sunnuntai 29. maaliskuuta 2009

Kauniit köyhät

Selailin Leipäjono Foorumia ja törmäsin ylläpidon viestiin:

"- Ilmoita tiedossasi olevasta leipäjonosta joko suoraan ylläpidolle leipajonon.yllapito[ät]suomi24.fi . Voit ilmoittaa niistä myös tähän foorumiin. Ylläpidon tiedossa olevat leipäjonot näet tästä.

- Suomalainen asiallinen ja laadukas aikakausilehti etsii haastateltavakseen äitiä ja äitejä, jotka ovat joutuneet turvautumaa ruoka-avustuksiin. Mikäli olet halukas haastateltavaksi niin lähetä sähköposti ylläpidolle niin välitän antamasi yhteystiedot lehden toimittajalle. Tässä olisi tilaisuus havahduttaa ihmisiä huomaamaan, ettei kaikilla nyky-Suomessa todellakaan mene hyvin."

Tuon sivuston ongelma on, että juuri minkään tietojen yhteydessä ei ole päiväystä, josta voisi päätellä onko tieto mahdollisesti vanhentunutta vai ei. Käyttäjiäkään ei näytä huimasti olevan, vaikka sivuston idea on hyvä. Mutta jos satut olemaan ruokajonossa asioiva äiti (miksei isä?!), niin tuon sivuston ylläpitoon voi ottaa yhteyttä, jos olet kiinnostunut antamaan haastattelun. En tosin tiedä, voiko haastattelun antaa anonyymina. Voi olla monille ratkaiseva tieto.

Edelliseen postaukseen viitaten kyllästyttää joskus se, että näissä "annetaan köyhyydelle kasvot" -artikkeleissa kasvoiksi valikoituu yleensä terveitä, kunnollisia ihmisiä, niitä ns. parempia köyhiä, joita köyhyys parhaimmassa tapauksessa on jalostanut entistäkin paremmiksi ja jotka yrittävät viimeiseen asti. On totta, että tällaisen köyhyyskäsityksen levittäminen voi parantaa suuren yleisön suhtautumista avuntarvitsijoihin, mutta ei ole ehkä silti täysin tarkoituksenmukaista levittää käsitystä, jonka mukaan köyhyys johtuu vain jostain systeemin porsaanreiästä, josta huonolla tuurilla voi pudota ja kaikki korjaantuu kun vain saa riittävästi rahaa.

Tuntuu, että inhimillistämällä köyhyyttä kantamalla lukijan kahvipöytään esimerkillisiä ja kauniita köyhiä suljetaan entistä enemmän ulos niitä, joilla köyhyyssuosta rämpiminen edellyttää muutakin kuin lisää rahaa: kuntoutusta, joustavuutta työmarkkinoilta, terapiaa, katkaisuhoitoa, tukiryhmiä, asuntoa. Köyhyyden ainoa alkulähde ei ole rahan puutteessa.

Tilaajien kahvipöytiin ei kanneta niitä, joita pöytään ei huolittaisi oikeastikaan. Ikäisekseen kuluneita, moniongelmaisia ihmisiä joille apua annetaan tipoittain tai joita kokonaisvaltaisempikaan apu ei ehkä enää tavoita. Toisia vaivaa pelkkä rahan puute, toisia syvä fyysinen ja sosiaalinen köyhyys. Esittelemällä raikkaita, terveitä ja kameralle hymyileviä köyhiä suljetaan toiset entistä kauemmas hyväksynnästä ja tietoisuudesta.

Ymmärrän toisaalta myös sen, että köyhät opiskelijat, pätkätyövanhemmat ym. haluavat karsia köyhyyteen liittyviä stereotyyppisiä ennakkoluuloja juuri niistä karvaisista örisevistä spurguista ja kaksikymmentä vuotta ikäistään vanhemmalta näyttävistä kovaäänisistä ryyppyruusuista ja vakuuttaa julkisesti olevansa erilaisia, hyviä investointikohteita, tulevia tuottavia kansalaisia. En voi sanoa, että tämäkään olisi väärin. On ihan luonnollista jakaa omaa näkökulmaansa. Sitähän minäkin teen.

(Päivityksenä aiempaan kommentteihin tullut tieto, että toimittaja etsii edelleen haastateltavia ja haastattelun voi antaa myös anonyymina, joten ottakaahan ruokajonojen äidit yhteyttä leipajonon.yllapito(at)suomi24.fi.)

10 kommenttia:

 1. hei.luulen että suomessa ihmiset ovat liian ylpeitä hakeakseen sosiaaliavustusta(se kuuluu ilmeisesti suomalaisten luonteeseen)mielummin sitten seisovat leipäjonossa hamstraamassa.vai ehkä säästävät rahaa kesäloma matkaan?kuka mitenkin.paljonkohan siinä säästäisi jos kävisi aina ruokajonossa..hmm

  VastaaPoista
 2. Pia: Juu, varsinkin senioriväestöstä löytyy niitä joille sosiaalitoimisto on epätoivon viimeinen etappi ja ruokajonossa käymisellä vältellään sossun tiskiä. Monilla taas menee täysin toisinpäin: lakisääteinen toimeentulotuki koetaan luonnolliseksi jos tarvetta on, mutta "ylimääräisten" hakeminen leipäjonosta on häpeä.

  VastaaPoista
 3. Epäilen syvästi ettei kovin moni leipäjonossa oleva säästele kesälomamatkoihin. On se leivän jonottaminen sen verran noloa ettei sitä tee ellei ole pakko.

  Tampereella ruokaa jakaa vain seurakunta ja jakopaikkoja ei kerrota ennen kun olet käynyt diakonin luona. En tiedä hylkääkö diakoni ketään, tuskin, mutta en usko myöskään leikistä köyhien sinne hakeutuvan.

  Tampereella ei myöskään säästä oikeastaan mitään käymällä leipäjonossa. Viimeeksi tarjolla oli hernekeittoa, nötköttiä ja tonnikalaa, saa ottaa kaksi purkkia noista. Leipää saa kolme pakettia. Lihaa ei ole, oli ennen, mutta nyt on jotain byrokratia ongelmia. Maitotuotteitakaan ei ollut, kanamunia ja flooraa saa rasian. Eli saldoni oli leipää kolme pakettia, kanamunia ja flooraa. Tonnikalasta (siitä hitusesta öljyssä) ja nötkötistä kun en pidä ja hernekeittoa on jo kaapissa. Aika köyhää sanon ma.

  VastaaPoista
 4. Ruokajonolla ei kyllä tosiaan paljon kesälomia säästetä, ellei sitten helsinkiläisen lomana pidä vaikka matkaa Korsoon.

  Köyhää on näköjään Tampereella. Täällä päin ongelmana on ennemminkin se, että tavara pilaantuu nopeasti eli säilykkeitä ei ole käytännössä koskaan jaossa. Ja kaikille avoimia jonojakin riittää jos viitsii vähän poiketa junalla naapurikunnan puolella. Tuntuu kyllä kohtuuttomalta, miten paljon avuntarjonta vaihtelee paikkakunnittain.

  VastaaPoista
 5. Tervehdys.

  On hienoa, että kirjoitit Leipäjono foorumista. Kaikinpuolin muutenkin on erittäin mukavaa lukea hienoja blogikirjoituksiasi arasta ja vaikeasta aiheesta.

  Tässä on pari kommenttia kirjoitukseesi:
  Lehtijuttu:
  - Toimittaja etsii edelleen haastateltavaa, eli se ilmoitus on voimassa.
  - Toimittajan pyynnöstä en voi foorumin ilmoituksessa kertoa sitä, että mistä lehdestä on kyse.
  - Haastattelun voi antaa myös niin halutessaan anonyymisti.

  Foorumista yleisesti:
  - Foorumilla ei ole montaa rekisteröittynyttä ja toivottavaa olisi, että useampikin henkilö rekisteröityisi käyttäjäksi.

  - Foorumi on perustettu vasta joulukuussa 2008, joten siihen nähden foorumilla vierailijoita on viikossa yllättävän monta. Toivottavaa olisi, että foorumin vierailijat olisivat myös ns aktiivisia kävijöitä kirjoittaisivat ja osallistuisivat enemmän keskusteluihin (Tämä jo senkin vuoksi, että tiedän että foorumilla on kirjoituksia käynyt lukemassa muutamia vaikutusvaltaisiakin henkilöitä).

  - Foorumin yläosassa olevat tiedotteet ovat ajantasalla ja foorumilta poistan roskapostirobottien lähettämät spämmit mahdollisimman nopeasti.


  Kiitos vielä, että sain palautetta foorumista blogisi kautta :)

  Yhteistyöterveisin
  Leipäjono -foorumin ylläpito

  VastaaPoista
 6. Leipäjono-foorumin ylläpidolle:

  Hei ja kiitos lisätiedoista! Päivitän aiempaa postausta noiden tietojen osalta.

  Jos foorumi on perustettu niin vähän aikaa sitten, niin kävijämäärä ei tosiaan ole heikko, varsinkaan kohderyhmän huomioiden. Toivottavasti vielä useampi löytää sen, olette kuitenkin koonneet foorumille paljon hyödyllistä infoa. Jos huomasit, niin blogin sivupalkin linkkilistassa on useampikin linkki foorumin eri alueille. :)

  Jatkakaa hyvää työtä!

  VastaaPoista
 7. En tiennytkään että tuollainen foorumi on olemassa. Kävin jo rekisteröitymässä. Vielä en ole viestejä ehtinyt lukea mutta kunhan ehdin niin mielipiteitähän minullakin riittää, joten... =)

  Tiedän yhden äidin joka ei suostu menemään sossuun kamalien kokemuksien takia ja käy siksi vaan ruokajonossa. Minä kyllä tekisin toisinpäin... Ja minusta on tosi surullista nähdä äitejä jonoissa vaunuineen! Pienten vauvojen äideillä on muutenkin raskasta, niin voisi edes raha-asiat heille laittaa kuntoon.

  VastaaPoista
 8. Löysin aikaisemmin foorumin, mutta tietoja oli niin vähän, että luulin ettei se toimi... taidankin itse myös lisätä jotakin sinne!

  Toiseksi ja tiedoksi: arvio Kallis köyhyys -kirjasta www.kirjavinkit.fi löytyy tältä päivältä, jos ei ole kirjaa löytänyt vielä.

  VastaaPoista
 9. Blogin kirjoittajalle:
  Juu huomasin ilokseni että olit linkittänyt foorumille, kiitos tästä ja lisäksi kiitän vielä blogisi kautta Leipäjono -foorumin saamaa huomiota :)


  Ofelialle ja Polgaralle:
  Odotan innolla kirjoituksianne :)

  VastaaPoista
 10. Mää kävin jo kirjoittelemassa! Odottelen lisää aiheita ja ketjuja! =)

  Jotenkin köyhyys jää nyt taka-alalle kun on vähän levoton, onnellinen ja hypomaaninen olo! Mutta yritän kyllä piakkoin tuosta Kallis köyhyys -kirjasta blogissani kirjoittaa. Se on tosi hyvä teos.

  VastaaPoista

Kommentointi vapaa. On mukava huomata joskus kirjoittavansa ihmisille pelkän kasvottoman internetin sijaan.