torstai 15. lokakuuta 2009

Pääkaupunkiseudun sosiaalialan osaamiskeskus tiedottaa

TIEDOTE

Uusi selvitys:
Asunnottomat vastaanottoyksiköissä - Pääkaupunkiseudun vastaanottoyksiköiden asunnottomien sosiaalinen tilanne ja terveydentila

Asunnottomien henkilöiden hoitamattomat fyysiset sairaudet sekä vaikeudet hakeutua ja saada terveydenhoitoa ajoissa johtavat osaltaan runsaaseen päivystyspalvelujen käyttöön. Huonon terveydentilan lisäksi asunnottomuus ja köyhyys altistavat heitä entisestään onnettomuuksille sekä taloudellisen hyväksikäytön, varkauksien ja väkivallan kohteeksi joutumiselle.

Tämä ilmenee 16.10. julkaistavassa selvityksessä. Selvityksen teemoja ovat asunnottomuuden kesto, asunnottomuuteen johtaneet syyt, asunnottomien taloudellinen tilanne ja rikosasiat, terveys- ja päihdepalvelujen käyttö sekä terveydentila ja sairastavuus. Aineistona ovat 158 pääkaupunkiseudun asunnottomien vastaanottoyksiköiden asiakkaan sosiaali- ja terveystoimen rekisteritiedot sekä 36 vastaanottoyksikössä yöpyneen asunnottoman henkilön haastattelut ja kliiniset tutkimukset.

Selvityksen on tehnyt Socca (Pääkaupunkiseudun sosiaalialan osaamiskeskus) osana Asunnottomien palvelujen kehittämisyksikkö -hanketta.

Päivystyspalveluja käytetään paljon

Tutkitut vastaanottoyksiköiden asiakkaat kävivät kuusi kertaa enemmän terveyskeskuspäivystyksessä ja 16 kertaa enemmän sairaalapäivystyksessä verrattuna valtaväestöön. Osasyynä tähän olivat heidän hoitamattomat fyysiset sairautensa sekä vaikeus hakeutua ja saada hoitoa ajoissa. Tavallisimmat syyt hakeutua lääkärille ovat päihde- ja mielenterveysongelmat, vammat, infektiot ja päihteiden aiheuttamat sairaudet, kuten kouristukset, yliannostukset ja ruoansulatuskanavan sairaudet.

Runsaasti päihteitä ja mielenterveysongelmia

Päihde- tai mielenterveysongelmia on 89 prosentilla tutkituista henkilöistä. Alkoholi on yleisin käytetty päihde, kun taas huumeita käyttävät nuoret asunnottomat. Huume- ja sekakäyttäjiä on noin 15 prosenttia. Päihdeongelman vuoksi heistä oli ollut 28 prosenttia katkaisuhoidossa viime vuoden aikana.

Muista mielenterveysongelmista varsinkin muistiongelmat ja psykoosisairaudet ovat yleisiä. Aineiston asunnottomilla henkilöistä 12 prosentilla on psykoosisairaus. Psykoosisairaudet ovat naisilla yleisempiä kuin miehillä.

Köyhyys ja elämänhallinnan vaikeudet

Asunnottomista henkilöistä 30 prosenttia on työkyvyttömyyseläkkeellä ja 29 prosentilla pääasiallisena tulonlähteenä on toimeentulotuki. Ainoastaan kolmella (alle 2 %) tulona on sairaspäiväraha tai kuntoutustuki. Köyhyys, päihteidenkäyttö ja elämänhallinnan vaikeudet johtavat helposti taloudellisen hyväksikäytön, varkauksien ja väkivallan kohteeksi joutumiselle.

Tutkimuksen aineisto

Aineistona ovat 158 pääkaupunkiseudun asunnottomien vastaanottoyksiköiden asiakkaan sosiaali- ja terveystoimen rekisteritiedot sekä 36 vastaanottoyksikössä yöpyneen asunnottoman henkilön haastattelut ja kliiniset tutkimukset. Vastaanottoyksiköitä olivat selvityksen teon aikana Helsingin Herttoniemen asuntola ja Myllypadontien asumisyksikkö, Espoon Olarinluoman vastaanottokoti ja Vantaan Koisorannan palvelukeskus.

Selvitykseen osallistuneiden keski-ikä on 47 vuotta, ja heistä yli puolet on pitkäaikaisasunnottomia. Neljäsosa tutkituista on naisia.

Selvitys on saatavissa pdf-tiedostona osoitteesta http://www.socca.fi/tyopaperit.htm

Selvityksen tekijät työskentelevät asunnottomille tarkoitetussa Hietaniemenkadun palvelukeskuksessa. /

2 kommenttia:

  1. Moi.

    Ota googlen välimuistista leipäjonolistan ja artikkeliarkiston sisältö talteen, mikäli haluat siinä olevia tietoja vielä hyödyntää.

    Ilmaisen kotisivutilan tarjoaja muutti ja kiristi yht´äkkiä ilmaisen kotisivutilan ehtoja jotta ostaisin maksullisen palvelun.
    Kun en ottanut maksullista palvelua niin kotisivutila suljettiin.

    Syy siihen, että miksi en ottanut maksullista kotisivutilaa johtui yksinkertaisesti siitä, että foorumilta saadut mainostuotot eivät kattaneet edes edullisimman webbihotellin hintaa. (Toisaalta kiristys ei myöskään luonut luottamusta palveluntarjoajaa kohtaan)

    Eli lyhyesti sanottuna foorumi on poissa kuvioista, joten sinun kannattanee ottaa foorumille johtavat linkit pois.

    T. LfYp

    VastaaPoista
  2. LfYp: Entä ilmaiset sivutilasysteemit? Ilmaisia - jopa suht mainosvapaita - foorumisivustoja kuitenkin on tarjolla? Entä wikityyppinen ratkaisu?

    Toivottavasti projektisi nyt ei hautaudu pysyvästi..? Tilausta sille kuitenkin selvästi on. Infosivustolla on myös niin eri funktio ja käyttäjäryhmä kuin blogilla.

    Ja joo, poistin linkit.

    VastaaPoista

Kommentointi vapaa. On mukava huomata joskus kirjoittavansa ihmisille pelkän kasvottoman internetin sijaan.