Yhtenä sadoista työttömistä päivistä röhnötin nautinnollisesti kylpytakki auki nojatuolissa juomassa kaljaa ja katselemassa juuri sitä kanavaa, mikä oli sattunut jäämään edelliseltä katsojalta auki. Myytinmurtajissa testattiin sanonnan "paskaa ei voi kiillottaa" todenperäisyyttä: eläintarhasta koottiin eksoottinen valikoima jätöksiä, joista pyöriteltyjä kakkakuulia hiottiin ja hinkattiin, ja lopuksi verrattiin eri eläinsuolistojen lopputuotteiden kiiltoa mittaamalla heijastustasoa kalliin näköisellä laitteella. Kuulista tulikin ajan kanssa varsin hienopintaisia ja sileitä; satunnaisia pintakarvoja lukuunottamatta alkuperää olisi voinut olla mahdoton arvata. Muistaakseni leijona voitti.
Onko näissä ohjelmissa jonkun mielestä mielekästä sisältöä? Tietysti on. Paskan kiillottamiseen liittyvää hokemaa kuitenkin aina joskus kuulee, ja oli korkea aika kumota sen todenperäisyys. Aina on niitä, jotka ovat varmoja itsestään ja kyvystään lukea ihmisiä ja ympäristöä, tulkita tapahtumia ja muodostaa oikeita mielipiteitä siitä, mikä milloinkin on sitä itseään. Alentuva ja itsetietoinen ääni kertoo Suomen sosiaaliturvan kannustavan laiskuuteen ja loisimiseen, miten kaikki me ponnistamme samalta viivalta yhtäläisillä mahdollisuuksilla tai miten yhteiskuntamme kaltoinkohdelluin väestöryhmä on todellisuudessa sosiaalipummien riistämä keskiluokkainen ja keski-ikäinen valkoinen mies, joka on ikänsä tehnyt töitä ja maksanut veroja. Nämä alempiarvoisia väheksyvät äänet ovatkin todennäköisesti oppineet yhteiskuntarakenteen perusasiat tuijottamalla sanomalehdistä ja peilistä kiillotettua paskaa.
Lopputuotteen estetisointi on yhteiskuntarauhan säilymiseksi ilmeisen tarpeellista, koska myös valtionhallinto työllistää alalle satoja tai tuhansia.
Loppujen lopuksi minkä tahansa saa kiiltämään, ellei muuten niin rahalla. Koistisilla riittää pilkkuun saakka seuraa ja kusipääkin ansaitsee alipalkatulta aspalta hyvää palvelua, jos rahat riittää. Ilmaiseksi tai työvoimahallinnollisella yhdeksän euron päiväkorvauksella tehtävä työ ei ansaitse arvostusta tekijälleen, joka pysyy edelleen yhteiskunnan velallisena, mutta täsmälleen samaa työtä TES:n mukaisella liksalla tekevä on kelpo veronmaksaja. Miten moni vapaaehtoisduunari, kotiäiti/perhepäivähoitaja, omaishoitaja tai työvoimatyöllistetty on saanut kuulla (ja aina samalla tavalla, vaivautuneen vähättelevästi) työstään puhuttaessa, miten "sehän nyt ei olekaan oikeaa työtä". Puuhastelua, sitähän se.
Onhan ihan eri asia, että saa oikeaa palkkaa. Ja sitäpaitsi tässä maassa oikeasta työstä maksetaan aina oikea palkka. Ei olla Neuvostoliitossa, ei.
Työ - palkkatyö - kiillottaa jo käsitteenä kaiken mihin koskee. Etenkin tekijänsä, mutta samalla tekijän kulutusvalinnat, tavan hoitaa perhesuhteita, alkoholinkulutuksen ja hienhajun. Se oikeuttaa paremmuuteen ihmisenä ja kansalaisena, parempaan palveluun, lepoon työn ulkopuolisten velvollisuuksien sijasta ja pyhittää palkansaajasta yhteiskunnan tukipilarin. Koulutus- ja uraputkesta pullahtanut suurten ikäluokkien vielä voimissaan oleva palkansaaja käy parhaillaan läpi kollektiivista kanonisointia, sopivasti ennen kuin pakettimatkat ja mökkimaasturit vaihtuvat vanhainkodin vaippoihin (jotka vaihtaa joku muu kuin minä) ja hilpeään neuroleptipöhnään, jota voidaan lisätä sitä mukaa kun potilas - anteeksi, asiakas - tuo julki tarpeitaan muutenkin kuin vaipoissa.
Tein yli kymmenen vuotta töitä kolmannella sektorilla; nuorisotyötä, ympäristökasvatusta, oikolukua, kielenkääntämistä, yhteiskuntakoulutusta, erityissosiaalityötä, viestintää, sovittelua. Vapaaehtoisena, joskus kertaluonteisella urakkapalkkiolla, viime vuosina lähinnä työvoimatoimiston yhdeksän euron päiväkorvauksella, mutta ne työt merkitsivät jotain. Eivätkä edes pelkästään minulle, vaan niille muille, joiden vuoksi töitä tehtiin ja jotka arvostivat meitä tekijöitä. Ilman vapaaehtoisia moni niistä töistä olisi jäänyt tekemättä ja johtanut tilanteisiin, jotka eivät ole yhteiskunnalle ilmaisia. Silti ne eivät virastojen ja useimpien kanssaihmisten silmissä olleet minkään arvoisia. Sen sijaan saan selkääntaputuksia ja "tiesinhän minä että joskus sinäkin vielä teet oikeita töitä" -kommentteja nyt, kun myyn täydellisen merkityksetöntä krääsää pimeällä palkalla. Se työ ei ole kellekään minkään muun kuin pienen käteisrahan arvoista, mutta silti se näköjään toisten silmissä kohottaa minut palkkatyön sädekehän valaisualueelle. Kunnon ihminen, kun tekee töitä eikä vain puuhastele tai luuhaa. Yläpuolelleni jää enää vain veronmaksaja.
Hesarin kolumnissa Häkkinen (31.03.10) kuittaili työn idean käyttömahdollisuuksista, ja ehkä pyhistä lehmistä onkin parasta kirjoittaa kepeitä kolumneja. Jos kiiltäviä kuulia heittää seinään, näkee mistä ne on tehty.
Salsamar: Mettä
mie lähin methän
halusin mennä sinne ihan yksin,
ja selvittää ajatuksia
sielä oli kauhean kaunista,
koskematonta ja ikuista
ihan ku sielä ei olis kukkaan koskaan ees käyny!
hämähäkinseitikki oli ihan ehjinä,
kastepisaroita koivunoksilla ja ruskan lehet
jo tippuneina maahan
vaikka kaikki paikat näyttää sielä melkein samalta,
niin on niissä kuitenki hirveästi eroja!
missään kohtaa ei ennää samalla tavalla elä sopusoinnussa
männyt jänkällä ja
sienet koivumettässä
poroja mie en tännään nähny,
ehkä ne oli kaikki menneet paremmille apajille syömhän
tai ehkä ne nukku kaikki yhessä kasassa,
semmosessa sanattomassa yhteisymmärrykessä
ei niistä kukhan uhittele turhaan
eikä puhu toisista pahhaa
sammaa ei voi sanoa meistä ihmisistä,
meistä, jokka täälä yritämmä selvitä.
vissiin tämä on sitä ihmiskunnan uhmaikkää,
ko kaikki on "mie itte!" eikä muka tarvi toisten apua
ja vaikka sitä apua hakiski, niin ketäpä se kiinnostaa
pelkästhän niitä, jokka siitä saa palkkaa
olemmieki sielä lääkärissä joskus käyny, eikä ne muuta
ku kirjottivat reseptejänsä ja anto sairaslommaa
miten muka voipii ihminen levätä rauhassa kotona,
ko tietää, että jos se toistuu, niin ei ole ennää sitä peruskalliota
jota työpaikakski joskus sanothan
emmie jaksa ellää pelkästhän siks, että voisin tehhä työtä
tai että saisin mahollisimman paljon rahhaa, jota sitte tuhlata.
jumalilla on kyllä mahoton huumorintaju,
tai sitte ihmiset on tehneet jotaki tosi pahhaa
ko elämästä ei ennää ees sais nauttia
siks mie sinne mettään lähin,
kuulostelemhan lintujen laulua ja
kattelemmaan hilloja
maistelemmaan ja ihhailemmaan,
miten jotaki näin kaunista on voinu syntyä
sielä se pakopaikka aina pyssyy, ei se minnekhän katoa
mettä on aina mettä, siihen ei voi kukhaan kajota
ei ees isot päättäjät, ko eihän niitä kiinnosta
jonku pienen kylän osa taivhan valtakunnasta
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Nauroin vedet silmissä tuossa ensimmäisessä kappaleessa. Mutta totta turiset. Vain veren maku suussa tehty fyysinen työ on sitä oikeaa työt jota arvostetaan. Heillä on oikeus valittaa, muilla ei. Johonkin kirjoitinkin tästä, mutta en muista enää minne. Liekö jonkun kommentteihin. Nyt ei oikein muuta irtoa, nälkä kurnii mahassa, onneksi tuet tuli viime viikolla niin on ruokaa mitä laittaa vatsaan.
VastaaPoistaNiin. Luulisi, että tavaraa etenkin krääsää on maailmassa jo tarpeeksi, että voitaisi vähitellen keskittyä tuotamaan ihmisille todellista hyvinvointia. Mitä se sitten olisi? No vaikkapa sitä, että tarvitessaan hoitoa, sitä saisi. Oli se sitten fyysiseen vaivaan tai henkiseen kipuun. Näin täällä meillä "hyvinvoivassa" Lännessä. Toki muualla päin varmasti on vielä tuossa tavarapuolessakin petraamisen varaa. En siksi enempää puutukaan siihen puoleen. Köyhien maiden ongelmaa eivät ole viisaammatkaan pystyneet ratkaisemaan, miksi siis minun edes pitäisi yrittää. Onhan omassa arkipäivässänikin haasteita aivan tarpeeksi.
VastaaPoistaLuulenpa, että suomalaisena pitkäaikaistyöttömänä elämään tuomittu kaltaiseni saa jo tarpeeksi kerätä niitä rippeitä, mitä parempiosaisilta jää, ettei minun siksi tarvitsekaan yrittää ratkaista koko maailman ongelmia. Suomen hallitushan aivan kiitettävästi näyttää niin tekevän. Meiltä riittää rahaa niin Islannin keinottelijoiden pelastamiseksi kuin Kreikan valtiolle lainattavaksikin. Ja mitä niitä nyt kaikkia aivan päivittäin saammekaan kuulla ja lukea. Joka vielä jaksaa.
Oman maan köyhässä todellisuudessa leipäjonot ja erilaiset luukut saavat riittää. Sekä euron "työt", joita tekevää lähinnä palkansaajapiireissä naureskellaan. Siis tekijää ei teettäjiä.
Suomalaisella köyhällähän menee hyvin. Tämän on todennut mm. esillä ollut entinen peruspalveluministeri käydessään kaupassa ja seuratessaan pienituloisen näköisiä asiakkaita. Mahtaako muuten käydä samoissa kaupoissa? Leipäjonoissa tuskin kuitenkaan. Jätän hänen pienuutensa hänen itsensä kärsittäväksi, tulipahan vain jostain syystä mieleen vieläkin.
Kun katselin eilen eduskunnan kyselytuntia (tai myös muita hallitusvetoisia ohjelmia), eräs valtiovarainministeri jälleen hoki näitä mantrojaan. Kysyisin häneltä, jos nokikkaisin pääsisin, koska minä SAAN sen runsaan rahasumman, joka perusvähennyksen myötä kuulemma on pienituloisimmille annettu? Vai eikö se koskenutkaan kuin armoitetussa palkkatyössä olevia? Kuitenkin minunkin alv:ni nousee heinäkuussa samoin energiaverot syksyllä. Työmarkkinatukeni ei noussut tänä vuonna senttiäkään. Asumiskustannukseni kylläkin, joten aina vähemmän on, mitä kauppaan kantaa. Kohta pitää jättää joka toinen kerta väliin. Omalta osaltani en siis voi kotimaista kulutusta lisätä, mutta sehän ei kenenkään työpaikoista ole pois.
Eilen värjäsin hiukset, ensi viikolla leikkaan. Niin kuin olen itse tehnyt jo vuosia. Siitäkään ei yksikään kampaajayrittäjä saa senttiäkään. Kaivoin kaapista käyttämättömän, tosin kymmenen vuotta sitten ostetun, kevättakin. Taas jäi vaatekauppiaalta provikat saamatta. Kenkäkauppiaalle valitettavasti joudun sopivan tilaisuuden tullen antamaan vähästäni.
Tällaista kulutusjuhlaa. Ihanaa kuitenkin, että on kevät. Linnunlaulusta ja kukkien katselemisesta saa nauttia ihan ilmaiseksi.
Kevätterveisiä: Ano Nyymi
Mulla on semmoinen kokemus, että edes palkkatyö ei riitä eikä ole mitään, jos se ei ole KOKOAIKAISTA ja PYSYVÄÄ. Työkkärin tädit ja vanhemmat ovat pitäneet huolen siitä, että osa-aikatyö on ollut huuhaata; aina jaksoivat kysyä "koskas menet oikeisiin kunnon töihin" ja työkkäristä taas lähetetään aktivointeja vaikka olisitkin osa-aikatöissä. Työllistämistuki ei vanhempien mielestä myöskään ole mitään. Vasta se 8-16 -työ on jotain. Ja mielellään pitkä työsopimus. Ihan sama mitä veroja maksaa, mikään ei riitä. Mur.
VastaaPoistaKiitän tekstistä. Minäkin 9e/päivä työvalmennuksessa tällä erää, ja monen muunkin saman kiillotetun kokeneena. Olen täynnä purkautumatonta kiukkua ja "tarttis tehrä jotain"-mantraa.
VastaaPoistaMietinkin tässä, mitä sitten kun olen valmennettu? Huippu-urheilussa ei tule koskaan valmiiksi, aina on kehitettävää.
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoista