keskiviikko 25. helmikuuta 2009

Kaikkiruokainen köyhyys

Ruokajonon asiakkaan ei auta olla nirso, ja reseptien kanssa on oltava luova koska ikinä ei aamulla tiedä mitä jonosta saa. (Ruokajonoresepteistä kirjoitan joskus myöhemmin erikseen.) Joissain jonoissa otetaan käytännössä katsomatta vastaan mitä saa ja tutkitaan kassi vasta ulkopuolella, koska mitään mahdollisuutta tuotteen vaihtamiseen esim. allergian perusteella ei ole, jos siinä hässäkässä ehtii edes nähdä mitä saa. Joskus neuvoteltavuus riippuu työntekijästä. Yhdessä paikassa on otettu etukäteen huomioon kasvissyöjät ja muslimit (kuulin tästä duunareilta röökipaikalla) niin, että jos kasvisruokaa on tullut, niin ne voidaan jakaa ensisijaisesti kasvissyöjille. Eivät kuulemma meinaa muille kelvatakaan.

Jonoissa käy selvä vakioporukka arabiaa puhuvia maahanmuuttajia, jotka eivät syö sikaa ja jättävät kuulemma joskus jonoissa ruokatiskin kokonaan väliin, koska aikaa kysyä siattoman ruoan perään ei ole, sitä ei kehdata kysyä tai vastaanotto on nihkeä. Jossain paikoissa taas lykätään yhtään ulkomaalaisen näköisille automaattisesti sianlihaa sisältämätön ruoka käteen ihan siltä varalta, että jos asiakas vaikka on muslimi, ja tokaistaan samalla selkeästi "ei sikaa, ei sikaa".

Pääpiirteittäin kuitenkin ruokajonojen asiakkaat ovat kaikkiruokaisia. Keliakikot, vegaanit, karppaajat ja moniallergikot poistuvat jonosta helposti kassi puolityhjänä, koska jokaista ruokavaliota ei voi ottaa huomioon, kun koskaan ei tiedä mitä kaupoista tulee. Harva viitsii valittaa ettei oikein tykkää kanankoivista, jos vaihtoehtona on lenkkimakkaraa tai valmisruokia ja lihapaketit ovat pihalla kovaa valuuttaa. Kasvissyöjänä en varmaan viitsisi käydä jonoissa lainkaan paitsi ehkä hakemassa leipää ja maitoa, mutta jotakuinkin kaikkiruokaisena ja kaikkiruokaisella minimituloisella naapurustolla voi ottaa hyvin vastaan kaiken mitä saa. Ellei itse voi sietää mustaamakkaraa tai maksaa, sen voi lahjoittaa naapuriin tai vaikka vaihtaa valmisruokaan jonon pihalla.

Joskus joku nainen kertoi katkerana, ettei saa koskaan sellaista ruokaa josta pitää, vaan väkisin tungetaan hedelmiä, vanukkaita, vihanneksia, vääränlaista lihaa sun muuta, jotka hän kuulemma joutuu heittämään roskiin tarpeettomana. En sanonut mitään, mutta ärsyynnyn vieläkin ajatuksesta. Ellei löydy naapuria, kaveria tai naapurin koiraa jolle antaa ylimääräiset, niin oikeasti - ei niitä ruokia kukaan väkisin kassiin tunge ellei itse kassiaan avaa. Tai kuten joku kommenteissakin mainitsi, ruoan voi antaa tai vaihtaa pois jonon ulkopuolella jaon jälkeen. Tyrkätä vaikka takana tulevalle. Ainakin perheelliset ovat usein iloisia kaikesta lisäruoasta mitä vain saa.

Itse tunnustaudun soppatykkirajoitteiseksi, koska en ole koskaan voinut sietää hernekeittoa...

1 kommentti:

  1. Kyllä tuo ärsyttää minuakin. Jos ihminen heittää ruokaa roskiin, niin leipäjono on hänelle kyllä väärä paikka. Jollekin tuo kaikki olisi tarpeen ja kelpaisi varmasti.

    VastaaPoista

Kommentointi vapaa. On mukava huomata joskus kirjoittavansa ihmisille pelkän kasvottoman internetin sijaan.