torstai 22. lokakuuta 2009

LA, HE, TAA ja StVM

Selailin pitkästä aikaa eduskunnan sivuja ja törmäsin perussuomalaisten ja vasemmistoliiton tekemiin lakialoitteisiin. Molemmat esittävät toimeentulotuen perusosaan selkeää korotusta - persut ehdottavat perusosan suuruudeksi 500 euroa, vassarit taas 517,45e eli satasta nykyistä enemmän.

Kummankaan aloite on tuskin muuta kuin symbolinen viesti: muistaakseni noin prosentti kansanedustajien tekemistä lakialoitteista menee läpi. Positiivista tietysti on, että eduskuntaryhmissä on saavutettu asiasta jonkinlaista yksimielisyyttä, ja kansan syviin riveihin vetoavien aloitteiden tehtailu vähän niinkuin kuuluu asiaan nyt, kun valtion talousarviota kyhätään kokoon. Talousarvioaloitteitakin tuli eduskunnalta muistaakseni hieman yli tuhat.

Vasemmistoliiton lakialoite toimeentulotukilain muuttamisesta (LA 73/2009)
Perussuomalaisten lakialoite toimeentulotukilain muuttamisesta (LA 82/2009)

Toimeentulotuen perusosan nostaminen hyödyttäisi onneksi kaikkia niitä, joilla Kelan asumistuki kattaa vain pienen osan vuokrasta lopun siirtyessä sosiaalitoimiston kontolle. Opiskelijat jäisivät taas tyhjän päälle.

Sen lisäksi, että siniviherhallitus on esittänyt eduskunnalle työvoimapoliittisen ylläpitokorvauksen nostamista 8/16:sta eurosta 9/18:aan (tuo suurempi ylläpitokorvaussumma siis maksetaan niille, jotka ovat työharjoittelussa/vastaavassa asuinkuntansa ulkopuolella), se on myös esittänyt toimeentulotukiasiakkaiden pikkutulojen läpisormienkatsomisen jatkamista. Vuosituhannen alkupuolella sosiaalitoimistoille siis annettiin uusi ohjeistus, jonka mukaan pieniä lisätuloja ei enää sovi vähentää perusosasta, vaan ne on jätettävä köyhälle käteen. Tämän ilahduttavan pikkujutun on nyt tarkoitus jatkua ensi vuoden loppuun saakka.

Esityksen perusteluissa ei onneksi jauhettu turhia näiden itsehankittujen almujen autuaaksitekevyydestä, vaan todettiin suoraan, että työllistävät vaikutukset ovat olleet olemattomia ja palkkatulot uppoavat pitkälti jo asumis- ja työllisyystukien muutoksiin. Sosiaalityöntekijät ja asiakkaat ovat kuitenkin pitäneet systeemiä positiivisena - kukapa nyt ei tykkäisi, kun rahaa jää käteen palkasta edes 50e sen sijaan, ettei jäisi mitään?

Edit: Leipäjono-foorumi on ilmeisesti tosiaan toistaiseksi poissa käytöstä sivutilakustannusten takia. Toivottavasti sekin projekti herää vielä henkiin. Siihen asti yritän panostaa aiempaa enemmän ruokajakopaikkojen ja artikkelien päivitykseen, joten jos törmäätte ajankohtaisiin infoihin, niin päivitän niitä mielelläni. Ruokajakoja ja artikkelilinkkejä voi laittaa joko kommentteihin tai sähköpostitse osoitteeseen leipajono@gmail.com.

8 kommenttia:

 1. Olisipa hyvä jos toimeentulotuen perusosa nousisi. Se muuten lisäisi toimeentulotukiasiakkaiden määrää. Ne jotka nyt sinnittelevät rajalla (kuten minä), eivät olisikaan sitten enää kaikki ylijäämäisiä vaan oikeutettuja tt-tukeen. Tämä varmaan stressaa päättäjiä! =D

  Sulla on kyllä niin kattava artikkelikokoelma täällä että mistäköhän löytäisi juttuja joita et sä ole jo nähnyt! =) Luen aina kaikki uudet artikkelit täältä innokkaana.

  VastaaPoista
 2. Moi.

  Lisäys ehdotuksia leipäjonolistaasi:
  - Jyväskylässä on muistaakseni helluntaiseurakunta joka jakaa vielä ruoka-avustuksia.
  - Lahdessa pelastus-armeija jakaa ti ja pe 12.00
  - Lappeenrannassa metodistikirkko. Lisäksi ratakadulla (ratakatu 13?) rautatieaseman läheisyydessä on arkiaamupäivisin ns.leipäkauppa, josta saa leipää ja pullaa. Rakennus on vihreä ja järjestäjänä on luultavimmin Katulähetys ry.

  -------

  Foorumin jatkosta en uskalla antaa toiveita. Foorumin saaminen googlen hakutulosten kärkeen ei ole helppo tehtävä ja mikäli sen tekisi täytyisi foorumi olla varmalla pohjalla eli maksullisella kotisivutilalla.

  Ekalla kerralla hakutulosten kärkeen pääse suht helposti, mutta mitä useamman kerran sen joutuu tekemään niin sitä vaikeammaksi se muodostuu. Tarkoitan, että tällä hetkellä pitäisi yltää kaikkien hakutulosten yli, jotka osoittaa tällä hetkellä leipäjonofoorumin vanhaan linkkiin.

  Mikäli laittaisin foorumin uudestaan ilmaiselle kotisivutilalle ja senkin palvelun tarjoaja muuttasi vuoden sisällä sopimusehtoja ja/tai lopettaisi palvelun tarjonnan niin sen jälkeen hakutulosten kärkeen pääseminen on jälleen paljon hankalampaa..

  Kolmannella foorumin avauskerralla, kun joutuisi ylittämään kahden vanhan Leipäjonofoorumi url-osoitteen yli..

  T. LfYp

  VastaaPoista
 3. Kiitos noista ruokajakopaikkavinkeistä! Sulle tulee varmaan jatkossakin paremmin tietoa noista kuin minulle, joten pidä ihmeessä ajan tasalla. :) Yritän löytää googlella niistä tarkemmat tiedot; en yleensä lisää listaan jakoja, joista puuttuu joku tieto (aika, päivät, osoite).

  Hmm. Ei kai ne googlen hakutuloskärkipaikat niin elintärkeitä ole? Blogikaan ei tule kärkeen tai edes välttämättä ekalle sivulle monilla loogisilla hakusanoilla, ja silti hakukoneiden kautta tulee noin 50% vierailuista. Tärkeintä varmaan on, että etsivät löytää? Kävijämäärät tottakai varmaan foorumilla olisivat pienemmät kuin aiemmin, mutta jos vaihtoehtona on, ettei sitä ole lainkaan, niin..?

  Loin btw melko pitkälle ihan mainostusmielessä profiilin myös Facebookiin. :) Tarkoituksena on ilmoittaa siellä uusista päivityksistä ja linkittää välillä oleellisia artikkeleita. Seinäkeskustelukin on sallittua, jos kavereita joskus kertyy... Profiilin ja "kaveripyynnöt" voi halutessaan pistää nimelle Leipäjono-blogi.

  VastaaPoista
 4. Jees, Jyväskylän Jokapäiväinen leipä (helluntaisrk) olikin jo listassa ja Lappeenrannasta löytyi pienellä hakemisella ajat ja paikat, mutta Lahden pelastusarmeijalle en löytänyt vahvistusta? Ainut linkki oli alkuvuodesta julkaistu artikkeli, jossa jaon kerrottiin keskeytyvän toukokuuhun asti.

  Lisään sen listaan joka tapauksessa, kun Lahdesta ei ole muita tietoja. Jos joku löytää siihen vahvistavan linkin, niin hienoa?

  VastaaPoista
 5. Jyväskylän kolmas: Helluntaiseurakunta Toivonkulma - Toivon eväs ruoka-apu joka toinen torstai klo 13.00 (8.10, 22.10, 5.11, 19.11, jne..) www.jklhelluntaisrk.fi/seurakunta/toivonkulma/ohjelma
  (sivun alaosa)

  Lappeenrannan "leipäkauppa" ja vihreärakennus näkyy selvästi ratakadulla. Jakoajankohdat on arkiaamupäivisin 8.00 alkaen.
  Tieto varmistettu säännölliseltä asiakkaalta

  Lahden jaon olen puhelimitse varmistanut pelastusarmeijalta. Toiminta alkoi uudestaan heinäkuussa 09.

  T: LfYp

  VastaaPoista
 6. Sitten vielä unohtui mainita, että
  Vantaalla on käynnistynyt juuri hiljattain hanke jossa soppatykeistä jaetaan keittoa vähävaraisille. Saamani käsityksen mukaan pyrkimyksenä on että (herne?)keittoa jaettaisiin ruoka-avustusjakopaikkojen välittömässä läheisyydessä.
  Sama toiminta on käynnistymässä myös Helsinkiin ja Espooseen.
  Espoossa vissiin Hyvä Arki on kieltäytynyt yhteistyöstä :(

  Eli pidä silmä ja korva tarkkana, jos jostain löytyy lisätietoja

  T: LfYp

  VastaaPoista
 7. Oho? Ainakaan Ruoka-apu ry:ltä ei ole kuulunut tuosta mitään? Pitää kysyä ensi viikolla Ruoka-avun tyypeiltä kun niitä näkee, voi olla että Toivontupaa pyörittävillä TulTa-projektin vetäjilläkin olisi tietoa. Eiköhän se pian kysymällä selviä.

  Korsossa ja Tikkurilassahan srk:t ovat jakaneet lämmintä ruokaa jo pitkään, mutta soppatykit on mulle uus juttu. Kesällä Toivontuvan luona Myyrmäessähän jaettiin ulkona lämmintä ruokaa, mutta se oli kai vain kesäajan juttu sen aikaa, kun Vantaan ruokajonot olivat kiinni.

  Ihan loistavaa, että jaksat välittää tietoa tänne. :) Kiitoksia kovasti. Arvostan.

  VastaaPoista
 8. Vielä Lappeenrannasta:
  Laita hakusanoiksi googleen: LAPPEENRANNAN KATULÄHETYS RY -> Avaa sininauhaliiton linkki. -> avautuneella sivulla on varmistus "leipäkaupasta".

  T: LfYp

  VastaaPoista

Kommentointi vapaa. On mukava huomata joskus kirjoittavansa ihmisille pelkän kasvottoman internetin sijaan.