perjantai 22. toukokuuta 2009

Kun ruoka loppuu

Savon Sanomat: Ruoka-apu loppui kesken Kuopiossa

Täällä EU-kassi riitti tietääkseni jokaiselle, mutta kukaan tuskin osaa ennustaa hakijamääriä etukäteen kovin tarkkaan. Varsinkaan sellaisilla paikkakunnilla, joilla ei ole säännöllistä ruoanjakoa.

Ruoan loppuminen jonossa kesken on tuskallista. Odotat, jonotat, venaat ja hengaat tunnista kahteen, ja käteen jää kuivaa leipää ja ylikypsiä banaaneja. Ja jonottajien joukossa on aina niitä, jotka tulevat sinne vain äärimmäisessä hädässä oltuaan syömättä useita päiviä. Kotona - jos sellainen on - saattaa jääkaapissa vastaan tuijottaa homeinen valo, kuivakaapissa pari näkkileipää.

Joskus turhautuminen ruoan loppumiseen purkautuu aggressiona työntekijöitä kohtaan. "Miksette te osaa varautua, täytyyhän ruoan riittää kaikille!" Ruokajakojen järjestäjät vain eivät voi vaikuttaa siihen, kuinka paljon kaupoilla jää lahjoitettavaa ylijäämää. Se jaetaan mitä on. Ja joskus asiakkaita tulee enemmän kuin tavallisesti.

Monet yksineläjät tulevat jonoon hakemaan vain tiettyjä tuotteita, kuten makkaraa, vihanneksia tai lihaa. Lihapaketit ovat olleet harvinaisuuksia jo kauan ja makkarakin tuntuu olevan kiven alla. Jos juuri se itselle tärkeä tuote on ehkä jo alusta asti loppu, voi koko jonoon tuleminen tuntua turhalta. Jugurtilla ei kuitenkaan pidemmän päälle elä, vaikka se ehkä lohduttaa.

Onneksi monet jonottajista eivät ole innostuneita vihanneksista, minä taas en eineksistä ja valmisruoista, joten vaihtokauppa kannattaa. Suunsa kannattaa aina avata. Kun tavara on vähissä, sen ohjautuminen oikeaan käyttöön kannattaa maksimoida.

9 kommenttia:

  1. EU-kassien vähyydestä jopa maikkarin kymmenen uutisissa 22.5.

    Uutisia voi koittaa netistä katsella vaikka tästä.

    Kertokaa jos linkki ei toimi, yritän etsiä toimivan.

    VastaaPoista
  2. Uusi toimivampi linkki löytynee huomenaamulla. Kuopion jonoista oli myös iltalehdessä (vai sanomissa?)

    VastaaPoista
  3. Joo, Iltalehden linkki artikkelipalkissa, sen lähteenä ollut SS:n juttu linkitetty tekstiin.

    VastaaPoista
  4. http://www.hs.fi/kaupunki/artikkeli/Ruoka-avun+antajien+varastot+hupenevat/1135246203779

    VastaaPoista
  5. Hei! Tämä ei varmaan paljon lohduta ketään, mutta tämä blogi taas herätti minut muistamaan, että pitäisi auttaa muita. Olen itse äitiyslomalla ja laskeskellaan kunkin kuun laskuja, mutta tajusin, että kyllä mekin voitaisiin auttaa muita. Ennen joulua leivoin pari kassillista leipiä ja leipomuksia srk:n diakoniatyöhön eteenpäin toimitettavaksi. Nyt voisin leipoa taas; auttaa pitäisi myös vuoden varrella, eikä vaan jouluna. Kiitokset ajatusten herättämisestä ja hyvää jatkoa.

    VastaaPoista
  6. Kersa ehtikin jo kertoa jutusta jonka takia tulin tänne. Luin ihmisten kommentteja ja meni taas hermot. Kaikki leipäjonoissa käyvät kun panevat rahansa viinaan, totta kai...

    VastaaPoista
  7. Kersa, kiitos linkistä! Lisäsin sen artikkelilistaan.

    Merja, aivan upeaa että ihmisiltä löytyy halua auttaa, vaikkei siitä itse hyötyisikään. Hyvää kesää ja tervetuloa kommentoimaan jatkossakin!

    Ofelia: Hahaa, Hesarin keskustelupalsta on provoineen ja trolleineen melkoinen käsite. ;) Sitä ei kannata hirveän vakavissaan ottaa...

    VastaaPoista
  8. Minä otan kaiken aina vakavasti. =) Luulen että ihmiset ovat tosissaan, vaikka itse provoilen ja kärjistän minkä ehdin! =D

    Nakkasin sua taas maililla - tulin sanomaan jos vaikket lukisi mailiasi vähään aikaan.

    VastaaPoista

Kommentointi vapaa. On mukava huomata joskus kirjoittavansa ihmisille pelkän kasvottoman internetin sijaan.