfia ja kaksi kahvillakäyntiä McDonaldsissa ystävän kanssa matkoineen)
18,76e - Itsehoitolääkkeet (esim. kaksi pakettia Ibumaxia - Buranan halvempi versio - halvin huuliherpesvoide ja joku perusvoide iholle)
14e - Työnhakukulut (5 postimerkkiä kuorineen, työhakemusten ja cv:iden tulostus kirjastossa ja matkat 2-3 haastatteluun joista osa seutumatkoja)
11e - Hygienia (wc-paperi, shampoo 1/2kk, hammastahna 1/kk, saippua 1kpl/kk ja halpa hoitoaine 1kpl/2kk. Esteettisiä tuotteita kuten hiuslakkaa, deodorantteja tai meikkejä ei laskelmassa)
30e - Hiustenleikkuu 1krt/3kk ilman oheispalveluita kuten hiustenpesua, laskettu naissukupuolihinnoittelun mukaan joka on edelleen tosiasia kuluttajavalvonnan kannasta huolimatta)
Näiden kulujen yhteissumma olisi kuukautta kohden pyöristettynä (pyöristys siksi, että arvioin kahvin, hygieniatuotteet ym. ulkomuistista perusmarkettien halvempien tuotteiden mukaan) noin 148e.
Muihin kuluihin - vakuutukset, puhelinlaskut, vaatteet, elintarvikkeet, ei-välttämätön kosmetiikka ja lääkevalmisteet (meikit, vitamiinit, kosteus- ja kasvojenpuhdistustuotteet, kengät, yllättävät tai satunnaiset menot kuten astiat, uusi kahvinkeitin/pöytä/talvitakki/sukulaisvierailut/joululahjat...) jäisi yhteistaloudessa asuvalla käytettäväksi 200e/kk.
Haaveilen yhä ajokortista ja opiskelupaikasta, mutta jo yksien pääsykokeiden kirjat, joita ei voi ostaa käytettynä, maksavat yli 200e, useammista pääsykokeista tai niiden matkakuluista puhumattakaan.
Huolimatta pohjana käytetystä Soininvaaran blogitekstistä en halua hyökätä Soininvaaraa vastaan, vaan koko sitä ajattelutapaa, jossa vähävaraisten rahantarve pelkistetään pelkkiin ruokakuluihin ja köyhyydestä syyllistetään yksilöä. Tiedän toistavani itseäni, mutta näiden "oikeita" elämäntapoja noudattavien, itsensä jalustalle nostaneiden, aina paremmin tietävien "sossun tuilla eletään liian leveästi, poltetaan tupakkaa ja ostellaan merkkivaatteita ja sitten valitetaan, kun rahat eivät riitä auton ostoon tai kalliisiin merkkivaatteisiin; kummasti ne opiskelijatkin litkivät lattea kahviloissa" -kommentaattoreiden sopisi kokeilla minimituilla elämistä ilman taustatukea useampi vuosi pätemisen tai parin kuukauden tuilla elämisen sijaan.
Perusturvasta puhuttaessa myös unohdetaan aivan liian usein ne, joilta lakisääteinen perusturva jää syystä tai toisesta saamatta, joiden elämäntilanne uuvuttaa selviytymisen ja elämänhalun äärirajoille ja joilla oma tai läheisen sairaus (liikuntakyvyttömyys, mielenterveys- tai päihdeongelma, vammaisuus, ilman tarvittavaa hoitoa jääminen) ja/tai esimerkiksi menetetyt luottotiedot rajoittavat mahdollisuuksia suosta nousemiseen.
Minimituilla eläminen vaatii usein luopumista. Rikkaita ovatkin ne, joilla on onni olla terveitä, elää osana sosiaalista ja solidaarista yhteisöä ja voimia etsiä ja löytää iloja pienistä, ilmaisista asioista.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Tiukkaa asiaa koko tekstisi mutta omaan tilanteeseen mätkähti erityisesti tämä
VastaaPoista"Perusturvasta puhuttaessa myös unohdetaan aivan liian usein ne, joilta lakisääteinen perusturva jää syystä tai toisesta saamatta"
Meinaan meitä on lainsuojattomiakin Niitä joilla ei ole henkilökohtaista perusturvaoikeutta. Vaikkapa täysi-ikäiset lapset jotka tulevat ensi kertaa työmarkkinoille tai aviopuolisot joilla 500 päivää peruspäivärahaa tuli täyteen. Tarveharkinta on pirullinen pykälä joka jättää nämä ihmisryhmät tyhjän päälle jolle töitä saa vaikka kuinka hakisi.
Onko muitakin ryhmiä joilla on asiasta päättävien mielestä joku elättäjä? En ole toistaiseksi kuullut mutta itse olen vaimo josta syksyllä tulee miehensä elätettävä jollen sitä ennen työllisty. Siispä minä suostun joka ikiseen aktivointitoimenpiteeseen, oli se miten idioottimainen hyvänsä. Suostun "ilmaiseksi" orjaksi. Suostun pilipalikursseille. Otan työn minkä vaan. Mitä tahansa muuta kuin toisen armoille jääminen.
15e kuussa ruokaan?! Apua, jo teillä saa sitten paljon evästä ruoka-avusta. Meillä saa joka toinen viikko ja silloinkin lähinnä jauhoja ja makaroonia. Tällä hetkellä en käy ruokaNyssessä ollenkaan kun koen sen olevan yhtä tyhjän kanssa. Teen ruuan aina itse, joskus ostan pakasteperunaa, ranskalaisia tai kalapuikkoja, mutta suoranaisia valmisaterioita en koskaan. Alkoholi ja tupakka jää myös kauppaan.
VastaaPoistaTuo Soininvaaran laskelma oli aika ärsyttävä. Hirveä määrä viljatuotteita, höttösiä hiilareita, vähän lihaa ja proteiiniä. Minä ainakin tarvitsen enemmän lihaa, joka valitettavasti on kaurapuuroa kalliimpaa. Hedelmät ja vihannekset huutavat myös listalla tyhjyyttään. Tosin tietysti vihreä on lihaa ja etelän hedelmiä vastaan.
Myöskin käsitys, että 417e kilahtaa kaikkien pussiin ja siitä on jo vuokra miinustettu on ihan puppua. Minä saan 417e työkkäristä ja joku 20e sossusta, sen jälkeen maksan vuokraa vielä 90e (asumistuki menee vuokranantajalle) eli minulla kyllä menee tuosta 417 eurosta rahaa myös vuokraan. Sen jälkeen muut laskut (puhelin, netti, lehti, bussi ym.) ja käteen jääkin vain 200 euroa. Siitä sitten ostetaan ruoka, hygieniä, harrastukset ym.
Itsekin kommentoin tuota tekstiä kun se ilmestyi. Miksi köyhän velvoitetaan leipomaan leipää ja elämään lähes kituuttaen? Miksi köyhällä ei ole oikeus mihinkään ylimääräiseen? Keskustelussa moitittiin jopa kun halusin kulkea bussilla 10km matkan keskustaan. Pitäisi kuulma pyöräillä, kesät talvet. Naisena ei saisi edes päättää millaisia kuukautissuojia käyttäisin vaan olisi ostetava se halvin oli se sitten miten epämukava tahansa.
Kyllähän sitä pärjää, mutta onko se kivaa elämää jos pitää vain pärjätä. Varsinkin kun harvalla työttömällä/sairaalla on tietoa koska tämä köyhyys loppuu vai loppuuko koskaan.
Luin tuon jutun silloin kun linkitit sen sivuun ja olin selälleni lentää. Meni hermot... Minusta oli outoa että yhtäkkiä Soininvaara hokee miten minimillä pärjää LOISTAVASTI, kun ennen on ollut mielestäni vähän eri ääni kellossa. Ja mun mielestäni oli törkeää väittää että moni pienituloinen ostaisi jotain kallista eikä tekis itse ruokaansa. Tuollainen asenne Soininvaaralta ruokkii vaan niiden hömelöiden nettikommentoijien asenteita, jotka väittää, että kyllä 417e riittää ruokaan kun leipoo ite ja jättää kaljat ostamatta. Hitto soikoon minen osta eineksiä, en polta enkä juo, ja silti tekee tiukkaa! ARGH. Esim. hedelmiä ja vihanneksia kuluu sikana enemmän kuin tuolla listalla...
VastaaPoistaJa kuten Sea sanoo, minunkin on perusosasta maksettava vuokraa, joten ei jää sitä 417 euroa. Eikä ole tv-lupaa eikä lehtitilauksia, lopun rahan syö siis puhelin, netti, bussikortti ja kosmetiikka.
Mutta köyhähän on aina se, jonka on iloittava suuresti itse leivotusta leivästä ja ilmaisista harrastuksista kuten kirjasto ja puistokävelyt...
Sea: Laskelmat on tahallisesti tehty absurdille tasolle vedetyn minimikulutuksen mukaan ("vaikka pystyisi elämään näin halvalla, niin silti jäljelle jää..."), mutta unohdin tekstin loppuosassa korostaa, että sillä 90% väestöstä jolla ei ole mahdollisuuksia ravata monessa ruokajonossa viikottain (ts. kaikki pk-seudun ulkopuolella asuvat, liikuntarajoitteiset jne) ei ole muuta saumaa kuin maksaa siitä teoreettisesta muiden kulujen jälkeen jäljelle jäävästä 200 eurosta myös ruokansa. Laskusta jäi myös puuttumaan se 20-30e, minkä ruokajonoissa 3-4 kertaa viikossa ravaaminen maksaisi matkakuluineen.
VastaaPoista200e/kk siis jäisi elämiseen sillä absurdilla oletuksella, ettei kaupasta tosiaan tarvitsisi ostaa kuin kahvia ja makaronia. Ja vielä puhuvat ihan vakavissaan Yle-maksusta...
Ofelia: Terveellisen syömisen puolesta hedelmä- ja vihannessuositusten kattamiseen kuluisi jo yksinään ainakin huntti kuussa, vaikka kuinka keräisi itse kesäisin marjat ja sienet pakkaseen. Ja nämä vapaa-ajan kulut on tosiaan laskettu femman minigolfin ja kahden mäkkärikahvin mukaan - tt-tuella ei ostettaisi edes jääkiekon/kamppailulajien varusteita muista kuluista puhumattakaan.
Anonyymi: Mikään Suomen tukijärjestelmässä ei ole niin hirvittävä ja pahaa aiheuttava muinaisjäänne kuin elatusvelvollisuus.
Maassa, jossa vallankäyttö fyysisen tai henkisen lähisuhdeväkivallan muodossa on vähintään yleistä, tilannetta vielä pahennetaan luomalla taloudellisia vallankäyttömekanismeja pelkän asumisen perusteella riippumatta siviilisäädystä, suhteen laadusta tai ylipäätään suhteen olemassaolosta.
Olen kirjoittanut siitä ennenkin, mutta yhdessä asuminen tai parisuhde ei saa velvoittaa toisen elättämiseen tai toisen elättämisen armoille jäämiseen. Jokaiselle tulisi taata minimiperusturva riippumatta asuinkumppanin tai puolison tuloista.
Ilokseni voin kertoa, että huolimatta yhteisestä kirjoillaolo-osoitteesta sosiaalitoimisto hyväksyi valituksen jälkeen avoeroni. Täyden toimeentulotuen saamiseen ilman vva:ksi kirjautumista (mikä olisi johtanut myös toisen osapuolen asunnonmenetykseen) ei riittänyt kaksi kuukautta evakkoa, kaksi kotihälytystä ja vierailu sosiaalitoimistossa tapaamassa asumistyöntekijää. Vasta tosite osoitteensiirrosta Poste restanteen riitti.
Ano Nyymi kirjoittaa: Eikös tämän ns. perusturvan ole tarkoitus riittää muuhunkin kuin ruokaan? Ei luulisi Soininvaaran matemaattisilla kyvyillä olevan vaikeaa laskea, paljonko jostain neljästäsadasta jää per päivä. Eri asia on sitten, jos ei halua.
VastaaPoistaMielestäni KÖYHÄN NÄKÖISTEN ihmisten ruokakorien kyttääminen kaupoissa kertoo jotain ko. henkilöstä. Itse en kehtaisi mennä moista kirjoittamaan. Ulkonäkö kun ei välttämättä kavalla vähävaraista. Pultsarit on sitten asia erikseen.
Soininvaarahan ministerinä ollessaan esitti sellaisenkin mielipiteen, että on parempi antaa köyhälle onki kuin rahaa.
Jos mennään ihan näihin perusasioihin, mitä ihminen tarvitsee, niin eikös sanassakin sanota, että ihminen ei elä pelkästään leivästä? Sitä ale-leipää saa sen verran halvalla, ettei ainakaan yksineläjän kannata ruveta tuhraamaan jauhojen kanssa kallista sähköä käyttäen ja leipoa kasoittain leipää pilaantumaan. Vaikkakin sitten niistä EU-jauhoista.
Taitaa Soinivaaroilla rouva hoitaa kauppaostokset, jotenkin vain tuli sellainen olo. Köyhä syö mitä on tarjouksessa tai ale-hyllyssä. Kaikkialla kun ei ilmaisjakeluja ole. Ainakin minä osaan laittaa ruokaa halvalla, koska on pakko. Liha on jauhelihaa tai makkaraa, broilerin koipia ja tarjouskalaa, perunaa, juureksia, kaalia. Halvempaa on aika vaikea löytää. Huvittelua on kirpputoreilla tai kirjastossa käynti, joskus karaokessa yhden kaljan turvin ja kävellen yöllä kotiin.
Soininvaaran mielestä köyhä ei ilmeisesti tarvitse esim. vaatteita. Kengistä puhumattakaan. Tässä kohtaa kun ei voi säästää, sillä kipeä jalka on huono, jos pitää asiansa kävellen hoitaa. Nimim. kokemusta on. Muuten vaatteita toki saa, jos osaa itse tehdä, kuten minä. Toisilla voi olla vaikeampaa.
Nainen voi joskus tarvita vaikkapa gynekologia, jota ei julkiselta puolelta saa. Itse joudun joskus käymään kiropraktikolla. Näitä ei yhteiskunta maksa, vaikka on ainoa apu.
Mitähn tältä SATA-komitean aivoilta on kysytty, kun tuollaisia kehtaa kirjoitella ylipäätän. Pistää ihmettelemän. Onko taas tulossa joku "aktivointi", että saadaan kortistot näyttämään kauniimpia lukemia. Maan hallitus kun on sotkenut asiat perusteellisesti ja aikoo nyt ilmeisesti
maksattaa laman seuraukset meillä, jotka kaikkein vähän syypäitä tähän tilanteeseen olemme.
Mun mielestä Soininvaara on köyhän näköinen ja köyhän tuntuista on tuo ajattelukin.
VastaaPoistaMinua pöyristytti tämä "köyhän näköisten" ihmisten ostoskorien tuijottaminen. Ensinnäkin,miten määritellään "köyhän näköinen"?. Juuri tänään keksustelin asiasta ystäväni kanssa,ja totesimmme,että moni esim.ruokajonossa käyvä,niin nainen kuin mies, yrittää pitää ja pitää ulkonäöstään huolta, juuri siksi, ettei siitä voisi päätellä mitään,harva köyhä haluaa näyttää köyhältä..
VastaaPoistaLisäksi se,että jos minun "köyhän näköisen" ihmisen ostoskoria sattuisi vilkaisemaan tälläinen henkilö sellaisena päivänä, kun esim. tuet ovat tulleet.. niin ei minulla varmasti olisi kovin köyhä ostoskori.. Yritän silloin ostaa kaiken tarpeellisen (naisille tuikuitarpeellisen ihokarvojen poistovälineet,deodorantit,yms.yms.) kerralla,loppukuusta ei kuitenkaan ole rahaa.Tai,jos kerrankin päätän tukien tullessa hemmotella itseäni,ja ostaa esim.juustoa ja 10e maksavan punaviinipullon.. se on varmasti "mieletöntä tuhlausta" koska olen köyhä? Minusta jokaisella on oikeus pieneen hemmotteluun, teki sen kuka sitten millä tavalla vain,toinen ostaa suklaata, toinen punaviiniä, jos kerran kuussa on varaa "tuhlata" se 15 e, omaan "luksukseen" onko se väärin?
Kuten Kirjoittaja tekstissä laski, että esim. kaksi kahvilla käyntiä mäkkärissä kuussa, itselleni sellaiset hetket ovat todella tärkeitä.Tällähetkellä työttömänä olessa,yleensä istun vain päivät kotona ja "tuijotan seinää".. tarvitsen henkireiän, johon esim. kahvilla käynti kaverin käynti kerran parissi viikossa on iso juttu. Itse olen joskus keräillyt pullopanteista rahat, jotta pääsen sinne kahville,ja näen ystäviäni.
Noista laskelmista vielä.. Minusta niissä pitäisi ottaa huomioon lemmikkieläimet, ei ehkä kovin suurella summalla,tai ei niin, että kaikkia lemmikkien kuluja maksettaisiin (enkä ala nyt pohtimaan mikä se summa olisi, se on toisen kirjoituksen paikka se). Mutta, monelle ihmiselle lemmikki, koira, kissa, undulaatti tai esim. lisko,on sellainen henkireikä, jonka kanssa voi puuhailla jotain, joka on aina iloisella tuulella,aina on kotona joku odottamassa sinua jne. Monella lemmikki hoitaa niin psykkistä kuin fyysistä terveyttä paremmin kuin minkään tason lääkäri.
Lemmikki voi jopa ehkäistä syrjätymistä, esim. koiran kanssa tulee lähdettyä väkisinkin ulos, ei voi jäädä vain tuijottamaan seiniä ja tyhjyyteen. Koiran kanssa tulee tutustuttua kävelyllä ihan huomaamatta uusiin ihmisiin, kosketus ja kontaktit ihmisiin säilyvät, kyky olla osa yhteiskuntaa?
Eikö tällöin lemmikin kuluista voisi korvata esim tt-rahoista edes osan, esim. joku tietty summma kuukaudessa.
Anonyymi, Ano Nyymi ja riesa: Kiitos kommenteista, varsin asiaa. Vaahtosin tosiaan tekstin kasaan viime yönä puoliunessa löydettyäni ikivanhan tekstipohjan luonnoskansiosta ja mietin aamulla, mitä skeidaa olen mahtanut saada yöllä aikaan. Kommenteista päätellen en ole kuitenkaan ainoa jonka Soininvaaran teksti on saanut ärsyyntymään...
VastaaPoistaJa Anonyymi: Voiko sitä paremmin sanoa. :D
Niin minuakin kyllä pöyristytti se että kehtasi sanoa tuijotelleensa "köyhän näköisiä" kaupassa... Äitini on ollut kaupassa töissä ja sanoi aina, että ulkonäön perusteella ei voi päätellä mitään! Esim. ne risaisimmat ukkelit, pultsarin oloiset tyypit vetivät satasia (markkoja) takataskustaan. (En tarkoita että pultsareilla yleensä olisi näin, tietenkään.) Ja minulle taas moni on sanonut etten näytä ollenkaan köyhältä, ei uskoisi että sinnittelen sikavähällä.
VastaaPoistaHyvä pointti myös tuo sähkön kuluttaminen! Minä ainakin vältän uunin käyttöä viimeiseen asti, koska sähkö maksaa helvetisti vaikka istuisit pimeässä ilman hellaa... Ja onko kaikilla köyhillä joku järjettömän kokoinen arkkupakastin mihin heitellä leipomuksensa ja syysmarjat? Mulla ei ainakaan ole kuin pakastelokero eikä tähän kämppään ees mahtuisi kunnon pakkasta.
Ano Nyymi toteaa: Se jumalattoman kokoinen arkkupakastin muuten sitä sähköä vasta kuluttaakin...
VastaaPoistaLukasimpas muuten jostain juuri, että naiselta ei saa periä terveyskeskuskuluja jos asioi ehkäisyasioissa. En nyt äkkiseltään muista mikä lehti se oli (MeNaiset tai Eeva), mutta ehkäisyasioissa kunnan pitää järjestää ilmaista palvelua.
VastaaPoistaLemmikkien huomioiminen oli muuten hyvä pointti! Itse sairastan masennusta, mutta sen jälkeen kun kissa taloon tuli on ainakin kerran päivässä naurattanut! Parantunut en toki ole, mutta henkeni tuo katti on monesti "pelastanut". Monia kertoja on tehnyt mieli häippästä tästä maailmasta, mutta löytökissaa ei omatunto anna pistää uudelleen kiertoon joten on ollut pakko roikkua maisemissa. Edes läheiset ihmiset ja heidän mahdollinen suru ei pidä minua hengissä, mutta kissa pitää. Toisaalta, ehkä mtt ja sossu taputtaisivat käsiään jos lopettaisin päiväni ja heidän rahojen "tuhlaamisen".
Meillä sähkö onneksi kuuluu vuokraan, saa lämmitellä uunia kuinka paljon tahtoo. Tuota marjojen ja sienien keräämistä monesti kummastelen. Miten minä täältä keskeltä isoa kaupunkia lähten poimimaan marjoja ja sieniä? Mistä, kuka kertoo hyvät apajat, ei niitä joka tatteja mättäältä löyty. Karttakaan ei kerro onko tuolla kanttarelliä. Millä minä sinne kaukana sijaitsevalle mättäälle menen? Viekö TKL minut siihen mustikkapuskan viereen? Mielelläni minä marjoja ja sieniä keräisin jos joku vain ratkaisisi minun pulman missä ja miten sinne pääsee.
Kuten tuolla Soininvaaran kommenteissa joku sanoi. Suurin ongelma köyhyydessä ei (Suomessa) varmaa ole se ruoka ja sen vähyys. Tässä maassa harvoin kuollaan nälkään (sitäkin tosin tapahtuu sairaaloissa kun itse sairautta ei voida parantaa). Enemmän se ongelma on siinä köyhyyden kokemuksessa, tunteessa. Rikkaammalla on mahdollisuus ostaa mitä haluaa, köyhällä ei. Kun on olemassa mahdollisuus tuntuu maailma paljon paremmalta paikalta eikä sitä koe itseään köyhäksi eli sitten miten niukasti tahansa. Köyhällä ei ole mahdollisuutta ostaa mitä haluaa ja siksi se niukasti eläminen tuntuu niin pahalle, se kun on pakon sanelema ei vapaaehtoinen.
Sea: Oon monesti ajatellut, että tarjoan pullon punkkua sille leidille, joka vuosituhannen alussa vei ehkäisykulujen korvaamisen toimeentulotuen lisäosasta hallinto-oikeuteen asti ja sai voittoisan ennakkopäätöksen...
VastaaPoistaSosiaalitoimisto korvaa siis ehkäisykulut, eikä niillä ole edes mitään sanomista siihen, käyttääkö halvimpia pillereitä, renkaita, laastareita vai mitä ikinä. Implantista tosin en tiedä. Ehkäisy taitaakin olla ainoa lääkekulu, joka korvataan vaikkei se ole määrätty sairauden hoitoon? Vai onko muita?
Sitä en tiennyt ettei tk saisi laskuttaa - onko tuohon jotain lähdettä jota käyttää? Itse maksan (eli laskutan fattalta :D) joka tapauksessa aina könttänä vuosimaksun kertamaksujen sijaan. Sossuhan nyt maksaa tk-käyntimaksut minimituloiselle joka tapauksessa, mutta muille vähävaraisille tuo vois olla ihan hyvä tieto.
Soininvaaran blogissa on kiintoisaa se, miten jotkut vain haluavat kontrolloida toisten elämää. Ainakin mielikuvatasolla. Vanhat mummot pitäisi häätää 75 neliön asunnostaan, jotta asunto saadaan lapsiperheelle. En oikein tajua. Kyseessä on mummon koti eikä mikään sijoituskohde. Toisaalta eräs nimimerkki Kalle vaatii Helsinkiin "uutta Kalliota", jossa on paljon 20 neliön luukkuja vähävaraisia varten. Lisäksi bonuksena 15 neliön koppeja opiskelijoille ja reppureille. Reppurit ovat kai matkustavia asentajia tms.
VastaaPoistaNoilla - ilmeisen hyvätuloisilla - on merkillinen asenne ihmisiin ja heidän tarpeisiinsa.
Hitsi kun en muista mistä lehdestä sen luin. Jos löydän lehden kerron kyllä. :) Mutta siinä siis juuri perusteltiin asiaa sillä, että kunnan on tarjottava ilmaista ehkäisypalvelua.
VastaaPoistaMaksua ei peritä perhesuunnittelukäynneiltä, tämä lukee ihan meillä ainakin tk:n seinällä listassa jossa on lueteltu maksut ja maksuttomuudet. Eli jos varaa ajan perhesuunnitteluun, jonka idea on se, että jokainen vauva olisi toivottu, niin sieltähän saa sitten e-pilleritkin.
VastaaPoistaNo johan nyt... Lähetin äsken kommentin ja se ei joko näy tai sitten se katosi! Pannaan uudestaan: siis, perhesuunnittelukäynnit, joiden tavoite on että jokainen vauva olisi toivottu, ovat maksuttomia. Kannattaa siis sieltä kysellä e-pillereitä. Meidän tk:n seinällä on listat perittävistä hinnoista ja ps on ilmainen.
VastaaPoistaSamalla voin muuten vinkata, että tuosta "Lapsiperheiden sos.turva rapautunut" -linkistä tulee kyllä joku muu juttu kuin se lapsiperhejuttu. =)
Hämmästyin listassa vähäistä ruokarahaa. Ei täällä pääkaupunkiseudullakaan ruokajono-mahdollisuuksia kyllä liiemmälti ole (ellei ole rahaa bussilippuihin). EU-kasseja saa kuukausittainkin, kun tietää mistä hakee.... Kun Hesari/netti, kampaajakäynnit ja tv:n (tai luvan) jätetään pois, niin rahaa riittää kummasti rahaa parempaankin ruokaan.... Priorisointi on aika kannattavaa. :) Vaikka ihmettelen kyllä vähän Soininvaaran listaa, esim. soijarouhetta ei kyllä keskiverto-töissäkäyvätkään käytä.
VastaaPoistaAno Nyymi vääntää nyt rautalangasta mahdolliselle epäuskoiselle: En tilaa lehtiä, joskus ostan jonkun iltiksen (harvoin), kampaajalla en ole käynyt viiteen vuoteen (itse leikkaan ja värjään, kerta 5 euroa, ja hyvin onnistuu jo), tv-lupaa en myöskään tarvitse enää. Netistä maksan 20,-/kk. Tietokonetta säästin vuosikaudet, siinä on kurssirahoja ja stipendirahat suoritetusta tutkinnosta. EU-kasseja hain muutaman, kunnes totesin, että makarooneja ja jauhoja on ihan riittävästi pariksi vuodeksi (muuta niissä kasseissa ei paljoa ollut). En tupakoi, ei ole lemmikkejä, en harrasta "kaljoittelua" juurikaan. En tarvitse julkisia kulkuneuvoja, koska asun keskustassa (en Helsingissä). Puhelinlaskuni ovat pieniä. Silti neljä viikkoa 410 eurolla on tosi pitkä aika. Kun tuon jakaa 28:lla ja siitä laskee pois asumiseen menevän, ei päivän rahaksi jää kuin kympin verran. Sillä sitten hankitaan aivan kaikki, myös kodin tarvikkeet ruoan, pesuaineiden, papereiden yms lisäksi. Kodin ja omat tarvikkeet = paljon muitakin tarpeita, joten aika fakiiri saa olla, jos tällä rahalla hyvin elää. Aina on jotain sillä listalla, mitä pitää hankkia sitten, kun on vähän saanut rahaa sivuun laitettua. Siihenkin tulee usein joku pakollinen meno, vaikkapa jotain hajoaa.
VastaaPoistaEihän se mitään, jos jonkun hetken joutuu tuollaisella tulemaan toimeen, vaikeus alkaakin tosissaan sen jälkeen, kun tämä on muuttunut vuosien pysyväksi olotilaksi. Aika monelle on niin käynyt vaikkapa iän, terveyden tai yksinkertaisesti huonon onnenkin vuoksi. Kun ei pysty itseään tukasta kuiville nostamaan, vaikka miten yrittäisi.
Siitä priorisoinnista: Luulenpa, että nuo "Hesarit", tv-luvat ja kampaajat sun muut "ylellisyydet" karsiutuvat ihan luonnostaan ensimmäiseksi, kun köyhyys kävelee ovesta. ;)
Sitten tulee se suuri kysymys, minkä joku jo aiemmin kommentissaan esittikin: Eikö vähätuloisella siis köyhällä ihmisellä ole koskaan oikeutta edes vähän hankkia jotain "lohdutukseksi" oli se sitten vaikka kuinka sopimatonta parempiosaisten mielestä? Mielestäni jossain sosiaaliohjeissakin sanotaan, että tarkoitus on myös mahdollistaa ei vain hengissä pysyminen vaan jopa oikein inhimillinen ja ihmisarvoinen elämä.
Ano Nyymi, mulla ainakin lähti ekoina just Hesarin tilaus, tv-lupa ja kampaaja! =) Niistähän oli helpoin luopua, ne eivät ole välttämättömiä. Ja koen kamalaa syyllisyyttä jos joskus hankin jotain kivaa tai syön ulkona... kun kaikki rahahan pitäisi laittaa johonkin tärkeään välttämättömään, muuten ei voi valittaa olevansa tiukoilla. =/
VastaaPoistaAno Nyymi kommentoi vielä: Lueskelin äsken noita viereisellä listalla olevia juttuja. Siellä oli ihan aiheesta ärähtänyt työttömien "liitto" aktivointirahan vesittämisestä. Samoin luin Aamulehden kirjoitusta sinkun ja perheellisten minimikulutuksesta. Siis sinkun pitäisi tulla toimeen 950:llä kk!
VastaaPoistaHiukan matkaa, jos työmarkkinatuki on 410 euroa/4 vkoa. Siinä olisi soininvaaroille vähän syytä tarkistaa kantaa. Ja myös meidän nykyhallitukselle ja miksei edellisillekin. Tässä kohtaa nyppii edelleenkin ankarasti se, ettei hra Katainen suvainnut tulla edes köyhyysvälikysymyskeskusteluun yhdistetyltä isyys/vaalikampanjalomaltaan.
Minulta meni suorastaan yöunet, kun tuo YLE-maksu tuli aikanaan tapetille. Ihan oikeasti. Mietin, mistä senkin voisin pihistää. No kotivakuutus olisi ollut suurin piirtein ainoa. Ja sitten olisi vaan oltu riskillä.
Ihanaa, että nyt näyttäisi kuitenkin kansalaisten nettikirjoittelu menevän perille. Ja onneksi on vaalit tulossa, eivät uskalla ihan mitä vain tehdä. Todella törkeää pakottaa televisiottomia ihmisiä maksumiehiksi YLEn kovapalkkaisille johtajille sun muille tyhjäntoimittajille. Kyllä minulle riittää jo tämä 20 prosentin tasavero työmarkkinatuesta. Ei tullut senttiäkään lisää korvaukseen tänä vuonna, vaikka piti perusvähennystä korottaa. Olisi kiva tietää, koska se alentaa veroprosenttia? Vai laitetaanko se palautukseen loppuvuonna, jotta sosiaalitoimisto saa sen ottaa niiltä, jotka sen asiakkaita ovat?
Kyllä on joskus mitta täynnä, kun koko ajan menoja lisätään, tuloja ei koskaan.
Ja sitten tuollaiset soininvaarat, besserwisserit, jotka todistavat, että köyhä vain elää väärin, kun rahat ei riitä.
Mulla ei ole koskaan ollut kotivakuutusta ja omillani olen ollut jo 15v. Vuosi sitten kuulin, että sossu semmoisen mahdollisesti korvaisi, mutta entäs jos jäänkin jossain vaiheessa sossun ulkopuolelle...
VastaaPoistaEihän niitä vakuutuksia tarvii, jos uskaltaa ottaa riskin. ;) Toi oli muuten mukava kuulla, että toisiltakin meni yöunet TV-maksusta - onneksi se ei ole vielä kumminkaan tulossa. Niin ja hyvähän siellä maakunnissa on asua, kun asunto maksaa vähemmän: itsellä ei opintotuki riittänyt edes vuokraan ja maksa siinä sitten nyt vielä kaikki muukin (työmarkkinatuelle en ole vielä onneksi joutunut, kun saan osaksi kesää töitä).
VastaaPoistaVelmalle tiedoksi vielä Ano Nyymiltä: Täällä "maakunnissa" maksaa asuminen ihan yhtä lailla, tosin ei niin järjettömästi kuin siellä pääkallonpaikalla. Siitä on turhaa kinata, minä onnekseni aikanaan onnistuin kituuttamaan kasaan oman pienen asunnon. Muuten olisikin tosi tiukka tilanne. Aina valitetaan vuokralla asumisen kalleutta, no omassa saa olla täsmälleen niin kauan, kuin pystyy remontit maksamaan (ja niistä remonteista ei vain voi itse päättää), ehkä se vuokra-asunnon omistajakin joutuu maksamaan noita remppakuluja, luulisin ainakin ennemmin tai myöhemmin. Siis asuminen maksaa aina eikä asumista voi välttää. Mikään ei estä muuttamasta maakuntiin. :) Täällä ei tosin esim. työpaikkoja ole valittavaksi asti (siksi tässä ollaan työttömänä). Ehkä on pikemminkin niin päin, että Helsingin seudulle me emme kaikki voi millään muuttaa.
VastaaPoistaTuosta vakuutusjutusta muuten: Kyllä itsekin mielelläni sen reilun satasen vuodessa käyttäisin vaikka niihin kunnon kenkiin, mutta kun olen sen verran vastuuntuntoinen ihminen, etten viitsi sitä riskiä ottaa. En varsinkaan sen jälkeen, kun eräs tuttavani (vuokralla asunut) joutui muuttamaan asunnostaan, kun yläkerrassa vuokralla ja ilman vakuutusta asunut aiheutti silkkaa välinpitämättömyyttään pahemmanpuoleisen vesivahingon. Tuttava ei saanut mistään mitään korvausta harmista, joka hänelle vahingosta aiheutui.En tiedä kuka sen lopulta maksoi, luultavasti asunnon omistaja, taloyhtiö ainakin sanoutui irti kaikesta.
No, tänäänhän saimme sitten kuulla, että mediamaksu (taivaan kiitos) haudattiin elävältä. Saimme me köyhät ainakin vuoden lisää aikaa. Vaikka kyllä kokemus on osoittanut, että ne omansa ottavat tavalla tai toisella. Kyllä, olen muuttunut entisestä optimistista pessimistiksi. Ihmettelisikö sitä joku, joka todellisuuteni tuntee. Tuskin.