tiistai 10. maaliskuuta 2009

Google on minun keittokirjani, eikä minulta mitään puutu

Tästä tulee nyt hiukan vähemmän ajatteleva postaus, mutta toivottavasti siitäkin on jollekulle iloa, ellei muuten niin motivoimassa ruoanlaittoon.

Köyhän ihmisen reseptejä on netti pullollaan. Laman lumo -blogista löytyy taloudellisia ruokaohjeita. Hakusanoilla "halpa resepti" löytyy sivu jos toinenkin, kuten Sentinvenyttäjän reseptit. Suuri osa resepteistä perustuu kuitenkin siihen, mitä kaupasta saa halvalla - niissä ei varauduta siihen, että osa raaka-aineista saattaa olla törkykalliita ja osa halvimmasta päästä, ja niiden yhdistäminen ennen pilaantumista on joskus haastavaa.

Ruokajonosta ei siis koskaan tiedä mitä saa. Ruoat ovat pääosin kauppojen vanhentuneita tai pian vanhenevia tuotteita eikä niitä yleensä voi itse valita, joten jonosta voi todellakin saada aivan mitä tahansa. Hummereista en ole vielä kuullut, lampaanpaisteista, hirvenlihasta, kasvis"makkarasta" ja tuoreista viikunoista kylläkin. Melkein mistä tahansa saa hyvää, jos on rahaa ostaa kaupasta pari sipulia. Mausteet kannattaa ostaa etnokaupoista isoissa pusseissa halvalla ja kasvattaa kesäisin yrttejä (salviaa, timjamia, korianteria, persiljaa, sitruunamelissaa...) ikkunalla kuivausta varten. Kohta alkaa jo idätysaika osalla hyvistä kesäkasveista, on vihoviimeinen aika etsiä halpoja parvekelaatikoita.

Ruokajonot tuovat kaivattua vaihtelua ja terveellisyyttä ruokavalioon. Luulen, että suurin osa on joskus kokeillut kuun viimeisellä viikolla kituuttamista muutamalla eurolla, kun tuet/palkka on vasta tulossa mutta rahat on käytetty, ja turhan moni syö säilyketonnikalaa makaronilla, alennusjauhelihaa perunoilla ja 90 sentin mikropizzoja vuodesta toiseen. Niillä pärjää hyvin viikon pari, mutta entä kolme vuotta? Tuoreet vihannekset ovat kalliita varsinkin useamman hengen ateriaa tehdessä, ja muutenkin vitamiinitaso ja rasvat ovat minimituloisen ruokavaliossa usein vähän niin ja näin koska jostain joutuu aina tinkimään. Ruoka on kuitenkin pidemmän päälle se, mihin kannattaa panostaa: mieluummin fyysisesti terve kauhtuneissa vaatteissa kuin huonossa hapessa hyvännäköisenä. Ellei vihanneksia halua syödä tuoreena, niin melkein mille tahansa sopii pannulla/uunissa paistaminen joko lihan tai pelkkien mausteiden kanssa.

En halua antaa ruokajonoista kuvaa luovan kulinaristin taivaana, koska loppujen lopuksi sieltä saa yleensä eineksiä, kuten broileripyöryköitä, tai sitten valmisruokaa, kuten kolmasosa-annoksen kokoisen kinkkukiusauksen tai "mummon" lihapullat muusilla. Valmisruoilla ei nälkä lähde pitkäksi aikaa yhdelläkään ihmisellä saati koko taloudella, mutta sokeakin kana saa joskus jyvän.

Suhteellisen perussetti ruokajonosta on leivän lisäksi esimerkiksi säkillinen hiukan ylikypsiä banaaneja, punajuuria, litra maitoa, tölkki smetanaa, kaurahiutaleita, muovipakattu kolmioleipä ja paketti vauhdilla vanhenevaa jauhelihaa. Jos rahaa on muutamia euroja, millä pitäisi saada pariksi päiväksi ruokaa kahdelle tai useammalle, kannattaa raaka-aineiden kulutus suhteessa ostettavien ainesten hintoihin optimoida.

Ensimmäisenä syöt kolmioleivän, koska nälkäisenä ei saa mennä kauppaan. Sitten ostetaan tai lainataan sujuvasti naapurilta leivinjauhetta, sipulia, muutama kananmuna ja vehnäjauhoja, ellei niitä löydy vielä kaapista. Näillä, kaurahiutaleilla, uunilla ja banaaneilla saa jo ison satsin mahtavia banaanipannukakkuja. Erilaisia ohjeita löytyy paljon netistä, ellei pannarinteko ole tuttua. Eli banaanit mössöksi taikinaan, tässä käytössä ylikypsyys ei haittaa.

Punajuuret pistetään kosteaksi soseeksi ja sotketaan yhteen jauhelihan kanssa. Sidosaineeksi taikinaan laitetaan loput kananmunat ja vehnäjauhoja (jos on perunoita tai tähteeksi jäänyttä perunamuussia, niin voi hyvin lisätä sekaan) ja paistetaan uunissa tai pannulla pihvejä. Tarjoiluun sopii lisukkeeksi vaikka perunat tai riisi, pihvit voi syödä myös ihan sellaisenaan smetanan ja sipulisilpun kanssa. Jos ei käytä maitoa ruokajuomana, sitä voi käyttää esim. soijarouheen liottamiseen tai tehdä kastikkeen. Maito myös säilyy pitkään (mitä rasvaisempaa sen pidempään, kaikkein kestävintä on laktoositon), joten jos sattuu saamaan lähiaikoina pienen palan juustoa voi tehdä halvalla ison kasan lasagnea.

Tämä koko setti voi maksaa joitakin euroja, mutta sillä saa helposti ruoan jälkiruokineen useammalle ihmiselle, pihvejä voi pakastaa ja ylijäämäraaka-aineet säilöä kaappiin jatkoa varten.

Jokaisen pienituloisen kaapeista tulisi rahojen täydellisen loppumisen varalta löytyä ainakin perunoita, vehnäjauhoja, soijarouhetta, kermaviiliä (säilyy jääkaapissa helposti kuukausiakin yli päiväyksen), riisiä/makaronia ja mausteita. Kohtuuhintaisia, makua-antavia ja helppoja mausteita ovat ainakin soijakastike, liemikuutiot, curry, garam masala, valkosipuli, pippurit, suola ja sokeri. Muutaman euron investointi silloin tällöin hätävarakaapin sisältöön saattaa antaa kummasti vaihtelua parin viikon kaurapuurokuuriin. Lähestulkoon jokainen makua antava asia sopii johonkin ruokaan, kuten edellisiltaisen oluen tai halvan punaviinin väljähtyneet jämät. Mitään ei kannata heittää pois, ellei se ole selvästi pilaantunutta.

Sain kerran jonosta samana päivänä lähes pelkästään aineksia, joista en joko pidä tai joiden käyttötavat jouduin selvittämään netistä. Liloja möykkyjä, joita luulin niiden tipahtaessa kassiin pieniksi punasipuleiksi ja niin luuli ilmeisesti jakajakin, homejuustoa, jota ajattelin inhoavani syvästi, epämääräisen köntin lihaa hedelmäpussissa (ilmeisesti tuoretiskin ylijäämiä), kermaviiliä ja perunoita, joihin olin läpeensä kyllästynyt syötyäni pienen ikäni perunaa muussina, perunaa keitettynä ja perunaa ranskalaisina. Kotona lähempi tarkastelu osoitti lihan mahdollisesti lampaaksi, homejuuston hajun perusteella suht miedoksi ja ne violetit pallerot viikunoiksi. En ole kovin luova, joten varastin ideani ehtymättömästä ilmaislähteestä pistämällä googleen hakusanoiksi "tuore viikuna lammas". Sopii kokeilla.

Perunoihin kyllästynyt saa niihin säväkkää vaihtelua maustamalla ne vaihteeksi muullakin kuin suolalla. Perunat lohkoiksi, vuokaan tai pannulle ja hiukan rasvaa, reippaasti valkosipulia ja salviaa tai rakuunaa, niin hyvällä tuurilla kyllästyminen helpottaa.

= =

Ja jos nyt tämän kerran.

1. Linkitä henkilö joka haastoi sinut.
2. Kirjoita säännöt blogiisi.
3. Kirjoita kuusi sattumanvaraista asiaa itsestäsi.

Haasteen jätän nyt välittämättä eteenpäin. Päätin jo Leipäjonoa aloittaessa etten meemeile aktiivisesti. Pidetään tätä nyt kuitenkin vaikka esittäytymisenä.

1. Olen elänyt pääsääntöisesti toimeentulotuella noin 7-8 vuotta. Sinä aikana on ollut yksi lyhyt lihavampi kausi opintotuella ja palkalla (jonka sain verojen jälkeen ihan kokonaan pitää!), lyhyitä kausia työmarkkinatuella ja paljon pidempiä sairaspäivärahalla.

2. Nautin hitaasta ruoasta. Tämä on yksi syyni käydä ruokajonossa, koska ruokamyrkytys on pieni riski siihen nähden, kuinka hyvää ruokaa jonotuomisista joskus saa tehtyä. Varsinkin vihannekset ja yrtit ovat ihana asia... Muuten söisin huomattavasti nykyistä useammin spagetti soijabolognesea ja kaurapuuroa.

3. Olen tehnyt paljon virheitä, mutta en osaa kovin vakavissani katua niistä ainuttakaan. Jos katuisin ja häpeisin kovin pahasti, ei olisi tätä blogiakaan.

4. Luen paljon, kirjastot ovat lähiön henkireikä. Raskas kirjallisuus ei pysy enää päässä, joten on dekkarikausi. Keräilin ennen hyviä kirjoja (varsinkin muinaispainoksia) divareista ja kirppareilta, se loppui rahapulaan ja raskaisiin muuttokuormiin. Nyt harkitsen vanhojen kirjojen myymistä, mutta eipä noista pölypalikoista mitään saisi.

5. Pelkään nykyään eniten asunnottomuutta. Asunto toistaiseksi voimassa olevalla vuokrasopimuksella on kiinteä, rakas ystävä, josta en halua enää joutua luopumaan. Tunnen olevani ns. hyvinvoiva köyhä, koska minulla on aina paikka mihin mennä.

6. Toivon olevani jonain päivänä niin vakavarainen yhteiskunnan tukipilari, että saan kotiseudulta maakunnista pienen kodin, jonka pihalle mahtuu iso kasvimaa. Pieni kanala olisi kiva. Päivät kävisin töissä vakituisella työsopimuksella, iltaisin makaisin nurmikolla napsimassa herneitä kasvimaalta, huitomassa hyttysiä ja hätistämässä kanoja sisälle kuopsuttamasta, ettei kettu vie.

15 kommenttia:

  1. Ai niin. Uusimmassa Vihreässä Langassa (Vihreiden lehti, http://vihrealanka.fi) on juttu minimituloilla elämisestä ja esitellään eri tukimuodoilla elävien tilannetta.

    Jutun idea on hyvä, mutta toteutus ontuu. Tuet on esitetty epämääräisesti, ja muutenkin odotin koko ajan että milloinkohan tämä juttu menee hiukan syvemmälle asiaan. Ei se ikinä mennyt, mutta onpahan jonkinlaista journalismia aiheesta. Totta puhuen aloin lähinnä miettiä, onko lehden lukijakunta niin etääntynyt minimituloista, että eri tukimuotojen köyhyyttä pitää rautalangasta vääntää edes vähän sinnepäin?

    En löytänyt juttua lehden nettisivuilta, vaikka se oli kansijuttuna. Jos joku löytää niin saa linkittää.

    VastaaPoista
  2. "Minimitulot minullakin": Lehden lukijakuntaa ovat aktiivisesti politiikasta kiinnostuneet henkilöt tuloihin katsomatta. Vihreiden jäseniä lienee lukijoista valtaosa.

    Olet todennäköisesti oikeassa siinä, että lukijakuntao on etääntynyt minimituloista. Se taas johtuu siitä, että ilmeisesti köyhimmät, jotka todella tarvitsevat apua, mieluummin haukkuvat poliitikkoja kuin aktiivisesti harrastavat politiikkaa. Toivottavasti olet poikkeus.

    Kirjoittajalle: olen seurannut mielenkiinnolla blogiasi. Toivottavasti unelmasi työsuhteesi ja asumisunelmasi toteutuvat, ne vaikuttavat hyvin realistisilta ja selkeiltä. Mikä estää kouluttautumasta alalle, jolla saa varmasti töitä (esimerkiksi lähihoitajaksi) tai toisaalta esimerkiksi korjausrakentajaksi, jolloin voi kunnostaa jonkin huonoon kuntoon menneen talon maalta?

    Ymmärrän kyllä, jos esimerkiksi sairaus estää ryhtymästä toimeen, mutta muuten en kyllä suositelisi kovin pitkään tyytymään leipäjonojen antiin.

    VastaaPoista
  3. Kas, ehdit ennen minua kirjoittamaan ruuasta! Olet ollut minua huomattavasti pitempään sossun asiakas, ja sitä minäkin pelkään, että jos tämä tilanne jatkuu vuodesta toiseen, suistun yhä pahempaan köyhyyteen. (Olenhan minäkin ollut lukuisia kertoja sossussa mutta lasken nyt elämää viimeisestä työpaikasta lähtien.) Kyllä tilanteesi lähenee jo ihmisen kiduttamista. Kunpa joku älyäisi parantaa kituuttajien asemaa!

    Oletko muuten mies vai nainen? =) Ymmärrän jos et halua kertoa, olen vaan utelias. Ofelia-noita arvelee että mies, mutta Ofelia on yleensäkin huono veikkailemaan...

    VastaaPoista
  4. Etsivä Romppainen on rakkautta ja solidaarisuutta pienituloisia kohtaan! Luokkasota jatkuu!

    VastaaPoista
  5. Nakkasin sua mailillakin.

    VastaaPoista
  6. Anonyymi: Montaa naista ei rakennuspuoli tms kiinnosta ja lähihoitajan työ on rankkaa! Itse olen lähihoitaja enkä jaksaisi sitä hommaa fyysisesti (selkä rikki) enkä psyykkisesti. Tokihan kannattaa harkita uudelleen koulutusta jos oman alan töitä ei millään saa, mutta toisaalta ne missä on eniten töitä ei välttämättä vain kiinnosta.

    ps. Minä haukun politikkoja, mutta myös äänestä ja politikoin mielelläni. Puoluetyöhön en ole tullut lähteneeksi voimavarojen vähyyden takia, enkä usko vaikutusmahdollisuuteeni.

    VastaaPoista
  7. Sea, nuo olivat lähinnä kysymyksiä sen perusteella, minkälaisen kuvan olen saanut juuri tästä kirjoittajasta - sosiaalisesti taitavan ja neuvokkaan.

    Tietty jokaisen pitäisi tehdä juuri sitä, mikä kiinnostaa. Minusta vain tuntuu, että aika monelle leipäjono on se viimeinen etappi, jonne jämähdetään. Ehkä siksi, että elämän eväät ovat jo alun perin olleet niukat?

    VastaaPoista
  8. Jaa-a. Arvasin, että joku herkkänahkainen Anonyymi (...) kerkiää närkästymään. Seuraan useita puoluejulkaisuja enemmän tai vähemmän säännöllisesti, Vihreä Lanka ei missään nimessä ole silmätikkuni.

    Puhe siitä, etteivät minimituloiset seuraa politiikkaa tai osallistu siihen on oman kokemukseni mukaan pitkälti pelkkää puhetta. Jonoissa käydään vaalien alla ja niiden jälkeen keskustelua politiikasta ihan muutenkin kuin että mitä tarjoilua minkäkin puolueen vaalimökiltä saa, ja äänestämäänkin on kivempi mennä porukalla. Varsinkin perussuomalaisten nousu on lisännyt keskusteluaktiivisuutta ja huutokilpailujakin on vaalien alla nähty. Jonoissa käy myös niitä, joilla on pitkää puoluetaustaa, vaikkakin monet ovat sairastumisen tms. jälkeen jättäytyneet politiikasta.

    Olen ollut mukana politiikassa - sekä kansalaisjärjestöissä että puoluetoiminnassa - jo alle täysi-ikäisyydestä lähtien. Oman kokemukseni perusteella en katso juuri missään puolueessa olevan suurempaa kosketusta pitkäaikaisköyhien arkeen, toisista puolueista tosin löytyy halua ymmärtää enemmän kuin toisista. En kuitenkaan halua sotkea blogiin puoluepolitiikkaa sen enempää, mutta tulen varmasti kommentoimaan eri puolueiden, niiden edustajien ja medioiden julkisia kommentteja ihan samassa linjassa puolueesta riippumatta.

    Jos bongaatte esimerkiksi Kusarista, Päivälehdestä ja mitä noita muita nyt onkaan, aiheeseen liittyviä artikkeleita, kommentoin niitä mielelläni ja linkitän sivupalkkiin, jos nettiversio löytyy.

    Tarkoitukseni ei ole blogissani keskittyä puimaan omaa elämäntilannettani tai syitä siihen, ne keskustelut hoidan ihan muualla. Tarkoitukseni tätä blogia aloittaessa ei ollut mikään "annanpa köyhyydelle kasvot", vaan yrittää kuvailla mahdollisimman laajasti ruokajonojen asiakkaiden elämäntilanteita, niihin liittyviä vaikeuksia ja iloja ja jonoissa tapahtuvia sattumuksia.

    Blogin tarkoitus ei ole kertoa, miten vaikeaa minulla on (koska olen verraten hyvinvoiva minimituloinen, asunto, netti, sosiaalisia kontakteja, tulevaisuudensuunnitelmia ja kaikkea), vaan antaa pikkuhiljaa kuvaa siitä, miten moninainen ilmiö köyhyys on ja myös siitä, miten äärimmäisen vaikeaa on niillä, joilla menee oikeasti huonommin kuin minulla ja joista osan kanssa olen jonojen kautta tekemisissä säännöllisesti.

    Toivon, ettette pahastu siitä ellen vastaa itseäni koskeviin kysymyksiin edellämainituista syistä. Kyse ei ole ylimielisyydestä vaan siitä, etten halua henkilöidä niitä ilmiöitä mistä haluan kirjoittaa.

    VastaaPoista
  9. Niinjoo, lisäsin sivupalkkiin Hesarin nettijutun Helsingin kasvavista toimeentulotukiasiakkaiden määristä. Lukumäärät antavat ehkä jotain osviittaa siitä, miten pieni osa toimeentulotuellakin elävistä asioi leipäjonoissa.

    VastaaPoista
  10. Yhtenä päivittäisistä lukijoistasi kiitän siitä, mitä tähän mennessä olet tarjonnut. Blogisi inhimillistää ruokajonot vastaansanomattomalla ja arvokkaalla tavalla. Keskustelussa minimituloisuudesta minua hämmentää yleinen mielipide, että köyhien pitäisi olla virheettömiä, jalosti taakkansa kantavia ihmisiä ollakseen oikeutettuja yhteisön tukeen (he eivät saa tupakoida, juoda tai erehtyä jne.) Minun ei tarvinne selittää puhki ajatukseen sisältyvää ristiriitaa.

    Minua kiinnostaisi tulevaisuudessa lukea näkemyksiäsi sosiaalisesta turvaverkosta, esim. mistä syistä oma perhe, vanhemmat, eivät pysty säästämään jonottamiselta.

    VastaaPoista
  11. No voi perseensuti noita hesarin kommentteja taas! Millaiset ihmiset hesaria lukee ja sinne kirjottaa?! Murinaa....

    Jan T:lle sanoisin että tervetuloa minun blogiini katsomaan miksi vanhemmat eivät säästä jonottamiselta. Aikuisen on tultava toimeen omillaan, vanhemmilla ei ole velvollisuutta auttaa aikuista lasta jne. tätä ovat ainakin minun vanhempani saarnanneet minulle jo vuosia, vaikka heillä ei rahasta todellakaan ole pulaa. Suomi on itsepärjäämisen luvattu maa. Oma vika jos et tule toimeen.

    VastaaPoista
  12. Jan T: Kiitos kommentoinnista ja seuraamisesta. Haluaisin jossain vaiheessa yrittää kirjoittaa tukiverkostoista ja niiden puutteesta, mutta mietin vielä aihetta...

    VastaaPoista
  13. Mulla on jo tulossa wordissa pitkä sepustus aiheesta! =) Kumpikohan ehtii ensin...

    VastaaPoista
  14. Ofelia: Haa! Ehdi rauhassa ensin, ajattelin hautoa juttuja taas hetken. :)

    VastaaPoista
  15. No hitto minä yritän sitä jo julkaista mutta vuodatus on kumma, se ei vaan julkaistu! Aina saa poistaa ja yrittää uudelleen... Ihme juttu.

    VastaaPoista

Kommentointi vapaa. On mukava huomata joskus kirjoittavansa ihmisille pelkän kasvottoman internetin sijaan.