perjantai 8. toukokuuta 2009

Aiheen vierestä

Seuraan aina ajoittain kävijätilastoja ja erityisesti sitä, millä hakusanoilla Googlesta tullaan. Kohderyhmäni totesin ehkä jo saavuttaneeni, kun kävijä oli päätynyt Leipäjonoon hakusanoilla "rahat viinaan toimeentulotuen saaminen". Ehkä siitä aiheesta saisi oman postauksensa: kesä kalliine terasseineen ja halpoine pussikaljoineen on aluillaan ja lintujen laulu suorastaan kutsuu tekemään empiirisiä kokeita. Asiantuntijahaastatteluitakaan ei pitäisi olla vaikea löytää.

Muiden uusien suosittujen hakuehtojen joukossa oli kuitenkin useampi yritys löytää tietoa toimeentulotukipäätöksistä valittamisesta. Se epätoivon määrä kuukausien paperirumban, Kelan, työkkärin ja fattan välillä ravaamisen ja pisteenä iin päälle kielteisen päätöksen jälkeen näyttää pienen haisevan kasan sijasta paskan Matterhornilta.

Sosiaalitoimiston päätöksistä tai yksittäisen työntekijän menettelytavoista valittaminen on kuitenkin sentään mahdollista. Kelassa taas terveyttäsi koskevia kauaskantoisia päätöksiä tekevät lääkärit, jotka eivät ole sinua koskaan nähneet, eikä kielteisestä päätöksestä voi valittaa. Jos hyvin käy ja aiheessa sattuu olemaan valituslupa, niin vaikka Vakuutusoikeuden nettisivut vakuuttavat lukijaa reilusta meiningistä ensiriveiltä lähtien, en kiljuisi riemusta ja optimismista. Vakuutusoikeuden tapaustenkäsittelyaika taitaa kuitenkin pyöriä 1-2 vuoden kieppeillä.

Vakuutusoikeus on Suomen tuomioistuinjärjestelmään kuuluva riippumaton ja puolueeton toimeentuloturva-asioiden erityistuomioistuin. Sen tehtävänä on antaa laadukasta ja tehokasta oikeusturvaa toimeentuloturvan muutoksenhakijalle.

Sosiaalitoimistolle kitiseminen on helpompaa, vaikkakin asiakkaan oikeusturvasta huolehtiminen kuuluu asiakkaalle itselleen. Matkalle moniportaisen valitusprosessin ensi askelmille suosittelen pienemmän mittakaavan kartaksi sivupalkkiinkin linkitettyä opasta toimeentulotukilain soveltajille ja laveammalla mittakaavalla Hallintolakia. Kun juustoraastimelta kuulostava täti langan toisessa päässä soittaa klo 07.30 maanantaina ilmoittaakseen voitonriemuisesti, ettei valitustasi tarvitse lainkaan käsitellä valitusajan mentyä jo umpeen, voit pidäteltyä vahingoniloa tihkuen muistuttaa valitusajan laskemisesta vasta alkaen seitsemännestä päivästä kirjeen päiväyksen jälkeen, jolloin asiakkaan voidaan kohtuudella katsoa saaneen kirjeen. Näin ollen valitusaikaa on siis vielä viikko jäljellä. Puhelimen toisesta päästä kuuluu mutinaa, jotakin kitkerää nippelitiedolla pätemään pyrkivistä asiakkaista - ja lopulta lujalla ja itsevarmalla äänellä "minä osaan kyllä tehdä työni".

Tehkää, herrajumala, tehkää. Kiitämme aina hyvin tehdystä työstä.

Kun sosiaalitoimiston ja asiakkaan välillä tulee erimielisyyksiä tuen saamisesta tai sen suuruudesta tai etuuskäsittelijän laskimessa on ollut joku vika, on vapaamuotoisesti kirjoitettava itseoikaisupyyntö päätöksen tehneelle työntekijälle se helpoin vaihtoehto ja ensimmäinen porras hankalan asiakkuuden askelmilla. Mitä enemmän itseoikaisupyyntöön panostaa, sen parempi. Tilanne selitetään paperille selkeästi, tarkasti (päivämäärät kohdilleen jne), pyritään todistamaan vääräksi kielteisen päätöksen perustelut, liitetään mukaan omia näkemyksiä tukevia liitekopioita (tiliotteita, palkkalaskelmia...) ja niin poispäin. Jos kirjallinen suorittaminen tuntuu ylivoimaiselta ja kaveripiiristä löytyy joku pykäläharrastelija, niin itseoikaisupyynnön kyhääminen on kivempaa kaksin.

Jos sosiaalityöntekijä on itseoikaisupyyntöön tutustuttuaan edelleen sitä mieltä, että on toiminut lakien ja ohjeistusten mukaisesti, valitus jatkaa matkaa sosiaalijaostoon (nimi saattaa vaihdella paikkakunnittain), jossa poliittisin perustein valitut osin epäpätevät jäärät tuhisevat huolenaiheesi ja rahapaniikkisi lävitse kahvia kaupungin rahoilla hörppien. Sosiaalijaosto voi olla pelastajasi ja enkelisi, mutta se voi myös viitata kintaalla. Jos jaoston päätös tukee sosiaalitoimiston päätöstä ja olet edelleen varma asiastasi, kannattaa jo vilkaista Asianajajaliiton asianajajahausta sosiaalioikeuteen erikoistunut lakimies, kysyä onko saumaa valittaa hallinto-oikeuteen ja pyytää lakimiestä laskuttamaan kulunsa valtiolta.

Jos tuuli lopulta puhaltaa oikeasta suunnasta ja puuttuvat tuet myönnetään hallinto-oikeuden päätöksellä sitten joskus seuraavana suvena, kannattaa tiliä tarkkailla myönteisen päätöksen saapumisen jälkeen. Huolimatta 2-3 kuukautta aiemmin saapuneesta oikeuden päätöksestä piti puuttuvia satasia itse käydä sosiaalitoimistossa paikan päällä vaatimassa siirrettäväksi tilille heti, kun monen viikon soittopyynnöt ja sähköpostiviestit olivat tuloksettomia. Kynsin hampain pitivät kiinni kuin omistaan, viimeiseen asti.

Toimeentulotukipäätöksestä valittaminen on aina erilaista ja riippuu valituksen aiheen lisäksi työntekijästä. Parhaimmassa tapauksessa asian korjaamiseen riittää puhelinsoitto, minkä jälkeen sosiaalityöntekijä oma-aloitteisesti korjaa havaitun virheen ja naps, se on siinä. Valitusprosesseista kuulee enemmän kauhu- kuin menestystarinoita, ja vaikka joskus siltä tuntuukin niin harvempi palkkaa ilkeilystä saa. Usein kyse on pienestä inhimillisestä virheestä, ja silloin hyvä käsittelijä korjaa asian hyvässä hengessä ja jopa pahoittelee asiakkaalle aiheutunutta vaivaa.

Aiemmin on ollut puhetta toimeentulotuen maksatuksen siirtämisestä Kelalle ja sosiaalitoimen resurssien kohdistamisesta siihen oikeaan sosiaalityöhön ja niiden asiakkaiden kohtaamiseen, joilla siihen on tarvetta. Monesti epäselvyydet tukien kanssa varmaan selviäisivät tapaamisajalla sosiaalityöntekijän kanssa, jolloin voi yhdessä käydä paperit läpi ja miettiä, missä mättää. Joissakin paikoissa se ajan saaminen tarpeeseen vain voi kestää viikkoja.

Tarinat leipäjonoista jäivät tällä kertaa kirjoittamatta, mutta palaan kyllä aiheeseen. Kiitokset muuten aktiivisille lukijoille ja ennen kaikkea kommentoijille! Odotan mielenkiinnolla kokemuksianne aiheesta. Niin, ja muistutan vielä toimeentulotukea ja sen muutoksenhakua käsittelevästä Toimeentulotuki-blogista, joka ehti jo näköjään kirjoittaa mediamaksusta. Minä kitisen siitä koko tuttavapiirini puolesta vielä tässä jonain päivänä.

(Hesarin pääkirjoituksessa muuten kerrottiin torstaina sosiaaliturvauudistusta puivan Sata-komitean pääsevän ilmeisesti yhteisymmärrykseen asumistuen uudistamisesta niin, ettei asunnon pinta-ala enää vaikuttaisi asumistukeen. Nykyisellä asumistukimallilla kun on kannattavampaa asua ahtaasti pienessä asunnossa lähellä keskustaa kuin kauemmissa lähiöissä tilavammin. Vuokra pienessä kaksiossa ja tilavassa kolmiossa voi olla sama, mutta kolmion tukisumma on pienempi liian suuren neliömäärän vuoksi, ja tähän oli jo aikakin tulla muutosta. Päivä paistaa risukasaankin, ainakin sitten joskus.)

12 kommenttia:

  1. OLISI HYVÄ JOS SIELLÄ SUOMESSA IHMISET OTTAISIVAT ITSE SELVÄÄ MITÄ OIKEUKSISIA HEILLÄ ON VAATIA SOSIAALITOIMISTOSTA.KIRJOJA VOI LUKEA VAIKKA KIRJASTOSSA JA AINA KANNATTAA VALITTAA,EI PELKÄSTÄÄN VALITTAMALLA KURJUUTTAAN,VAAN SITÄ MITÄ SIITÄ SEURAA JA KETKÄ KÄRSIVÄT ENITEN..(PERHEEN JÄSENET).EI MAKSA KUN VAIVAN JA PAPERILLE SAA PURATTUA MIELTÄKIN.OTA AINA KOPIO KAIKESTA!PUHUMALLA HYVIN PÄÄSEE JO PITKÄLLE.."MINUN MIELIPITEENI"

    VastaaPoista
  2. Monesti sossut/kelat pimittävät tietoa eikä asiakas aina edes tiedä mihin hänellä on oikeus. Ei osata valittaa päätöksistä kun mistään ei oikein saa tietoa mitä oikeuksia on. Ja mikähän on se kirja jossa kerrotaan kaikki oikeudet ja tuet mitä voi hakea? Tahtoisin semmoisen omaksi.

    Itse löysin vahingossa netistä maininnan, että sosiaalitoimen on hyväksyttävä koko vuokra jos se voidaan katsoa kohtuulliseksi. Tätä ennen sossu piti kiinni heidän 560e/kahdelle vuokrakatosta. Valitus sossuun ja asia korjaantui samantien.

    Yksi miinus tuossa on. Kun valituksen korjaa heti itse sossu ei tieto mene eteenpäin eikä näin muille hakijoille. Eli muut maksavat edelleen omasta pussista kohtuullista vuokraa.

    VastaaPoista
  3. Hyvä kun linkkasit tuon Toimeentulotuki-blogin. En ollut siitä tiennytkään.

    Ja odotan postaustasi mediamaksusta... =)

    VastaaPoista
  4. sea: Wau. Kokeilepa, jos löytäisit sen kohdan netistä uudestaan? :)

    Ofelia: Juu, oon laittanut tuon linkin joskus aiemminkin mutta laitoinpahan uusiksi kun sopi aiheeseen.

    Ja se mediamaksu, huoh... Lueskelin tänään jotain vastausprosentteja kansanedustajien mielipiteistä aiheesta ja plääh. Ota noista selvää. Yritän kiukustua siitä tässä joku päivä riittävästi. :)

    VastaaPoista
  5. Tuo kohtuullinen on kuntakohtainen käytäntö eli Hgissä esim. toinen summa kuin vaikkapa Roissa eli sossujen ohjeissa mainittu... ja niitä soveltamisohjeita tuskin annetaan jaettavaksi, kele.

    VastaaPoista
  6. Kuulehan, M.M., tämä sinun blogisi on niin hyvä, että ilman sitä kokisin esim. oman blogini torsoksi. Olen alusta lähtien lukenut jokaisen kirjoituksesi ja joka kerta hämmästynyt kuinka paljon terävästi eriteltyä asiaa riveistäsi ja niiden väleistä loistaa. Kuten nyt tämäkin juttu. Tai "Kodittomuuden kalleus". Onko muuten ruokatilanne jonoissa muuttunut johonkin suuntaan?

    Ehkä minulla on vain univelkaa, mutta halusin kehua. Sillä ansiosi on sen osoittamisessa, kuinka paljon jakopistettä laajemmalle leipäjonot todellisuudessa ulottuvat.

    VastaaPoista
  7. Polga, linkki valtakunnallisiin soveltamisohjeisiin löytyy sivupalkin linkeistä. Paikkakuntakohtaisia löytyy joidenkin harvojen kuntien nettisivuilta, oman kunnan soveltamisohjeita kannattaa aktiivisena kansalaisena ruinata äänestäjän ominaisuudessa joko omalta valtuutetulta tai sosiaali- ja terveyslautakunnan jäseniltä ja pelata bingoa sillä, kuinka moni vastaa.

    Itse taisin lähettää pyynnön paikkakuntani juuri uusituista ohjeista nelisen viikkoa sitten. Taitaa olla aika muistutella. ;) Ovat kuitenkin julkista materiaalia, prkl.

    VastaaPoista
  8. Jan T: Kiitos! Oli kyse univelasta tai ei, ei se tuon palautteen arvoa vähennä.

    Minusta tämä blogi taas olisi melkoinen torso ilman kommenttikeskusteluja. Niistä oppii koko ajan uutta ja saa ideoita ja näkökulmia.

    VastaaPoista
  9. Jan T. kyseli onko ruokatilanne jonoissa muuttunut johonkin suuntaan. Todellakin on, huonompaan.

    Tänään kassissani oli leipää, lanttu, kaali ja kolme banaania. Suurin osa leivistä oli homeessa. Sillähän me pärjätään, minä ja lapset, tämä viikko... Eikä viime viikollakaan mitään ns. oikeaa ruokaa ollut, pullaa kylläkin. Jumalalle kiitos soijarouheesta.

    VastaaPoista
  10. Sjussu, täsmälleen! Ruokakassit tuntuvat kevenevän joka viikko, tai jos vielä saa raahata kassia hiki selkää pitkin valuen saa viimeistään kotona huomata syövänsä ilmeisesti taas vanukkaita ja jugurtteja aamiaiseksi, välipalaksi ja illalliseksi.

    Kauppojen toimittamien ylijäämäruokien määrä vähenee jatkuvasti samalla kun ruokajonojen asiakasmäärät kasvavat. Yhrälö on aika mahdoton.

    Joka viikko jonoissa tuntuu olevan vain suurempi osa uusia asiakkaita: vanhat asiakkaat jättävät helpommin tulematta petyttyään toistuvasti ruoan vähyyteen, ja uusia tarvitsijoita tulee lisää. Varsinkin suhteellisen nuoria (=alle 35-vuotiaita) näkyy poikkeuksellisen paljon.

    VastaaPoista
  11. kirjasto työntekijältä voi kysyä neuvoja kirjoista.itselläni on kirja ruotsiksi jonka nimi on mitä sanoo sosiaaliturva laki,kirjoja on monen nimisiä.voi kysyä jotakin sen tapasia lakikirjoja esimerkiksi.

    VastaaPoista
  12. Ihan Suomi24 palstalta vinkkiä sain tuosta vuokrakatosta.

    Lakiteksti on kuitenkin aina lakiteksti, sitä voi joskus olla vaikea soveltaa oikeaan elämään. Pitäisi olla opas jossa neuvottaisiin selkeästi mitä etuuksia kenelläkin on oikeus hakea ja mihin ongelmaan. Sekä tietysti myös miten valittaa kun kielteinen päätös tulee.

    VastaaPoista

Kommentointi vapaa. On mukava huomata joskus kirjoittavansa ihmisille pelkän kasvottoman internetin sijaan.