sunnuntai 29. marraskuuta 2009

Taloudellista hyötyä vai rahaa?

Varattomuus ja sen muotoutuminen osaksi arkea ja sosiaalisuutta on pitemmän päälle uhka. On helppoa saada tyydytystä kuullessaan yllyttäneensä naapureita lahjoittamaan talvivaatteita jakoon tai lähikaupan suostuneen lahjoittamaan poistotuotteensa ruokajonoille. Silloin onnistumista voi mitata talvitakeissa ja ruoka-annoksissa, mutta konkreettisuus myös sokeuttaa. Aiheesta on vaikea puhua, koska akuuttiavun puolella toimivat saattavat ottaa turhautumiseni väheksyntänä omaa työtään kohtaan, mikä ei missään nimessä ole tarkoitus. Ne toisen puolen tyypit taas ignoraavat itsetyytyväisesti ruokajakelut ja talvitakkijaot, koska tokihan kymmenvuotinen rakenneuudistusprojekti auttaa pitkällä tähtäimellä enemmän.

Turhaudun, turhaudun, turhaudun. Ne, joilla menee jo valmiiksi hyvin, eivät ole valmiita tinkimään edes hitusta, jotta toiset saisivat elintärkeät perustarpeet täytettyä. Kaupunginosayhdistykset tehtailevat valitusta valitusten perään, ettei suunniteltu asuntola laske oman tontin arvoa ja imagoa, ja lopputuloksena asuntolat pahimmassa tapauksessa jäävät rakentamatta tai päätyvät samoihin sumppuihin, mistä taas ei ainakaan ole hyötyä kellekään. Ei asuntoloiden asukkaille eikä kanta-asukkaille.

On itsestäänselvää, että julkinen valta ei koskaan voi toteuttaa niitä toimintoja, mitä vapaaehtoisjärjestöt ja seurakunnat tuottavat vähävaraisille. Silti vapaaehtoisuuden merkityksen tunnustaminen on olematonta ja helpottaa kuntia välttämään vastuutaan - tai no, nostihan hallitus työttömien duunareiden ylläpitokorvauksia kahdeksasta yhdeksään euroon ensi vuoden alusta. Viisipäiväistä viikkoa tekevälle se tarkoittaa parhaimmillaan 20e nettovoittoa kuussa, yhteensä 180e lisää työttömyyskorvauksen päälle.

Uutispäivä Demari ylisti jonkin aikaa sitten Sdp:n vaihtoehtobudjetin ehdotuksia pienituloisten tukemiseksi. Jutun mukaan "Demarit esittävät, että työttömyyspäiväraha nostettaisiin 27,63 euroon päivältä. Kuukaudessa se tarkoittaa tuen määräksi 594 euroa nykyisen keskimääräisen 551 euron sijaan."

Toisin sanoen, kun työttömyyspäivärahan automaattinen veroprosentti on 20 ja nykyinen netto-osuus 410,08e, demareiden esittämästä 594 euron bruttotuesta jäisi verojen jälkeen käteen noin 475e. Tämä olisi näennäisesti huomattava korotus, mutta ilman laajempaa rakennemuutosta lähinnä väärin annettua tekohengitystä, jolla saadaan vain sysättyä osa tuensaajista pois sosiaalitoimen luukulta nostamasta täydentäviä tukia. Ellei toimeentulorajaa (nykyään yksinasujalla 417e/kk + vuokra) nosteta, mikä tosin johtaisi samalla toimeentulokulujen nousuun, siirtyisi tuo työttömyysturvan 65e/kk lisäys suoraan työttömän taskuista vuokraosuuksiin.

Ellei joku siis ole tiennyt, vain murto-osa yleisen asumistuen saajista saa vuokrastaan sen 80% asumistukea. Yleensä tuki taitaa pyöriä enemmänkin 20-40% tienoilla asuintalon rakennusvuoden, lämmitystyypin ja asuinneliöiden perusteella. Sosiaalitoimiston maksettavaksi vuokraa siis jää usein se 60-80%. Jos toimeentulotukiraja pysyy entisellään, työttömyysturvan korotus valuu suoraan vuokraan, hyödyttää ainoastaan kuntien sosiaalitoimen menoeriä, asettaa toimeentulotuella elävät ja työttömät taloudellisesti täysin eri linjalle riippumatta siitä, mistä eri tukimalli johtuu ja on siis täydellisen turha, ellei jopa haitallinen muutos. Kummassakin tukimallissa on melko lailla vastaavantasoinen vastikkeellisuus, ainakin asiakkaan näkökulmasta.

Entä yhteistaloudet? Jos toisen osapuolen työttömyyspäiväraha nousee, vähennetäänkö se osuus vastaavasti toisen osapuolen toimeentulotuesta? Nouseeko yksinasuvan perusosa eli onko tuenkorotuksesta tippaakaan hyötyä, jos koko korotus valuu vain sosiaalitoimen kautta vuokraosuuksiin?

Voisivat lopettaa tuon populistisen "lisää rahaa köyhille, katsokaa nyt!" pelleilyn ja miettiä, mitä tukirakenteita pitäisi muuttaa yksittäisten summien muuttamisen sijaan, jotta muutoksista olisi todellista hyötyä.

Yhteisasumiseen liittyvien parisuhdestatusten ja niiden sukupuolisidonnaisuuksien lakkauttaminen, yhteisasumisen tukivaikutusten poistaminen, asumistuen suuruuden määräytyminen vuokrasumman eikä neliöiden mukaan (tuo onkin ilmeisesti ainoa Sata-komitean aikaansaama merkityksellinen muutos, uraaa), minimiturvan takaaminen henkilökohtaisesti kaikille tuensaajille riippumatta puolison tuloista (ihmisellä on oikeus omaan perusturvaan ilman almujen anomista toiselta) ja ennen kaikkea lopultakin se työikäisten ja opiskelijoiden tukijärjestelmien yhtenäistäminen ja erillisten tukijärjestelmien lakkauttaminen lukuunottamatta sosiaalitoimen harkinnanvaraisia osuuksia. Tt-tuen siirto Kelalle ja minimiturvalla elävien ja opiskelijoiden vapauttaminen siitä pirun Yle-sekoilusta voisivat olla ensimmäisiä tunnustelevia askelia järkevään suuntaan. Simppeleintä tietysti olisi, että kokeilisivat suosiolla viitisen vuotta erilaisia perustulomalleja ja ottaisivat lopulta jonkin niistä käyttöön.

Vasta kun viimeinen työmarkkinajärjestödemari on hirtetty viimeisen nälkiintyneen köyhän suoliin...

Ugh. Olen puhunut.

Edit: Unohdin viihdyttävän sitaatin samasta Uutispäivän artikkelista:
"Ryhmä myös ehdottaa lakialoitteessaan, että työttömyyspäivärahan tasokorotukseen liitetään riittävä määrä aktiivitoimia, joilla pitkäaikaistyöttömiä voidaan auttaa työllistymään uudelleen."

Useimmat meistä tietävät, mitä tämä tarkoittaa, etenkin yhdessä pian voimaantulevan yli 25-vuotiaiden kuntouttavan työtoiminnan velvoittavuuden kanssa: lisää pakkotyöllistettyä ilmaistyövoimaa TE-toimistoihin, valtionhallintoon, kunnallisvirastoihin ja vanhustenhoitoon.


13 kommenttia:

  1. Tämä virke aiheutti pientä ahdistusta: "On itsestäänselvää, että julkinen valta ei koskaan voi toteuttaa niitä toimintoja, mitä vapaaehtoisjärjestöt ja seurakunnat tuottavat vähävaraisille." Eli kolmas sektori joutuu maailman tappiin asti kantamaan vastuuta heikoimmista? =(

    Asumistuki on mystinen juttu. Kovin vähän sitä tukea saa ja sossun mielestä pitää elää tosi pienesti, muuten ei mitään tipu. Onhan se ekologistakin mutta silti... Ja sille yhdessäasumisen mahdottomuudelle olisi PAKKO tehdä joskus jotain! *odottaa kärsimättömänä pääseekö ikinä viettämään kunnon perhe-elämää saman katon alla*

    Ja nyt mua ahdistaa tuo yli 25-vuotiaiden kuntouttava työtoimintakin!!! Työ ei ole koskaan (minulle) kuntouttavaa ja prkl, noita ilmaistöitä ei kenenkään pitäisi joutua tekemään vain siksi että niille on annettu hieno nimike! ÄRRRR....

    VastaaPoista
  2. Ofelia: Tietysti me kaikki lähdetään siitä, että kaikki olis vielä niin hyvin, ettei kolmannen sektorin avustuslafkoja enää tarvittaisi! Tai että sitä vastaavasta työstä saisi julkisen sektorin maksamaa palkkaa. Tai...

    BRUAAHAAHHHAAHAHHAHHAA...!

    VastaaPoista
  3. Etpä sitten ilmeisesti katsellut A-Zoom-ohjelmaa perjantaina 27.11.09. Siinä nimittäin demariedustaja Valto Koski oli tehnyt lakialoitteen työmarkkinatuen korottamiseksi 120,- eurolla kuukaudessa. Tarkemmin asioita harkittuaan (=SAK:n puututtua asiaan) hän veti esityksensä pois. Tämä köyhien puolestapuhuja Hiilamo oli ko ohjelmassa puhumassa oikeaa asiaa, mm. sen, että joku Sata-komitean jäsen oli kehdannut sanoa, ettei pitkäaikaistyöttömyydestä pidä palkita! Aikamoisia asenteita siinä komiteassa, joten ei sieltä ole odotettavissa mitään todellisia parannuksia, vaan aivan päinvastaista toimintaa. Kauhistuttaa ajatellakin. Kannattaa kaivaa ko. ohjelma jostain ylen arkistoista esille. Sieltä tuli juuri se syy, miksi demarit eivät halua/halunneet hyvinä vuosinakaan korottaa työmarkkinatukea. SAK ei anna, vaan haluaa myös ansioturvaan samalla korotuksen. Kuitenkin ohjelmassa sanottiin, että sosiaalitupossa ansioturvaa parannettiin, mutta perusturvaa ei, joten syntipukkia köyhyyteen saa hakea ammattiyhdistysliikkeen suunnasta, jonka kanssa SDP on pahemman kerran naimisissa. Kävi siinä itse hyvien aikojen vvm Heinäluomakin yrittämässä tukkia toimittajan suuta. Oli todella hyvä ja valaiseva ohjelma. Valitettavasti se aika perjantaina on jo sellainen, että puoli Suomeja (köyhät siinä mukana) ovat ympärikännissä, eivätkä silti muutenkaan seuraa mitä maassa puuhataan.

    VastaaPoista
  4. Anonyymi: "ovat ympärikännissä, eivätkä silti muutenkaan seuraa mitä maassa puuhataan." - Höpöhöpö. Ei kannata tehdä oletuksia tuohon malliin. Me työttömäthän ollaan ihan yhtä lailla päissämme joka päivä, viikonloput on vain porvareille.

    Missasin joo Azoomin. Se tulee kuitenkin maanantaina uusintana. Pitääkin laittaa joku mainos tänne, edes kommenttiosioon, kun unohdin sen etusivulta. Ja näkyyhän se kai aikansa Areenassa.

    On ollut jo aikaa sitten selvää, ettei Sata-komiteasta voi odottaa kuin pahinta, paria yksittäistä muutosta lukuunottamatta, jotka nekin todennäköisesti kuitataan kusemalla jotain käsille senkin edestä.

    Jos olet joskus lukenut jotain blogistani, on työmarkkinajärjestöistä tosiaan tullut joskus sanottua sana tai pari. Mm. liittyen ansiosidonnaisuudistukseen (sen ulottamiseen ammattiliittojäsenyyksien ulkopuolelle), perusturvan noston sitomiseen ansiosidonnaisen suuruuteen jne.

    VastaaPoista
  5. "Taistelu perusturvasta. Onko kukaan köyhän asialla? Miksi ay-liike jarruttaa perustoimeentulon korottamista? Studiovieraana Diakonia-ammattikorkeakoulun yksikönjohtaja Heikki Hiilamo."

    A-Zoom (27.11.09)

    VastaaPoista
  6. Ja tuo A-Zoom on Ylen Areenassa katsottavana 27.12.09 asti. Eli hyvin ehtii!

    VastaaPoista
  7. "Vasta, kun viimenenkin järjestödemari on hirtetty.."

    Pieni vaikuttamiskanava SAK:n järjestötyöntekijöiden silmien avaamiseksi on SAK:n etusivun oikeassa yläkulmassa oleva kuvake (Teemme yhdessä tulevaisuuden ay-liikettä..), josta pääsee antamaan omia mielipiteitä.

    Uskoakseni tuon tutkimuksen kaikki vastaukset analysoidaan ristiinajamalla. Uskon, että analyysissä keskitytään katsomaan ja analysoimaan eniten pisteitä/huomiota saaneet mielipiteet. Tämän jälkeen eniten huomiota saaneet mielipiteet jatkoanalysoidaan ristiinajamalla vastauksia (eli miten tämän mielipiteen kannattajat ovat vastanneet muihin kysymyksiin, sukupuoli, ikäryhmä, jne).

    Tohon, että mitä mielipiteitä he lähtevät analysoimaan on kohtalaisen helppo vaikuttaa. Organisoi verkossa joukkion, jotka nostavat saman yhdessä ennaltasovitun vastausvaihtoehdon tärkeimmäksi (Tämä tarvitsee yksilöidyn otsikon, joka on helppo löytää.).

    Muiden vastausvaihtoehtojen järjestäminen onkin sitten jokaisen oma asia. Nämä vastaukset vain yksilöi jokaisen vastauksen eri vastaajan antamaksi.

    Joten käytännössä tämä tarkoittaisi, että joku kirjoittaa perustulosta tonne kyselyyn ja ilmoittaa antamansa otsikon tänne. Tämän jälkeen muut käyvät viskaamassa tämän otsikon napakymppiin. Siinä sitä on SAK:n johtoryhmän jäsenillä ihmettelemistä, kun perustulon tärkeys nousee kärkeen.

    T: X LfYp

    VastaaPoista
  8. :) Lupaan osallistua masinointiin heti, kun joku ilmoittaa linkin. Eniten tietysti toivoisin, että muutos ay-liikkeissä lähtisi sisältä päin ja vahvalla kommunikaatiolla ulospäin. Rooli nyt vain on määriteltävä uudelleen.

    Kaiken tämän dissauksen jälkeen on rehellisyyden nimissä myönnettävä, että muutaman vuoden takaisten vihamielisten reaktioiden jälkeen ay-liike on osoittanut myönteistä asennekehitystä työn ja toimeentulon luonteen muuttumisen suhteen antautumalla mm. dialogiin prekaariaktiivien ja -teoreetikkojen kanssa pätkätyöläisten ym. asemasta.

    Sympatiaa tai sen puolikkaita tosin jaan vasta siinä vaiheessa, kun ay-puoli lakkaa torppaamasta edistysaskeleita Sata-komitean kaltaisissa projekteissa.

    VastaaPoista
  9. On liittoja, jotka suhtautuvat oikeasti vakavasti prekariaattiin, mm. ERTO. Käyhän siellä kotisivuilla katsomassa.
    Muuten olen myös sitä mieltä, että Ke... ei kun siis Karthago on hävitettävä. Saisin asumistukea summan Z, joka on niin pieni, että Kela ilmoittaa, ettei sitä makseta (kyse on nyt vähän yli juurosta, ettei maksettaisi)! Entä voisiko sen maksaa edes kerran vuodessa könttäsummana? Meitä tällaisia niipan-naapan -eläjiä Kelan ja sossun (sama siellä...) sekä apoteekkien asiakaskandidaatteja lienee muuten aivan helkkarin paljon!!! Juu, ei tule edes lääkekatto täyteen, sekin jää aina pari kymppiä vajaaksi, grrrrrrrr.
    Itse asiassa, minä kuitenkin siis tulen toimeen, olen töissä jne. Kunhan vain elelen suht niukasti.
    Ketuttaa muuten kaikenlaiset pakkotyöllistämiset, pakkokurssit jne. Olen nähnyt niitäkin elämäni aikana ja paljon - eipä ole oikein hyvää sanottavaa kuin parista. Argh.
    Tämäkin lienee puhunut jo riittävästi ,D

    VastaaPoista
  10. Jos joku loukkaantui heitostani A-zoomin ajankohdasta (puoli Suomea on kännissä siihen aikaan) jne, niin sorry vaan. Minä en yleensä ole, mutta tiedän, että aika monet ovat. Enkä tarkoita nyt sitä, etteikö työtönkin saisi "rentoutua". Lähinnä minua nyppii se, etteivät ihmiset välitä nostaa katsettaan omasta navasta. Miten helppoa on nykyään (ainakin jos omistaa netin) etsiä tietoa. Kiitos heille, jotka tätä sivustoa ylläpitävät. Tuosta sivun reunasta ainakin löytyy hyviä ja tärkeitä uutisia aiheesta.

    Kunhan katsotte sen ohjelman, näette saman kuin minäkin eli asenteet työttömiä kohtaan eivät muutu paremmiksi, vaikka nämä "kukonpoikien" keinottelemat lamat seuraavat toinen toistaan.

    Pitkäaikaistyöttömänä minua loukkasi todella kovasti tämä Sata-komitean jäsenen lausahdus "pitkäaikaistyöttömyydestä ei pidä palkita". Siinä puhuu todella suuri typeryys ja ihminen, joka ei tiedä elämästä ja etenkään työelämästä yhtään mitään, vaan omaa putkinäön. Pahoin pelkään, että ko. komiteasta löytyy enemmänkin tätä asennetta. Minä en todellakaan odota tältä poppoolta mitään hyvää. Enkä myöskään arvosta enää omia etujaan ajavaa ay-liikettä, joka hylkää omat sivuraiteelle työnnetyt jäsenensä tähän tyyliin. Jos vielä työllistyisin (mitä ei taatusti tapahdu, koska 60 täyttyy ensi vuonna), maksaisin maksuni Loimaan kassalle ennemmin kuin sille liitolle, joka ei minun asioitani aja.

    VastaaPoista
  11. Anonyymi: Jos nämä viimeaikaiset anonyymikommentit ovat yhdeltä ja samalta henkilöltä, niin olisi hienoa, jos käyttäisit jotain nimimerkkiä? Muuten on vaikea tietää, vastaako aina yhdelle ja samalle vai joka kerta eri henkilölle. :) Nimimerkki voi olla mikä tahansa, vaikkapa yksi kirjain, numeroyhdistelmä tms, ellei omalta tuntuvaa muuten löydy.

    En usko, että tästä maasta löytyy enää montaakaan Sata-komiteaan positiivisesti suhtautuvaa. Paljon puhuttu sosiaaliturvan täysremontti jäi pelkiksi sanoiksi, työmarkkinajärjestöt näyttivät pahimman karvansa ja ne satunnaiset "hyvikset" ruikuttavat avuttomuuttaan. Loimaan kassa saa minunkin rahani sitten joskus, kun tulee taas jonkinlaisen työsopimuksen aika. Minun rahojani ei tulla käyttämään jumalattoman hallintojärjestelmän pyörittämiseen ja eri puolueiden tukemiseen jäsenistön poliittista kantaa kysymättä. Siksi olenkin sitä mieltä, että ansiosidonnainen tulisi irrottaa ay-järjestöjen monopolista.

    Ja olet kyllä oikeassa siinä, että harvaa loppujen lopuksi kiinnostaa seurata asioita. Kuitenkin pitää muistaa, että ihmisillä on perheitä ja harrastuksia, eikä niiltä ehkä jää levon lisäksi aikaa seurata kuin omaan alaan liittyviä uutisia sen lisäksi, mitä ehkä tv:n 5min uutispätkissä tulee. Ja niistähän ei paljon irtoa.

    Ja kokemuksesta voin kertoa, että parinkymmenen median jatkuva seuraaminen vie aikaa, vaivaa ja voimia. :) Siksi tuosta sivupalkin artikkelilistastakin puuttuu varmasti paljon, etenkin maakuntauutisia. Blogia pyörittää yksi henkilö, tosin kylläkin aktiivisen lukijakunnan suuresti arvostamallani myötävaikutuksella ja avustuksella.

    Muistutankin edelleen, että lähettäkää ihmeessä vinkkejä maakunta- tai paikallislehdissänne olleista artikkeleista ym., tai vaikkapa radiosta tulleista ohjelmista, koska osa niistäkin löytyy audiona netistä jälkikäteen ja on siksi linkitettävissä.

    Ja Anonyymi: Kiitoksia keskustelunavauksista! On hienoa saada tänne lisää mielipiteitä ja keskustelua. Saa vapaasti jatkaa samaan malliin, ja etukäteisonnittelut täysistä vuosikymmenistä! :)

    VastaaPoista
  12. Kiitos A-Zoom -vinkistä. Katsoin ohjelman, kävin allekirjoittamassa Ei riitä -vetoomuksen ja laitoin adressin naamakirjasivulleni jakoon. Kun ei sillä elä. Aikuistenoikeesti.

    VastaaPoista
  13. Olen joskus aiemminkin kommentoinut juttujasi... Joku kommentoijista on kirjoittanut, miten helppoa on vaan tuijottaa omaan napaansa ja olla välittämättä muiden ahdingosta. Se on valitettavan totta, sorrun siihen itsekin. Enemmänkin voisin tehdä toisten eteen. Pysäyttävää oli, kun kivilinnassa asuva lapsuudenystäväni totesi, että hän ei ole ikinä myynyt mitään ja että heittää käytetyn irtaimiston (vaatteet, tavarat) roskiin! Aivan käsittämätöntä! Ei pelkästään siitä näkökulmasta, että jollakin muulla voisi olla niille käyttöä, mutta ekologisestikin - kaatopaikalle vaan, kun ei itse tarvita. On todella vaikea ymmärtää, mihin tuollainen asenne perustuu.

    VastaaPoista

Kommentointi vapaa. On mukava huomata joskus kirjoittavansa ihmisille pelkän kasvottoman internetin sijaan.