keskiviikko 15. syyskuuta 2010

Kilon kääretorttu

Viime päivien aiheet ovat olleet vaikeita ja synkkiä, mutta valitettavan tuttuja valitettavan monelle. Unettomat yöt nakersivat optimismia ja hyvää tuulta, mutta nyt viikon ruokajonosaalista lämpimässä syystuulessa raahatessa saattoi vain hymyillä. Säkeissä oli yhden hengen talouteen sopivia valmisruokia, ryynäreitä, omenia, banaaneja, jugurttia ja se kokoelman kruunannut Laitilan kilon kääretorttu. Joskus sama saldo olisi tuntunut kovin pieneltä, mutta yksinasuvalle satsi oli juuri sopiva. Kääretortusta tosin riittäisi jo isommallekin kahviseuralle.

Että olinkin kaivannut sitä sosiaalisuutta, niitä ihmisiä, juttelemista kaikessa rauhassa ja jopa uusien ihmisten tapaamista! Kaikki tuntuivat ystävällisiltä kuin vanhalle toverille, oli naama tuttu tai ei. Kahvikuppien kanniskelijalle tehtiin tietä, jokin aika sitten puukotettu kaveri ilmestyi paikalle hyvinvoivan ja terveen näköisenä ja kuulemma täysin toipuneena, luukulla duunari etsi tuoreimman näköisen salaatin, kuka toivotti siunausta ja kuka muuten kaikkea hyvää. Loistin varmasti tyytyväisyydestä ja hyvästä mielestä kaikkien näiden hymyjen ja hyvien sanojen keskellä. Joskus himmeässä metsässä, vieraassa kaupungissa tai ruokajonon edustan kaltaisissa oudoissakin paikoissa tuntee syvää levollisuutta ja tunnetta siitä, että juuri tänne minä kelpaan ja sovin.

Hartaus oli tällä kertaa harvinaisen lyhyt ja herätti jo toiveikkuutta rauhallisista sananvaihdoista omaa arpanumeroa odotellessa, mutta kimakka laulu vain jatkui ja jatkui. Seuralaiseni alkoi jossain vaiheessa kiehua ja näytti lähinnä kirkuvan äänettömästi joka kerran, kun epävire kohosi liian monta oktaavia ja lauluja tuli vain lisää toisensa perään, loppumattomasti. Valitettavasti siinä vaiheessa, kun tajusimme laittaa nauhoituksen päälle todistusaineistoksi, laulaja vaihtui ja kidutetut korvat saivat levon. Anteeksi vain, mutta mestan musiikillista puolta muistellessa pintaan nousee lähinnä hysteerinen ja paniikinomainen nauru. Jotkut asiat eivät koskaan muutu.

Vaatepuoli oli suljettu, valitettavasti, mutta törmäsin heti ulkona vanhaan naamatuttuun, joka on alusta asti auttanut vähäisten voimiensa mukaan sairaiden sukulaisten ohella Romanian ja Bulgarian romaneja ja josta olen maininnut täällä aikaisemminkin, joskus talvella. Muuttokarsinnan jäljiltä kämpässäni lojuu edelleen parikin jätesäkillistä aikuisten sekä miesten että naisten vaatteita ja muutamia kenkiä. Taas on uusi talvi tulossa, ja oli ihmisten syy tulla tänne mikä hyvänsä, niin pakkaseen kuollaan muutenkin riittävästi. Kun kurjuutta voi näin helposti edes hiukan lieventää, se on tehtävä, oli kyse mistä tai kenestä hyvänsä. Itäeurooppalaisille kukaan vain ei halua antaa mitään.

Sovin käyväni säkit vielä läpi ja sopivani sitten vaatteiden toimituksesta paikalliselle, joka majoittaa niitä, joilla ei ole muuta paikkaa. Paljon tästä ei ole apua, mutta edes hiukan, ja molemmille osapuolille. Minä saan lopultakin nuo säkit noudatettua pois, ja joku saa ylimääräisen vaatekerroksen talveksi vaatteidensa alle.

Sovin taas kerran biljardiopetuksesta päivätuvalla: keväällä suunnitelma jäi toteutumatta, kun sain pimeitä töitä ja ihmisiä kuoli, enkä siis vieläkään erota palloja toisistaan. Jonain päivänä vielä. Toivottavasti edes tämä jannu pitää itsestään huolen.

Uuteen asuinpaikkaan tutustuminen jatkoi pienten asioiden hyvää rataa. Halusin ulos ja poikkesin päiväseltään lähikapakassa, jossa saa myös ruokaa, ranskalaisia ja lukea päivän lehdet. Tilasin siiderin ja menin selaamaan lehtiä, kun viereisestä pöydästä heiluteltiin päivän uusinta tarjolle. Hetkeä myöhemmin sain kutsun kantispöytään, ja muutaman minuutin päästä olikin jo esittäydytty koko henkilökunnalle ja henkilökunnan kavereille, kuultu tarinat kantiksista, käsitelty poliittiset kannat ja paikan hyvät puolet ja olo oli taas kerran varsin kotoinen.

Edellistä kertaa oli minkäänlaista lähikantakapakkaa joskus nelisen muuttoa sitten, ja ehdinkin jo kaivata ääripaikallisten kantakapakoiden kevytsosiaalisuutta; niiden, joihin ei ostarihengaajat ja muualta tulevat eksy. Ehdinkin jo kaivata uutta olohuonetta, jossa musiikki soi sopivan hiljaa, jossa päivisin on rauhallista jutustelua ja jonne mennä lukemaan lehtiä ja kuuntelemaan paikallisia juoruja. Ja lähiöjuorut - onko jotain parempaa?

14 kommenttia:

  1. Sorry nyt vaan, että kommentoin tähän sitä edellisen alasin/seppäjutun kommenttiani, jonka luulin kadonneen bittiavaruuteen. Kyseisen blogikirjoituksen kohdalle ei voi laittaa kommenttia, siellä ilmoitetaan jostain errorista nro jotakin, eikä ole ruutuakaan.

    Siksi vielä laitan pari sanaa tähän, jos sopii. Laitan kuitenkin, vaikka ei sopisikaan.:D

    Jos haluaa olla "pimeän" porukan kanssa tekemisissä, olkaa hyvä. Sopii minulle, mutta älkää valittako valinastanne koko maailmalle.

    Tämän voisi yksinkertaisesti lopettaa sanomalla vanhan sananlaskun, joka kuvaa mielestäni asiaa oikein hyvin: Niin makaa kuin petaa.

    Miksi ei saisi olla eri mieltä? Sitä minä ihmettelen. Tuntuu, kommenttejasi + muutamien vakikommentoijien kommentteja lukiessa, siltä, ettei muunlaista elämää voisi viettää, kuin te ilmeisesti vietätte. Kuten ei saisi olla niitä muunlaisia mielipiteitäkään.

    Vaikka itsekään en leveää elämää vietä, niin SEURANI voin valita. En ehdoin tahdoin rupea ongelmallisimman porukan kanssa hengailemaan, jos vaikka satun sinne pubiin joskus harvoin eksymään. Esimerkiksi.

    Sanotaan myös, että varovaisuus ei ole arkuutta, vaan viisautta. Siksi suosittelen pikkuisen viisaasti varomaan ennen hyppyä tuntemattoman kanssa.

    Siihen anonymiteettiin: en katso tarpeelliseksi edelleenkään palstalla satunnaisen käväisyni edellyttävän muuta, koska vaihtoehto Nimetön on valittavissa.

    VastaaPoista
  2. Kommentit tulevat perille ainakin minulle asti, mutta tämäkään Ano-kommentti ei tullut ruudulle ennen kuin aloin etsiä syytä asetuksista.

    Julkaisuongelman taustalla oli Bloggerin oma-aloitteisesti käyttöön ottama kommenttien roskapostisuodatin. Jostain - ilmeisesti oletusasetusten - syystä vain Anonyymi-kommentit suodattuivat ennakkotarkastukseen. ;)

    En oikein ymmärrä kritiikkiä siitä, ettei eri mieltä saisi olla (ottaen huomioon, että erikseen kävin pasteamassa edellisen suodatetun kommenttisi sivulle), enkä oikeastaan sitäkään, mistä nyt olet eri mieltä esimerkiksi blogipostaukseni kanssa. Mielestäni selkeästi kannustin etsimään ulkopuolista apua ja hakeutumaan takaisin vain niiden muuttolaatikoiden kanssa. Siitäkö vain, etten suostu tuomitsemaan tai väheksymään niitä, jotka tilanteeseen syystä tai toisesta jäävät?

    Tämä blogi ei ole tehty kenenkään väheksymistä varten: niitä, joissa tarkoituksena on oman erinomaisuuden korostaminen, on jo netti täynnä. Siksi yritän ennemmin kulkea ja kuunnella, ymmärtää ja oppia.

    Lukijat voivat tietysti ottaa ja esittää kommenteissa tiukkojakin kantoja, ja niin sopii tehdä. En ole opettamassa totuuksia, ja kommenttikeskustelut parhaimmillaan antavat asiasta uusia näkökulmia ihan yhtä lailla, kuin tämä "ongelmallisimman porukan kanssa hengailu". ;) Odotan kuitenkin myös "yhyy, hyysärit joiden kanssa ei saa olla eri mieltä" -kommentoijilta kanssakeskustelijoiden kunnioittamista.

    Ymmärtäminen ei aina tarkoita hyväksyntää ja samaa mieltä olemista, mutta auttaa käsittämään ja käsittelemään ongelmien syitä ja seurauksia. Mieli on hyvä pitää yhtä avoimena kuin muovikassi ruokajonossa.

    Yritän poistaa kommenttien ennakkosensuurin, ainakin toistaiseksi. Toistaiseksi kommentit ovat olleet kuitenkin aitoja kommentteja, eivät floodia tai automatisoitua pr0no-spämmiä.

    VastaaPoista
  3. Anonyymille..

    En varsinaisesti aikonut sotkea masennusta ja väkivaltaa, vertailin vain keskenään. Meinasin lähinnä, että kuten perheväkivalta, masennus on myös semmoinen mitä ulkopuolisen on vaikea ymmärtää. On monia muitakin sairauksia/elämäntapoja/what ever mitä on vaikea ymmärtää ellei itse elä semmoista elämää. Minun on vain helppo puhua masennuksesta kun sellaista itse olen sairastanut kymmenisen vuotta (sen eri vaiheista voi lukea blogistani ja päätellä sitten onko se vain alakuloa vai oikeaa sairautta).

    Minua ei koskaan ole lyöty kuten sanoin, mutta äitini on elänyt väkivaltaisessa suhteessa ja pikkusiskoni asui vielä silloin äidin kanssa. En tosin tiedä näkikö pikkusisko väkivaltaa koskaan, epäilen nähneen. En siis todellakaan halua hyssytellä asiaa! Kun äiti vielä tuossa suhteessa eli monet kerrat isosiskoni kanssa vuoroin raivosimme ja vuoroin anoimme äitiä lähtemään suhteesta. Hänen ylpeytensä ei vain antanut periksi vaikka terveys meni. Toki itsekin pidän äitiäni hieman päästää viallisena, mutta silti.

    Ei kaikki perheväkivalta todellakaan tapahdu alkoholisti/rappioperheissä, kyllä sitä löytyy ihan kaikista yhteiskuntaluokista. Et voi tietää mitä se työpaikkasi naapurihuoneen Jaska kotonaan tekee vaikka töissä se on kaikkien pitämä reilu kaveri. Eikä kaikki väkivalta tule esiin heti vaan siihen voi mennä vuosia. Eikä kaikki miehet edes hakkaa kaikkia kumppanejaan! Plus tämä maailma on täynnä katkeria ex:iä joten aina en heidän sanaankaan luottaisi. Jos joku nainen on valmis väittämään oikeudessa asti, että ex käytti yhteistä lasta hyväksi (todellisuudessa haluaa vain yksinhuoltajuuden) niin miksipä ei väittäisi tuntemattomalle ihmiselle ex:n lyöneen? Itse en soittele miehien ex:iä läpi kysellen millanen mies tämä oikein on ja toivon ettei kukaan ala minullekaan rimputtelemaan. Ja ne tuttavat, mistä ne voi tietää mitä siellä kotona todella tapahtuu? Luuletko todella miehen heittelevän vaimoa seinille kesken poikien illan?

    Varmasti suurin osa perheväkivallasta tapahtuu alkoholistiperheissä missä asiat muutenkin on niin ja näin, suhde ylipäätään on jonkinlainen sairas riippuvuus toisesta tms. Mutta pitää oikeasti muistaa, että aina asia ei todellakaan ole näin. Kaikki ei todellakaan ole aina siltä miltä näyttää. (Terv. ihminen joka on koko elämänsä pitänyt kulisseja yllä vieraille.)

    Väkivaltaa en missään nimessä hyväksy, enkä sitä halua hyssytellä. Ymmärrän kuitenkin miten vaikea voi olla lähteä tälläisestä suhteesta. Tässä on vissi ero.

    Edellisen kommentin (jonka M.M postasi) viimeinen kappale antaa aihetta olettaa sinun olevan hieman katkera naisille. Naiset taitavat aina rakastua renttuihin vai? Ja te kunnolliset, mutta ei niin rikkaat ja komeat jäätte yksin? Tervetuloa todellisuuteen. Haluaisitko todella sellaisen tyhjäpään vaimokseksi jolle kelpaa se narsisti väkivaltainen renttu? Ja luuletko todella, että meillä tavallisilla naisilla on yhtään sen helpompi löytää se rehellinen ja fiksu kumppani? Olen pahoillani jos vaadin mieheltä muutakin kun väkivallattomuutta! Tai itseasiassa en ole, sillä minähän sen tulevan kumppanin kanssa "joudun" elämää loppuelämäni, et sinä.

    VastaaPoista
  4. Kokeilenpa vielä, tulkitaanko minun tämäkin lähestymisyritykseni roskapostiksi.

    Sea hyvä: minä olen nainen.

    Minäkin olen ottanut vastaan muutaman itkuisen puhelun lähiomaiseltani. Tässä tapauksessa kävi kuitenkin niin, että Yläkerran Isäntä ratkaisi homman lopullisesti ennen kuin tapahtui mitään hajonneita laseja/rikki menneitä hampaita pahempaa. Koin sen tavattoman raskaana. En pystynyt auttamaan, koska en onnistunut puhumaan järkeä, kuitenkin tunsin, että minun olisi jotain pitänyt pystyä tekemään. Että minulta odotettiin sitä. Ehdotin eroa, en tiedä puhuivatko siitä, lopuksi kuitenkin kävi varsin lopullisesti. Oli kauheaa, kun vuosien salailun jälkeen selvisi lopulta, millaista siellä elämä oli hyvin pystyssä pidettyjen kulissien takana.

    Ja olen kyllä niitä kännisiä ja itkuisia puheluita saanut muiltakin.

    En ole kotonani lapsena/aikuisena tottunut sellaiseen, mitä monissa naapureissa tapahtui. Akka ja lapset pihalle kerran viikossa, kun isäntä otti viikonloppukännin.

    Isäni oli varmasti maailman kunnollisimmasta päästä. Meillä ei kännissä riehuttu, ei edes oltu. Eikä hän riehunut muutenkaan, mutta silloin kun korotti äänensä, oli syytä uskoa.

    Koen olleeni varsin onnekas. Soisin sellaisen lapsuuden muillekin. Lapsuuden ensimmäiset vuodet ovat perusturvallisuuden kannalta äärimmäisen tärkeitä. Silloin se luodaan lapsen mieleen.

    Näillä silmillä minä olen maailmaa katsellut jo aika kauan. Ja noudattanut sitä periaatetta, että kukaan ei minua ainakaan kahta kertaa lyö. Olen myös saanut kokea sen, että seuraa kyllä löytyy, mutta jos laittaa vaatimukseksi nimenomaan tietynlaiset luonteenpiirteet, ei niin vain enää löydykään. Sanottakoon nyt niitä kriteereitä sitten vaikka aikuisuudeksi, tasavertaisuudeksi jne. Rakkaus puuttui, huomasitteko! No kun kerran siinä suhteessa on kokenut mitä on kokenut, ei ihan ensimmäiseksi sillä tavalla toistamiseen sekoa päästään.

    Nuoruus ja hulluus, vanhemmalla iällä viisastuu. Sivusta olen seurannut niin monen naistuttavani epätoivoisia yrityksiä etsiä miestä itselleen, ettette uskokaan. Useimmiten ne suhteet ovat jääneet hyvin lyhyiksi. Mikä mistäkin syystä, monesti aika naurettavista. Kuten jo aikaisemmin kirjoitin, vaatimukset keskittyvät lähinnä ulkoiseen olemukseen, se mitä kuoren alla on, on valitettavan usein sivuseikka. Tästä sitten seuraa juuri mm. niitä
    väkivaltaongelmia, tutustutaan kuoreen, ei ihmiseen sen alla.

    En ole väittänytkään, että nämä helppoja asioita ovat. Ei elämä ole helppoa ja yksinkertaista, eikä mustavalkoista. MUTTA: ei nyt aivan älyttömästi tarvitse itsekään toimia. Tätä tarkoitin sanomalla, että voi ainakin yrittää välttyä vaikeuksilta pysyttelemällä erossa tyypeistä, joista jo näkee päälle, että pahoja ongelmia on.

    En ole kait väittänyt sellaista, että kaiken voisi aina etukäteen tietää ja välttää. Minkäs sille teet, jos käytös vuosien saatossa muuttuu väkivaltaiseksi vaikkapa sairauden vuoksi. Loputtomiin ei tarvitse kuitenkaan sietää mitään, on lupa pelastaa itsensä.

    Olette varmaan seuranneet sen erään tamperelaisen pariskunnan on-off-eroamista. Rvan pikakihlausta jonkun vastaavanlaisen uuden kanssa ja kihlauksen purkamista suvun painostuksesta. Sekä kaiken huipuksi lähestymiskiellossa olevan exän pyrkimistä takaisin "makeaan" elämään tupla-ex-rvansa luokse.

    Oletteko sitä mieltä, että tämä tällainen on ymmärrettävää? Minusta ei. Parempi yksin kuin huonon kaverin kanssa.

    Suhde ei liene ainoa laatuaan tässä maassa, tosin puitteet saattavat olla hieman vaatimattomammat.

    Summa summarum. Minä lähden siitä, että ihmisellä on kyllä velvollisuus ajatella edes läheisiään ja heidän kärsimyksiään, jos nyt sitten ei itsestään pennin vertaa välitä.


    PS Näyttäisi vain edelleenkin siltä, että tämä paketti ei tullut perille, joten laitan sen uudestaan senkin uhalla, että tuli:D

    VastaaPoista
  5. Ei tarvitse laittaa uudestaan; näytti tulleen läpi ihan suosiolla. :) Näköjään asetusrukkaus toimi.

    Olen samaa mieltä siitä, että tilanne ja tavallaan velvollisuus muita kohtaan (yleensä lapsia) muuttaa tilannetta. Vaikka lapset väkivallan kohteeksi eivät itse joutuisikaan, on jo sen näkeminen/kuuleminen perusturvallisuutta tuhoavaa henkistä väkivaltaa, josta molempien aikuisten tulisi kantaa vastuu.

    Rajoitin kuitenkin tietoisesti - romaanimittoja ja sillisalaattisilppua välttääkseni - postauksen aiheen kahden aikuisen väliseen parisuhdeväkivaltaan, kuten tekstissäkin jo ilmoitin.

    Kuulen ehdottomasti mielelläni näkemyksiä tai mieluummin niitä kokemuksia lapsiperheissä tapahtuvasta väkivallasta, mutta aiheen jättäminen pois tästä nimenomaisesta Seppä/alasin -tekstistä oli tietoinen valinta, koska aihe vain oli rajattava johonkin.

    Lapsiin kohdistuvasta väkivallasta puheen ollen toivoisin myös aina aika ajoin, että aiheesta julkisuudessa keskusteltaessa nostettaisiin joskus esille myös sisarusten välistä väkivaltaa, joka helposti jää vanhempien silmiltä huomaamatta, sen seurauksia - käytöshäiriöitä, karkaamisia, masennusta ym. - ehkä lukuunottamatta. Vanhempien pahoinpitelemien lasten on helpompi saada apua, mutta mitä tekee jatkuvassa pelossa elävä 12-vuotias, jonka vanhemmat eivät joko tiedä tai kykene käsittelemään asiaa mittakaavan vaatimalla vakavuudella?

    VastaaPoista
  6. Anonyymi on nyt samaa mieltä M.M.:n kanssa ja tämä lasten joutuminen aikuisten riitojen todistajiksi/"maksumiehiksi" on pahinta ja tuhoisinta, mitä tässä asiassa voi olla.

    Kuten kirjoititkin nyt, juuri tämä näkökulma puuttui siitä kirjoituksestasi ja siksi suorastaan hiukan kimmastuin tekstiä lukiessani. Melko usein tilanteissa on kuitenkin juuri lapset niitä, jotka kärsivät eniten. Juuri tuona perusturvallisuuden järkkymisenä. Mikä taas todella saattaa vaikuttaa heidän loppuelämäänsä. Vanhemmilla on tavattoman suuri vastuu. Valitettavasti kaikki eivät tätä ymmärrä. 17000 huostaanottoa, näin kuulin radiosta. Hirveä määrä, toivoisin kuulleeni väärin.

    Juuri tuossakin tapauksessa, mistä kerroin edellisessä kirjoituksessani, oli myös lapsi perheessä. En tosin tiedä, oliko hän paikalla pahimpien riitojen aikana. En ole kysellyt, koska emme paljoa ole olleet enää tekemisissä. Ja asiathan salattiin ulkopuolisilta viimeiseen saakka.
    Ihan ihminen siitä lapsesta tuli, mutta yhdessä vaiheessa taisi jotain ongelmia olla. Enkä ihmettele, sillä ei tainnut olla kovin paljon kodin tukea herkimmässä kasvuiässä. Kuitenkin avioelämä meni pieleen ja ero tuli muutaman vuoden ja parin lapsen jälkeen. Puoliso, avioerolapsi, lähti ns. kävelemään. Syyn tietävät kuulemma vain nuo kaksi. Tätä en olisi hänelle suonut missään tapauksessa. Muistan, miten onnellinen olin hänen puolestaan, kun kirkossa hääparia katselin. Ajattelin, että jos oma koti oli rikkinäinen, ehkä nyt oma perhe antaisi turvaa ja yhteenkuuluvaisuutta. Kaiken piti hääpuheitten mukaan olla niin hyvin ja kestää loppuelämän.

    Olisiko kestänyt, jos olisi maltettu hiukan kauemmin olla yhdessä ennen naimisiin paukkaamista, jossa ei kauaa nokka tuhissut. Kuten ei lasten teossakaan. Millaisia tulee näistä ja tuhansista muista pienistä, joita kuljetetaan vuoroin isän, vuoroin äidin luokse asumaan viikko siellä, toinen täällä. Tästä ovat tutkijatkin nykyään huolestuneita.

    Jotain ainakin on pielessä, koska lapsilla ja nuorilla on niin valtavasti vaikeita ongelmia.

    Kannattaisi siis muistaa, ennen kuin kukaan seppä toista osapuolta alasimena alkaa käyttää. Tuo oli muuten oikein kuvaava ilmaus, koska varmasti väkivallassa on myös kysymyksessä pitkälti toisen muokkaaminen oman mielen mukaiseksi. Jos ei tietoisesti niin ainakin alitajunnassa toisen ärsyttävät piirteet pitäisi saada muuttumaan mieleisiksi. Kuinka moni onkaan sanonut myös sen, että alkoi mennä paremmin, kun tajusin, etten voi toista muuttaa mieleisekseni ihmiseksi.

    Juuri siksi olen tässä niin painottanut sitä, että malttaisi katsoa ja tunnustella riittävän kauan, ettei tarvitsisi noihin muutttamisleikkeihin ryhtyä.

    VastaaPoista
  7. kilon kääretorttu! se laitilan leipomon kääretorttu! lucky bastard!

    VastaaPoista
  8. Hah! Tulihan sieltä se ensimmäinen positiivinen kommenttikin!

    Kun kerrankin kirjoittaa positiivista fiilistelyä, niin on se masentavaa että sit pitää vaan puhua kommenteissakin vakavista asioista. :P

    VastaaPoista
  9. Onpa virkistävää ja erilaista tekstiä. Päädyt kyllä samantien luettavien listalle. Kiitos!

    VastaaPoista
  10. Taloussanomat 29.9.2010

    20 000 euroa - sinkku maksaa tuplasti.

    Artikkelin mukaan kun pariskunta maksaa kuluista yhteensä 25 000 euroa, sinkku yksinään samoista 20 000. Ei niin missään suhteessa?

    Tästä olen juuri usein protestoinut, kun vaaditaan parempia sosiaalietuisuuksia perheellisille. Juuri tässä takuueläkkeessäkin nostettiin perheellisen eläkettä 170 euroa kuukaudessa ja yksineläjän vain 100.

    Ennen kansaneläkkeessä yksineläjä sai hiukan enemmän, kuin pariskunnan osapuolena oleva. Koska kulut yhdelle ihmiselle tunnetusti ja tutkitusti ovat suuremmat.

    Miksi kirjoitin tämän tähän? Koska en huomannut tätä artikkelia listassa. Asia on mielestäni niin tärkeä, että siitä pitää puhua.

    Blogin nimi on Lenkkiä leipäjonosta. Kun luet tuon artikkelin, huomaat, ketä köyhyys tässä maassa rankimmin koskee. Ja tämän minä kirjoitan tippaakaan väheksymättä esim. lapsiperheiden/yksinhuoltajien ja muiden vastaavien vaikeuksia. Kirjoitin, koska tähän asiaan ei vaan koskaan haluta kiinnittää huomiota siinä mielessä, että jotain parannuksia tehtäisi.

    Ollaan nyt sitten vaikka Huutavan Ääni Korvesta.

    Ja mitä tulee siihen ikävien asioiden kommentointiin tässä blogikirjoituksessa: Edelleenkään kommentointi ei jonkun errorin takia sujunut. Se alkuperäinen, mihin minä tarkoitin kommentoida oli aikanaan tuo alasin/seppä-juttu, mutta siihen ei voinut, niin kirjoitin sitten tähän.

    VastaaPoista
  11. Anonyymi: Pahoitteluni, että luulin sinua mieheksi, netti on pullollaan vinettäviä nörttipoikia jotka eivät voi ymmärtää miksi eivät kelpaa ja tekstisi kieltämättä antoi ymmärtää sinun kuuluvan heidän joukkoon. Mutta olen pahoillani.

    Eräät "tamperelaiset", ovat muuten tietääkseni ylöjärveläisiä, ei tahrata meidän tamperelaisten mainetta. ;) Kyseisessä suhteessa molemmat osapuolet ovat selvästi mielenterveyshoidon tarpeessa. Tokihan moni muukin vähemmän tunnettu alkoholistipariskunta on juurikin samanlaisia ja varmasti myös hoidon tarpeessa. Nämä on kuitenkin niitä selviä tapauksia joista tuskin kukaan lähtee väittelemään.

    Minä halusin tuoda esiin ne vähemmän näkyvät ja räiskyvät. Niin paljon on salassa tapahtuvaa väkivaltaa perheissä joissa semmoista ei ikinä uskoisi tapahtuvan. Naiset on kauniita kotirouvia, miehet pappeja, pomoja, kunnanvaltuutettuja jne. Koti kiiltää ja lapset on kilttejä. Paljon on myös nuoria pareja jotka ovat niin rakastuneita. Satunaisen perjantai juhlien päätteeksi mies mustasukkaisuuksissaan lyö, aamulla katuu ja vannoo rakkautta. Väkivaltaa ei välttämättä ole usein, mutta juuri sen verran, että hitaasti sitä alistuu siihen ja alkaa uskoa olevansa syyllinen, kun sitä jutteli sille vieraalle miehelle.

    Kaikki ei ole sitä näkyvää josta koko kylä tietää. Suurin osa on varmasti sitä missä vaimolla on vuosien varrella itsetunto mennyt niin pohjalle ettei uskalla lähteä, ei usko pärjäävänsä yksin, ei ole työtä, ei ammattia, ei kotia jos lähtee. Mieskin on niin hurmaava muiden mielestä, että kukaan ei uskoisi jos sanoisi ääneen miehen lyövän. Menisi vielä erossa ystävät, tuttavat ja sukulaiset. Siinä sitä sitten olisi ihan yksin tyhjän päällä.
    Tai sitten ollaan niin rakastuneita ettei niiden aamuisten anteeksi pyytelyjen, vannomisten, muutaman päivä palvomisen jälkeen oikeasti haluta uskoa, että väkivalta toistuu. Kun se toinen selvästi noin rakastaa! Jos se vaikka oli vain tämä kerta tai jos tarpeeksi rakastaa niin se toinen muuttuu (liiallinen hoivavietti).

    Ihminen on tietyllä tapaa "mukavuuden haluinen", ei sitä haluta hypätä tuntemattomaan varsinkaan rahattomana ja yksin. Kuinka moni ihminen jättää työpaikan jossa ei ole niin kivaa? Pakkaa kamansa ja muuttaa toisella puolella maata? Jos suurimman osaa ajasta on ihan ok (harvoin sitä väkivaltaa joka päivä on, monesti voi mennä pitkiäkin aikoja rauhassa, joskin pelossa) niin miksi lähteä kun ei ole mitään takuita onko ruoho aidan toisella puolella vihreämpää?

    Enkä nyt puolustele ketään. Väkivalta on väärin, hyssyttely on väärin. Minä vain ymmärrän miten vaikeaa se hypyn ottaminen voi joskus olla. Tietenkin väkivaltaisesta suhteesta pitää lähteä, mutta helpompi se on täällä netissä anonyyminä sormea heristellä motkottaen "kyllä minä vain!" kun oikeasti ottaa se askel ja lähteä.

    VastaaPoista
  12. Sea: Itsekin joskus kotvan aikaa Tampereella asuneena olen toki tietoinen Ylöjärven sijainnista. En vain nyt viitsinyt niin hiuksia halkoa siinä yhdessä asiassa.

    Toivottavasti rva tuli kuitenkin nyt järkinsä.
    Lopullisesti.

    Toivoa sopii, että myös moni muu noissa asioissa tulisi järkiinsä. En ollenkaan sano, että lähteminen väkivaltaisesta suhteesta olisi helppoa. Ei etenkään silloin, jos jotenkin on taloudellisesti riippuvainen. Nykyään on kuitenkin olemassa turvakoteja ja muutakin apua on saatavilla, joten mikäli tilanne todella on kestämätön, en näe yhtään syytä olla lähtemättä.

    No, nämä lienevät aika paljon luonnekysymyksiä. Toiset meistä ovat itsenäisempiä, toiset taas luovuttavat oman tahtonsa toisen taskuun.

    Mielestäni on kamalaa, kun usein kuulee sanottavan, että oltiin yhdessä vain lasten takia. Mielestäni juuri silloin olisikin syytä lähteä. Varmasti asumiset voi järjesää erillään, ettei lasten tarvitse vanhempien sotimisen takia perusturvallisuuttaan menettää. Tietysti vaatii kypsyyttä aikuisilta, ettei sitten aleta mustamaalata toista osapuolta lapsille. Joskus sentään kuulee onnellisiakin eroamisia, joissa tämä on oivallettu. Ei myrkytetä lasten elämää omien riitojen takia.

    Kyllä minä vaan olen sanaton silloin, kun kuulen, että toinen osapuoli on pahoinpidellyt toisen vakavaan ruumiinvammaan asti, mutta yhteiseloa jatketaan melkein kun mitään ei olisi tapahtunut. Ja kuitenkin tapahtunut on kaiken aikaa siinä läsnä.

    Jokainen taaplaa tyylillään, eihän sille mitään voi. Jokainen myös lopulta vastaa omasta elämästään ja siitä, miten antaa itseään kohdella. Lieneekö lopulta kysymys häpeästä, ettei kehdata myöntää asioiden laitaa.
    Olen kuitenkin edelleen sitä mieltä, että
    kannattaa joskus kuunnella ympäristöä, jos sellainen mahdollisuus on. Kannattaa myös käydä kysymässä asiantuntijan mielipidettä, jos oma elämä menee väkivallan kanssa taiteillessa.

    VastaaPoista
  13. Luen säännöllisesti kirjoituksiasi. Kiitos niistä. Käy hakemassa blogipokaali.

    VastaaPoista

Kommentointi vapaa. On mukava huomata joskus kirjoittavansa ihmisille pelkän kasvottoman internetin sijaan.