keskiviikko 11. maaliskuuta 2009

Aurinkoa odotellessa

Olen väsynyt jonoihin. Olen kuullut samat elämäntarinat monta kertaa, kieltäytynyt ostamasta samalta "taiteilijalta" taulua, saanut uskovaiselta lapinpukuiselta jonossa ainakin kolme ryhmämatkamainosta Israeliin, olen kyllästynyt siihen samaan kaavaan - ovelle, numerolappu, hartaus ja kahvia, odottelua, ruokaa - joka toistuu viikosta viikkoon, päivästä päivään. Talvi ja lumituiskut tuntuvat häätäneen iloiset ihmiset johonkin muualle, tai ainakin tuntuu ettei kukaan jaksa hymyillä. Aiempien nauravien ihmisten sijaan näen hiljaisia, apaattisia kasvoja ja jonkun itkevän. Henkilökunta sentään piristi - joku hymyili, tervehti iloisesti ja toivotti vielä hyviä jatkoja ja pärjäilyjä. Kiitos siitä.

Näitäkin päiviä on, jolloin varattomuus näyttää ruman puolensa ja kaikki tuntuu ankealta ja vaikealta. Pienet ilonaiheetkin masentavat, kun alkaa itkettää se miten pienistä asioista pitää olla iloinen. Kun näen jonkun ohuessa kesärotsissa saavan jonosta talvitakin, minunkin pitäisi olla iloinen. Huonoina päivinä sellainen kuitenkin tekee ennemmin surulliseksi ja vihaiseksi: missä on vika, kun ihmisten on haettava talvitakkinsa jonosta pärjätäkseen talven?

En tiedä, miten kauan jaksan käsitellä tilanteita. Niitä kerääntyy päähän, silmiin ja korviin. Ihmisiä, jotka alkavat itkemään kuullessaan, ettei ruoasta ja vaatteista tarvitse oikeasti maksaa; viinakramppeja kesken ruokajonon; päällekkäin kiedotuissa ohuissa paidoissa jonottajia; mentaalitapauksia jonojen laidoilla kiekumassa milloin mitäkin sanomaa; hiljaisia lapsia vaunuissaan, joista hymyilevät jokaiselle joka hymyilee; jonottajan onnellista ääntä, kun nuori nainen paljastaa tuttavalleen odottavansa lasta.

Lehdissä kerrottiin Unicefin kampanjasta, jossa sinisiä lastenvaunuja oli jätetty julkisille paikoille. Vaunuista kuului lapsen itkua, ja niille joillekin kurkistamaan vaivautuneille oli vaunuissa kyltti, joka kertoi kyseessä olevan kampanja ja kiitti välittämisestä.

Viikon sisällä olen todistanut yhden ihmisen kiintiön edestä tilanteita, jotka koskettavat. Elättelen toiveita siitä, että ne, jotka vaivautuivat kurkistamaan vaunuihin olisivat myös niitä, jotka lahjoittavat vanhat vaatteensa roskiksen tai ylihinnoitellun UFFin sijasta suoraan tarvitseville. En väheksy UFFin toimintaa tai rahoituskohteita koska en tiedä niistä, mutta liian kovat hinnat tiedän. Viimeksi kun uskaltauduin UFFille, seisoi vartija takanani koko ajan. En viihtynyt kauaa. Ilmeisesti näytän liian köyhältä kirpparille.

5 kommenttia:

  1. Aika outo yhdistelmä: uskovainen, lapinpuku, matka Israeliin!!! =D Mikä ihme...?

    Mulle ruokajonossa käyminen oli vain tuota tuskaa, siksi ahdistaa jos lähiaikoina joudunkin sinne taas. En osaa iloita siitä, että joku iloitsee takin saamisesta t-paidan ylle tuollaisessa paikassa. Minua VAIN itkettää ja suututtaa. Ja minusta on kauheaa nähdä siellä äitejä vaunujen kanssa.

    Minä vien vaatteet aina UFFiin, kun olen ajatellut sen olevan hyvä. Mutta nyt kun sanoit, niin ehkä seuraavaksi voin antaa niitä seurakunnille. Tosin usein käytän vaatteet niin loppuun että ei niitä voi enää antaa muille! =D Kirjoitin juuri innoissani blogiini UFF-ostoksista, mutta myönnän itsekin hätkähtäneeni joitain hintoja: 25e takista esimerkiksi. Kyllä sillä hinnalla saa jo henkkamaukalta uuden!

    VastaaPoista
  2. Njoo, siis kyllähän mikä tahansa kierrätys on yleensä hyvä juttu. Ei siinä mitään.

    VastaaPoista
  3. Minä kierrätän kaiken mahdollisen; ensin Huutikseen myyntiin, jos kelpaa. Sen jälkeen tai muutoin kavereille, sitten vasta uffaffaahan. Uffan hinnat ovat kyllä nousseet ihan älyttömäksi...
    BTW, minä en ole ostanut uutena ainakaan 6 - 7 vuoteen kuin muutaman parin nilkkasukkia sekä pari pakettia kalsareita. Ai niin, työkengiksi Crocsit - koipivammaisena oli pakko! Kaikki muu on käytettyä, eikä mun mielestä sitä huomaa. Kun etsii ja etsii sitkeästi, löytää joskus juuri sen mitä haluaa. Ja ihan rehellisesti "mainostan" tätä töissäkin.
    Mitä tulee toimeentuloon, olen töissä, matalapalkkainen ja pakollisten maksujen jälkeen käteen jää juuri se 20 - 30 euroa liikaa, että en saisi toimeentulotukea, sama juttu asumistuen kanssa. Eli saisin asumistukea, mutta KELA ei maksa (oliko se nyt alle 16,95 euron etuuksia...). Ylimääräiset rahat menevät lääkkeisiin, jotka taas jäävät aina vuosittain nippanappa alle maksukaton *huoh*. Sitä se on elää yksinäisenä Helsingissä.
    Tuo mitä sanoit laajennetusta perheestä, on hienoa ja toivoisin sen toimivan useamminkin. Tästä voisin tilittää lisää, nyt ei jaksa.

    VastaaPoista
  4. www.dyykkarit.net- foorumilla joku väitti että UFFin omistajat ovat rikastuneet aika hyvin tuolla vaatebisneksellä...

    VastaaPoista
  5. Uffin hinnat ovat sitä tasoa että minä en edes lorottele sinne päinkään vaan ostan vaatekaupasta uusia vaatteita vaikka viimeisillä rahoilla mielummin kuin tuen moista "kierrätystä".

    VastaaPoista

Kommentointi vapaa. On mukava huomata joskus kirjoittavansa ihmisille pelkän kasvottoman internetin sijaan.