keskiviikko 4. maaliskuuta 2009

Kuponkiloma

Pahoittelen pitkää taukoa. Kirjoittaminen ei vain ole sujunut, enkä jaksa vääntää kovin väkisin.

Jonkun aikaa sitten oli kuitenkin sellainen päivä, jolloin maailma huutaa "mitä väliä!" kaikelle turhautumiselle, itsesäälille ja vitutukselle. Lumi ei paakkuuntunut kengänpohjiin, kevätaurinko paistoi ja puista kimitti titityykuoro. Oikaisin sirpakasti luistinradan poikki liukastelusta huolimatta, joku vastaantullut kersa kikatti ja osoitteli vaunuistaan, ruokajonossa seisoi vanha (toisilleen) hymyilevä pariskunta, joka piti toisiaan tiiiviisti kädestä kiinni koko jonotuksen ajan... sinä päivänä ruokakassin sisältökin tuntui jotenkin juuri sopivalta ruokalistasuunnitelmiin.

Kun mieli piristyy vaatii myös arki selvästi enemmän virikkeitä, haaveita ja aktivointia, joten olen alkanut kerätä puhelinluetteloiden tarjouskuponkeja. Postiluukustakin tulee aina välillä tarjousinfoja ja mainoksia, mutta niistä erittäin pieni osa on säästämisen arvoisia. Kupongeista ei tietenkään ole mitään hyötyä, ellei ole jo valmiiksi rahaa, kun eihän niillä mitään ilmaiseksi saa. Mutta vaikka köyhän kuinka pitäisi joidenkin mielestä olla vaatimaton ja nöyrä, ansaitsee jokainen meistä joskus pientä hemmottelua, irtautumista arjesta ja jotain pientä kivaa. Jos joku ajattelee toisin, ruoskikoon itsensä verille ja työntäköön päänsä ämpäriin.

Jos pihistelee loppukuusta, saattaa joskus uskaltaa investoida alennushupeihin, kuten kympin päiväristeilyyn Tallinnaan (jos on kiva sää, siellä voi vain kävellä puistoissa ja vanhassa kaupungissa, ostaa torilta villasukat halvalla tai käydä vaikka femmalla ravintolassa), häppärin kaljaan kaverin kanssa ihan oikeassa baarissa, lapsenvahtiin siksi aikaa, että menee kerrankin rakkaan kanssa kahdestaan johonkin, parin tunnin museoreissuun (jotkut museot ovat maksuttomia, toisista saa opiskelijan/työttömän alennusta), neljän euron (!) seutulippuun Nuuksion laitamille, muutaman kympin tutustumiskäyntiin ampumaradalle (kohta hallitus varmaan kieltää kuponkialet radoille, etteivät köyhät ja syrjäytyneet saa mitään ideoita päähänsä) tai vaikka hömppäherkutteluun Hesessä, joka muuten syytää muka-alekuponkeja joka luukusta.

Ja kyllä, kaikki nuo ovat periaatteessa ihan turhia, paitsi ne villasukat. Ne ovat kuitenkin myös saavutettavissa suht pienellä rahalla, ja mikä tahansa niistä voi tuntua poikkeukselliselta lomalta omasta elämästään. Jos päiväristeily Tallinnaan tai lapsenvahti yön yli ovat yhtä saavuttamattomissa kuin kahden viikon Thaimaan rantaloma, niin mistä haaveilu voisi enää piristää matkalla kohti seuraavaa loppukuuta?

(Kommenteissa suositellun Hesarin Nyt-liitteen artikkelin "Lounas: 1 euro" löytää muuten tuosta linkin takaa, linkitän sen vielä jossain vaiheessa myös sivupalkkiin. Luin jutun itsekin vasta nyt, ja täytyy pistää talteen, ihan kattavankuuloinen lista. Onpa kiva, että aiheesta kirjoittavia pulpahtelee siellä täällä...)

7 kommenttia:

  1. Kiitos tuosta linkistä! Hyvin kirjoitettu juttu ja sen kommenteissa on monta mielenkiintoista asiaa myös.

    VastaaPoista
  2. Hyvä kirjoitus! Itse pähkäilen kovasti tuon asian kanssa, että saako köyhällä olla kivaa. Sallin muille "tuhlailun" mutta itseäni ruoskin tyyliin "turha valittaa jos et töitä tee ja haaskaat rahasi karkkiin" tai jotain...

    VastaaPoista
  3. No niin, tein juuri pitkän postauksen aiheesta omaan blogiini. =)

    VastaaPoista
  4. Sait minulta tunnustuksen, käypä Mustassa Teatterissa!

    VastaaPoista
  5. Mari: Kommentteja ei tullut luettua, pitää jossain välissä vilkaista.

    Ofelia: Kiitokset huomiosta. Postauksesi oli btw hyvä.

    VastaaPoista
  6. Huhhuijaa. Aloin lukea noita NYT-liitteen jutun kommentteja, enkä päässyt toista sivua pidemmälle ennen kuin alkoi tehdä liian pahaa kaikki se puhe siivellä elämisestä. Helppohan se on besserwisseröidä ja laskeskella kotisohvalla, kuinka paljon rahaa ruokaan per päivä tuista pitäisi tulla, ellei ole mitään käsitystä siitä millaista on elää minimituloilla vuosikausia. Kuka muka voi laittaa aina 100% tuloistaan ruokaan?

    VastaaPoista
  7. Joo minua ärsytti sama siellä! Moni varmaan vaan provoili. Minäkään en tajua, miksi moni sanoo että jo on kumma jos ei 400e riitä ruokaan. Siis eikö muilla sitten ole muita menoja?! =D

    VastaaPoista

Kommentointi vapaa. On mukava huomata joskus kirjoittavansa ihmisille pelkän kasvottoman internetin sijaan.