maanantai 13. syyskuuta 2010

Sä oot seppä ja mä oon alasin

Lupasin muinoin Melankolian vainiolla -tekstin sivulauseissa kirjoittaa lähisuhdeväkivallasta ja siihen liittyvästä lakimuutoksesta. Lakipykälöinti jää nyt vähemmälle kirjoittajan ollessa muutenkin enemmän arkisen fiilistelyn alalla. Lupaan kuitenkin linkittää lainopillisia linkkejä, kun niitä tulee taas vastaan. Kolmas sektori -sivulle tulee myös jonain päivänä lista aiheeseen liittyvistä järjestöistä ja turvakotilinkeistä.

Lokakuun alussa järjestetään Helsingissä Pikkuparlamentin kansalaisinfossa yleisötilaisuus naisiin kohdistuvasta väkivallasta. Maininta tilaisuudesta on ollut jo jonkin aikaa myös blogin sivupalkin Ajankohtaista-kohdassa.

"Seminaari naisiin kohdistuvasta väkivallasta ja sen sovitteluun liittyvästä lainsäädännöstä 06.10.10 klo 16.15-19.00. Puhujina oikeusministeri Brax ja Tukinainen ry:n edustaja. Vapaa pääsy. (Pikkuparlamentin kansalaisinfo, Arkadiankatu 3, Hki)"

Ja ruikuttakaahan nyt joku siitä, että miten (lähisuhde)väkivalta muka liittyy köyhyyteen, syrjäytymiseen tai varsinkaan leipäjonoihin. Tai siitä, miten yhyy, miehiä sorretaan, miksei saloilla kaiu hätähuuto kärsivän miehen puolesta, kun akka mökissä nalkuttaa. En tiedä, miksi seminaari käsittelee erikseen mainiten naisiin kohdistuvaa väkivaltaa, mutta aiheen rajaamiseen lienee ihan oikea syy. Nykyaikana kun näissä asioissa ollaan tietoisia siitä, että naisillakin on kovat kädet ja aggressioita, eikä vain pullantuoksua kotona ja ruusuntuoksuista paskaa.

Tänne ei siis ole tarvis valittaa sukupuolten eriarvoistamisesta tuon seminaarin osalta, ei liity tähän. Aihe on aina rajattava johonkin; minä rajaan sen tällä kertaa parisuhdeväkivaltaan, eli jätän tylysti myös väkivaltaa kokevat lapset täysin huomiotta.

Tietysti myös naiset voivat olla väkivaltaisia, ja fyysisesti voimattomampana nainen ehkä tarttuu myös helpommin siihen keittiöveitseen, kun kumppanin tms. hakkaaminen ja ruhjominen hengiltä on onnistumisprosentiltaan varsin epätodennäköistä. On kuitenkin molemmille sukupuolille yhtäläinen kynnys tarttua kättä pidempään ja nostaa se toista vastaan, mutta valitettavasti fyysisiltä ominaisuuksiltaan (yleensä) vahvemmat miehet saavat paljain nyrkein enemmän vahinkoa aikaan. Lähisuhdeväkivaltaa käyttävä todennäköisesti harvoin ymmärtää, ettei tapaus jää niihin pariin lyöntiin tai seinään heittelyyn, sen jälkeiseen anteeksipyyntöön ja ehkä jopa sovintoseksiin.

Pelko nimittäin jää, ja varsinkin toistuvan väkivallan jälkeen se jää pysyvästi. Ja häpeä. Takaraivossa on aina pieni varaus ja ehdollistunut kyky - tai yritys - olla tekemättä mitään, mikä voisi taas laukaista tilanteen. Toisen tullessa vihaisena kotiin syystä tai toisesta kootaan vaistomaisesti - toisen huomaamatta, ettei se provosoidu - kotiavaimet ja kännykkä taskuun ja kengät lähettyville.

"Muutama päivä sitten, minulle iski varsin voimakkaasti eräs muistikuva.
Istuin ystäväni kanssa juttelemassa, olin majoittanut hänet, kun hän joutui lähtemään miehensä luota pakosalle (olin tällöin vielä oman exäni kanssa yhdessä). Ystäväni puhui juuri noista edellä mainituista asioita, että aina on laukku pakattuna jossain vaatekaapissa/vaatehuoneessa piilossa, ja siellä ainakin vaihtokerta alusvaatteita, hammasharja ja muuta tarpeellista. Että aina pitää huolen, että puhelimen akku on täynnä, ja että kotiavaimet on saatavilla. Ystäväni sanoi jotenkin tähän tapaan. "sulla on kuitenkin hyvä tilanne.. mutta varo, varo sitten, jos sun pitää alkaa pelkäämään, varo sitten, kun sun pitää pitää tavaroita aina pakattuna". Vielä tässä vaiheessa en tajunnut miten lähellä se hetki omassa elämssäni oli.."
(Viimmeisellä rannalla -blogi)

Satunnaisessa tilanteessa - snagarijonossa, baaripöydässä - tuntemattoman ihmisen väkivallan kohteeksi joutunut saattaa tietää joutuneensa kohteeksi vain siksi, että oli väärässä paikassa väärään aikaan. Kun väkivaltaa kohtaa kotona, ei oikeaa aikaa ja paikkaa enää ole, vaan väkivallan uhka on aina olemassa. Etenkin niissä tilanteissa, joilla on yhtäläisyyksiä aiempiin väkivaltatilanteisiin: kumppanin päihtymystila, työstressi, rahaongelmat, mielenterveysongelman esiintyminen. On käsittämätöntä, millaiset asiat voivat toimia triggerinä ja muuttaa sekunneissa rauhallisen tv-koti-illan painajaiseksi. Kaukosäätimen pudottaminen, väärä kanava, oluen loppuminen... Tietyssä vaiheessa väkivaltaa kohdannut osapuoli ehkä huomaa, ettei enää voi tekemisillään vaikuttaa siihen, tuleeko dunkkuun vai ei. Silloin vaihtoehtoina on, lähteäkö vai jää. Riipaisevan moni jää.

Miesten ja naisten tuntema häpeä parisuhdeväkivallan kohteeksi joutumisesta on monella tavoin samanlaista. Naiset ovat susia toisilleen; mustelmista kuiskaillaan, kuinka joku voi olla niin daiju että jää. Minä en ainakaan jäis, muahan ei ykskään mies koskaan lyö. Miehet vähättelevät: ai sulla on ärhäkkä ämmä, no mikäs mies sä oikein olet jos akalta turpiin otat? Senkun vaan sidot riuhtovan tamman sänkyyn ja näytät kuka on Mies Talossa. Ja röhöröhöhöhhöhhöö.

Vaikuttaa siltä, että parisuhteessa koetusta väkivallasta kannattaakin avautua vastakkaista sukupuolta olevalle, ellei kantti vielä kestä mennä ammattilaiselle tai tunne tuttavapiiristään samaa kokeneita, jotka helpottavan myötätuntoisen kuuntelun lisäksi ehkä osaisivat myös neuvoa hakemaan apua. Ja harva tuntee, tai siis tietää: lyömisestä ollaan hiljaa, hävetään ja yritetään kääntää kaikki parhain päin etsimällä syitä omasta itsestään ja toiminnastaan. Usein väkivaltainen kumppani auttaa siinä varsin tehokkaasti siirtämällä syyn toiselle. Että sunkin piti; mitä vittua sä menit sanomaan sillä tavalla; ellet ois huorannut juttelemalla siel puistonpenkillä sen naapurin Perskan kanssa niin ei ois tarvinnu kimpaantua; vittu tekisit säkin tääl jotain; kai nyt pinna palaa kun kaikki kotityöt jää omalle kontolle ja toinen vaa tsiigaa teinitsubuja kapakassa renttukavereidensa kanssa... Ja nosta VITTU NYT SE KAUKOSÄÄDIN, TAI.

En tiedä, miten suhtautua seminaarin aiheena olevaan sovitteluun. Ehkä opin siellä jotain uutta, jos saan aikaiseksi mennä paikalle.

Syrjäytymiseen, köyhyyteen, päihteisiin ja ylipäätään lähestulkoon kaikkiin sosiaalisiin ongelmiin väkivalta sen sijaan liittyy. Ellei syynä, niin seurauksena.

On itsestään selvää, että jatkuva väkivalta tai edes sen uhka ja pelko masentavat kenet tahansa, ja sosiaalinen elämä rajoittuu pahimmassa tapauksessa nollaan, jos väkivaltainen kumppani sattuu olemaan mustasukkaista sorttia. Uloslähtiessä toisen reaktiot pelottavat. Ihmisten tapaaminen pelottaa, ja sen seuraukset. "No, mitä vittua menit sanomaan sille naapurin noidalle? Kuitenkin valehtelit et muka hakkaan sua, kuule jos mä kuulen et sellanen huhu on lähteny nii niiltä huhuilta leikataan pää niinku sultakin."

Masennus ja ikuinen pelko persluissa lamauttavat ihmisen täysin, ja tuloksena on syrjäytyminen, ellei satu olemaan niin onnekas, että on saanut pitää jonkin henkireiän, jossa hengittää vapaasti ja syvään ja olla vahtimatta jokaista liikettään ja äänensävyään.

Syyskuun alussa uutisoitiin, miten kotihälytykset ovat lisääntyneet hurjasti Lapissa.

- Tämä ilmiö liittyy lamaan mitä nyt eletään. Vaikka sanotaan, että lama on taittunut niin taloudellinen epävarmuuden aika näkyy näissä kotihälytystilastoissa.
- Kuntien tulisi huolehtia siitä, että apua on saatavilla juurikin perheväkivaltapauksissa. Tällä hetkellähän on se tilanne, että kunnat eivät kirjoita maksusitoumuksia ensi- ja turvakoteihin.
- Kotihälytykset, perheväkivalta ja alkoholi liittyvät selvästi yhteen. Myös taloudellinen tilanne on ratkaisevassa osassa.
Kaikkia perheväkivaltatapauksia ei välttämättä ilmoiteta poliisille. Orjasniemi sanoo, että luvut voivat olla jopa todellista suurempia kuin mitä tilastot kertovat. (sic!)


En tiedä monellakaan sormella laskettavia tapauksia, joissa poliisille olisi ilmoitettu yhtään mitään, mutta tapauksia tiedän valitettavan paljon. Toisilla tosin on aktiivisia naapureita, jotka huolehtivat muistakin ihmisistä, mutta suurin osa kerrostaloasukeista tuntuu vain ärsyyntyvän metelistä. Hyvä sekin, tietysti, jos jatkuva kirkuminen ja avunhuuto ärsyttää niin paljon, että saa aikaiseksi tarttua luuriin ja ottaa yhteyttä poliisiin. Ennen poliisille soittaminen oli myös melko turhaa. Vaikka riehuva osapuoli vietäisiinkin spuduun rauhoittumaan, niin viimeistään aamulla tulee vihainen puoliso kotiin ja hakkaa toisen vasikoinnista. Vaikka näkyviä jälkiä olisi, ei poliisi välttämättä puuttunut tilanteeseen kuin käskemällä pitää pienempää ääntä, jos tulevia lyöntejä pelkäävä mustelmainen vakuutti niiden tulleen työtapaturmasta. Mustelmat sitäpaitsi tulevat usein esiin vasta jälkikäteen, ei ovikellon soidessa voimakkaan määrätietoisesti, niinkuin poliisin soittama ovikello soi.

Nykyään on (ilmeisesti jo nyt?) voimassa uusi säädös, jonka mukaan myös kotona tapahtuva lieväkin pahoinpitely on yleisen syytteen alainen rikos. Toisin sanoen poliisin mahdollisuudet rikostutkinnan aloittamiseen lievän pahoinpitelyn nimikkeellä kasvoivat ainakin teoriassa. Käytännössä lienee paikalle sattuvan viranomaisen tulkinnan varassa, miten toimitaan. Pääasia on, ettei lievä pahoinpitely kotioloissa ole enää asianomistajarikos, jossa uhri on helppo pelolla painostaa luopumaan syytteen nostamisesta. Nyt pahoinpidelty ei enää välttämättä voi vaikuttaa syytteen nostamiseen. Niin, siis ellei asiaa sovitella.

Poliisille soittaminen on usein käytännössä mahdotonta, vaikka sen kehtaisikin tehdä. Toinen takavarikoi puhelimen ja kengät. Siihen on kuitenkin melkoinen kynnys, oli kyse sitten sattumalta turpaan vetäneestä vastaantulijasta kadulla, kadonneesta lompakosta tai perheväkivallasta. Yleisin toimintatapa tuntuu olevan turvakotiin tai luotettavan tuttavan luokse ulkoruokintaan siirtyminen siihen asti, että kumppani alkaa anella takaisin ja on taas oma ihana itsensä. Valitettavan harvinainen toimintatapa taas on palaaminen kotiin, mutta vain taustajoukon ja muuttolaatikoiden kanssa.

En missään nimessä väitä, että jos joku lyö kerran, niin lyö toisenkin. Kannattaa kuitenkin muistaa, että - ilman liioittelua - rakkaus voi oikeasti tappaa.

Ei ole kauaa siitä, kun kuulin kaverin saaneen kotitekoisen keuhkolävistyksen ja tsirrakyydin teholle; tai siitä, kun tuttu kertoi kumppaninsa yrittäneen polttaa hänet sänkyynsä nukkuessa. Tai siitä, kun majoitin kaveria joka ei uskaltanut enää olla yötä kotona; tai siitä, kun lehdessä kerrottiin tapelleesta pariskunnasta. Tappelun yhteydessä mies oli tönäissyt - huom. "vain" tönäissyt - naista, joka oli kolauttanut päänsä ties mihin senkinkulmaan. Riita oli sitten kuitenkin hyvässä hengessä sovittu ja menty yhdessä kainaloikkain nukkumaan ilman mitään epätavallista. Toinen vain ei herännyt enää.

Väkivallan ei tarvitse olla nyrkillä lyömistä, veitsellä huitomista tai uhkausta silmän kaivamisesta ulos päästä samalla, kun jatkaa hitaasti haarukan työntämistä kohti toisen silmää. Yksi tönäisykin riittää.

Aiheeseen on vaikea löytää tämän soveliaampaa teemamusiikkia. Etenkin ko. artistin humoristissovinistisen pimp daddy -imagon huomioon ottaen...

11 kommenttia:

  1. Väkivaltahan ei aina ole ruumiillista. Miten siis puuttua esim. siihen, että naapurin mies alistaa rouvansa täysin tahdottomaksi zombieksi; sekä rouva että koira on käskytetty äänettömiksi palvelijoiksi härralle. Kumpikin on niin nääntyneen näköinen, hiljaa ja nitistetty kuin olla ja voi. Ja ei, poliisillehan ei tästä ole perusteita ilmoittaa. Ketään ei tiettävästi (ehkä) ole lyöty nyrkeillä tms. Joten pitäisikö ottaa yhteyttä edes eläinsuojeluun - saisiko koiran kautta myös naisen turvaan?

    Esimerkki voi olla vähän kaukaa haettu, mutta karmaisevaa todellisuutta. Läheltä seurattuna erittäin pelottavaa!

    VastaaPoista
  2. Polga: Joko sullakin on insomnia tai sitten joku muu vika, kun olet valveilla tähän aikaan... ;)

    Olet ehdottoman oikeassa siitä, että henkinen väkivalta on väkivaltaa yhtä lailla. Toivoinkin, että joku ottaisi asian kommenteissa esille, koska blogitekstin venyessä huomasin tuon vaativan ihan oman käsittelynsä ja menin ns. siitä, missä aita oli matalin, eli pysyttelin fyysisen väkivallan puolella. Siitäkin kun olisi voinut kirjoittaa oman bloginsa, niin kuin moni on tehnytkin.

    En pistäisi yhtään pahakseni, vaikka tuosta tulisi tänne enemmänkin keskustelua. Toivottavasti joskus voin kirjoittaa siitäkin: tosiasia kun kuitenkin on, että väkivaltaiseen parisuhteeseen jääminen johtuu usein juuri henkisen väkivallan onnistumisesta.

    Yh, sana "onnistuminen" tuossa yhteydessä sai kyllä aikaan pahoinvoivia väristyksiä.

    Se uusi lakimuutos käsittääkseni mahdollistaisi - teoriassa - puuttumisen myös henkiseen väkivaltaan. Käytännössä ei ole kyllä aavistustakaan, miten.

    Takavuosina eräässä pikkukylässä kaikki tiesivät miehen pahoinpitelevän puolisoaan. Sitä jatkui vuosia ja kymmeniä, mutta edes kotoa lentäneet lapset eivät saaneet alistettua äitiään lähtemään. Lopulta vaimo puukotti miehensä hengiltä.

    Henkirikos on aina henkirikos, mutta muistelen silti lämmöllä sitä, että kylässä sen jälkeen koottiin adressia sen puolesta, että nainen saisi mahdollisimman lievän tuomion. Lopputulosta en tiedä/muista, siitä on niin kauan.

    Loppuunajettu eläinkin joko kuolee tai käy päälle. Se kannattaisi alistajienkin muistaa.

    VastaaPoista
  3. Sorry nyt vaan, mutta minä kun olen suoraviivainen ihminen, niin en viitsi tuollaista hyssyttelevää ja paapovaa kirjoitusta edes lukea loppuun.

    Jos suhde on väkivaltainen vaikka yhdenkin kerran, miten joku voi siihen jäädä? Jos suhde on väkivaltainen toistamiseen, vielä enemmän ihmettelen. Ruumiillinen koskemattomuus pitää olla niin ehdoton.

    Toki saattaa olla, ettei ole paikkaa minne mennä. Se onkin ainoa syy jäädä. Nykyaikana. Ellei sitten satu olemaan hellekesä...

    Vakavasti: Tunsin kerran erään naisen, jonka mies oli pahemman kerran mustasukkainen. Ja mitä enemmän opin tätä naista tuntemaan, sitä enemmän aloin epäillä, että ehkä oli hiukan syytäkin.

    Onnettomuudekseen (?) tämä nainen oli tyyppiä, joka miehissä herättää uskomatonta suojeluhalua ja kiinnostusta (riittävän monta kertaa kapakassa mukana, tosin hän itsekään ei "kynttiläänsä" vakan alle kätkenyt).

    Kerran sitten tuli mustelmilla, tutisten ja lääkärin kautta. Ja mitä sanoi tämä nainen kehoitukseeni ottaa hatkat: EN minä ole varma, eroanko kuitenkaan! Koska olen suoraviivainen ja -sanainen, totesin, että jos haluaa antaa itseän hakata, niin eihän se minua koske. Minä en antaisi.

    No, erohan siitä tuli, lapset jaettiin ja uusi mieskin oli jo (kahdesta valiten) uudella paikkakunnalla. Emme ole enää olleet tekemisissä, joten en tiedä toistiko kohtalo itseään.

    Tarinan opetus: Itseään pitää kunnioittaa edes sen verran, ettei suostu nyrkkeilysäkiksi. Miksi pitää rynnätä suinpäin uuteen suhteeseen ja saman katon alle? Ei ole mikään ratkaisu mihinkään, vaan varsin usein uusien ongelmien alku. Olisiko niin kauheaa katsoa riittävän pitkään, ettei tarvitse katua?

    VastaaPoista
  4. Anonyymi: Monesti fyysistä väkivaltaa edeltää vuosien henkinen väkivalta. Kun itsetunto ja -arvo on pohjalla voi väkivallan uhri pitää iskuja jopa oikeutettuna ja katsoa ansainneensa lyönnit, tiputtihan hän sen kaukosäätimen, suututti toisen vaikka toinen oli väsynyt. Ei vahva ihminen jääkään tälläisiin suhteisiin, mutta kuinka moni vahva ihminen ylipäätään alkaa suhteeseen tälläisen alistavan/narsistisen kanssa? Myös ylpeys voi olla liian kova, ei haluta antaa periksi, lyödään ehkä takaisin vaikka ollaan fyysisesti heikompia (nainen uhrina). Ei haluta lähteä, koska koti on ehkä ollut ensin oma tai yksinkertaisesti shokki lyönnistä on niin suuri ettei sitä haluta uskoa, annetaan mielummin anteeksi, sillä eihän se oma rakas oikeasti sitä tahallaan.

    On vaikea nähdä miksi joku jää tälläiseen suhteeseen, miksi kestää sitä kaikkea jos ei itse koskaan ole ollut siinä asemassa. Minua ei ole kukaan mies koskaan lyönyt ja aina sanon etten semmoista sietäisi, mutta koskaan ei oikeasti tiedä.

    Ulkopuolisen on varmasti vaikea nähdä miksi minä en masentuneena ota itseäni niskasta kiinni tai ala vain ajatella posiviitisesti, lähde ulos ja ala tehdä asioita. Harva ihminen ymmärtää millaista on olla vakavasti masentunut ennen kun itse makaa siellä sängyssä ja toivoo katon tippuvan niskaan, koska ei vain jaksa edes hengittää, kun maailmalla ei oikeasti ole enää mitään tarjottavaa.

    Nämä on asioita mitä ei vaan voi ymmärtää ellei omaa erittäin suurta empatiaa ja kykyä samaistua toisen ihmisen tunteisiin tai sitten kokemalla itse. On niin helppo sanoa "en minä vaan", mutta totuus on, että kelle vaan voi sattua mitä vaan.

    VastaaPoista
  5. Sea: Kiitos tuosta kommentista. Mulla olisi pitkien baarikeskustelujen, ystävien ja omienkin kokemusten kautta paljonkin sanottavaa (henkiseen ja/tai fyysiseen väkivaltaan) alistumisesta, vallankäytöstä tavoilla ja toisilla ja manipuloivasta narsismista, mutta ehkä joskus. Vaikka tuskin. Ehkä kerron toisten tarinoita sitten, kun aikaa on kulunut tarpeeksi.

    Muuten allekirjoitan Sean tekstin, ja etenkin sen, että ulkopuolisenahan on hyvä puskista huudella, ettei "voi ymmärtää". Korjaisin kuitenkin, että vahvuus ei pelasta ketään: JOKAINEN on lannistettavissa. Ne kokemukset tosin saattavat tehdä ihmisistä äärimmäisen vahvoja, sen jälkeen kun niistä on päästy pois ja yli.

    Ihmismieli ei ole niin mustavalkoinen, kuin toiset tuntuvat luulevan.

    Yksi ensimmäisistä perheväkivaltablogeista mihin aikanaan törmäsin oli Erroristin erhealbumi. Ne karuimmat osiot olivat joskus 2006-2007 tienoilla. Tuskin sieltäkään mitään suuria vastauksia löytyy, mutta olipahan ainakin kuvausta moniongelmaisen talouden arjesta ja siitä, miten siitä ei pääse pois.

    Toinen hyvä aihetta käsittelevä blogi on Viimmeisellä rannalla. Se päivittyy ainakin säännöllisehkösti, suosittelen.

    Paitsi tietysti niille, jotka haluavat mennä kommentoimaan dissauksia, halveksuntaa, heikoksi haukkumista ja vähättelyjä niille, jotka ovat käyneet jo valmiiksi läpi aivan liikaa paskaa. Perkele.

    VastaaPoista
  6. Hmm. Jostain syystä blogin sähköpostiin tullut kopio uusimmasta kommentista ei tunnu ilmestyvän tänne, ainakaan mun ruudulle. Huolimatta sen herättämistä ajatuksista pastean sen tänne.

    Jos se näkyy muilla ennestään niinkuin pitäisikin, niin vihjaskaa, jotta osaan poistaa tämän. Asialla siis sama Anonyymi kuin aiemminkin samassa keskustelussa.

    (Anonyymi: Tapoihin kuuluu, etenkin useampaa kuin yhtä kommenttia samaan blogiin lähettäessä, tekaista itselleen edes jonkinlainen nimimerkki, ettei tule kohdelluksi trollina. Yksi kirjain, numeroyhdistelmä, mikä tahansa, millä eri Anot erottaa toisistaan.)

    Anonyymin kommentti:

    Anonyymi on lisännyt kommentin tekstiisi "Sä oot seppä ja mä oon alasin":

    No niin, mitäpä teiltä muuta saattoikaan odottaa, kuin hyssyttelyn jatkumista.:D

    Minä en puskista huutele, vaan sanon julkisesti mitä ajattelen. Kysymyksessä ei todellakaan ole empatian puute, päinvastoin. Erityisesti minua surettavat lapset, jotka näissä, paljolti turhissa, kiistoissa jäävät jalkoihin ja joitten perusturvallisuus järkkyy, mistä sitten taas seuraa varsinainen lumipalloefekti. 17000 huostaanottoa vuodessa!

    Ja olenko jotain puhunut/kirjoittanut masennuksesta? Ei nyt sotketa sitä tähän "pahoinpitelykeskusteluun". On niitä, jotka todella eivät pääse sängystä ylös ja sitten niitä, jotka menevät masennuksen taa piiloon jokaisessa pienessäkin vastoinkäymisessä, joita elämä on pullollaan.

    Asia vaan on niin ikävästi, että hakkaajia kyllä maailmassa riittää, jos alistuu hakattavaksi. Ja väärin: kaikkia ei todellakaan voi lannistaa, nimittäin jos on malttia ja terve järki päässä, tajuaa kyllä aika pian missä mennään ihmissuhteessakin.

    Eri asia on, jos vuosien saatossa toinen muuttuu, vaikkapa mieli sairastuu, alkoholi astuu kuvioihin tms. Silloin tietysti voikin olla vaikea ensi alkuun ymmärtää toisen käytöstä, jos mitään väkivaltaista ei ole ennen ollut.

    Luulenpa kuitenkin, että aika usein kysmyksessä on juuri tuo mainitsemani liian nopea eteneminen, ei vaivauduta ollenkaan tutustumaan toiseen, vaan hypätään suinpäin mihin tahansa. Kuinka moni läheinen on ulkopuolisena nähnyt tilanteen ja varoittanut? Varmasti moni, vaan ei ole mennyt perille. Ehkä kannattaisi todellakin suorittaa pientä salapoliisitoimintaa ja kysellä mahdollisilta entisiltä/yhteisiltä tuttavilta, ylipäätään ottaa selvää asioista ennen sitä yhteenmuuttamista jne.

    Tai ihan vaan tarkkailla elämäntapoja, taustoja, onko montakin liittoa takana, onko monenkin kanssa lisäännytty, missä mallissa on talouspuoli/miltä yleensä vaikuttaa.

    Ovathan ne narsistit kuulemma eteviä asiassaan, mutta väitän kuitenkin, että pitää olla tietty ihmistyyppi, että manipulointi onnistuu.

    Itsenäinen ihminen, jolla on oma elämä hallinnassa, osaa varmasti katsella eri tavalla ympärilleen, kuin joku johdateltavissa oleva. Luonnekysymyksiä ja myös elämänkokemuskysymyksiä.

    Silti ei pidä lähteä vain hyssyttely/loputtoman ymmärtämisen linjalle. Kyllä kerta vielä menee, mutta: Kuinka monta kertaa esim. naiset ryhtyvät uudestaan johdattamaan parantumattomatonta alkoholin väärinkäyttäjää aina uudestaan ja uudestaan kaidalle tielle? Kaikki tiedämme, että näitä aina uudelleen samaan tilanteeseen päätyviä on paljon.

    Siis virheistään ja liiasta hyväuskoisuudestaan voisi ottaa opiksi. Okei, saattaa siinä muutama suhde jäädä väliin ja yksinäisyys kolkutella. Siinä huomaa, että hyvät ihmissuhteet ovat kiven alla ja jos/kun sellaisen saa, kannattaa itse hiukan joustaa ja tinkiä vaatimuksistaan toista kohtaan. Nämä vaatimuksethan nykyään tunnetusti ovat varsin korkealla tasolla, mikä tuskin edesauttaa edellä mainitun kaltaisen hyvän ihmissuhteen löytämisessä. Filmitähden ulkonäkö yhdistettynä mahtavaan taloustilanteeseen ja luonteenlaatuun, harvemmin osuu kohdalle. Pitää siis miettiä, mitä arvostaa.

    VastaaPoista
  7. Jokaisella on mielipiteensä, ja toisilla ne muuttuvat, kun asia osuu joko omalle kohdalle tai riittävän lähelle. En kommentoi tuohon sen kummemmin, kuin että toistuvaa, pitkäaikaista väkivaltaa tapahtuu tietääkseni juurikin niissä suhteissa, joissa ensimmäiset vuodet ovat menneet täysin normaalisti. Ja mitä nyt näitä alkoholin väärinkäyttäjiä, mielenterveysongelmaisia sun muuta porukkaa tunnen, niin jos taustaselvityksiä lähtisi tekemään, niin yllättävän monet kumppaneitaan lyövät tunnetaan pidettyinä, rauhallisina ja sovittelevina ihmisinä. Kodin ulkopuolella.

    Vielä puskista huutelusta: Ano, vaikka oletkin eri mieltä muiden kanssa, niin esität mielipiteesi ihan asiallisesti ja olet tervetullut keskustelemaan jatkossakin. Anonyymi-nimikkeellä en vain sinuna puhuisi "julkisesti sen sanomisesta mitä ajattelee."

    Blogistaniassa anonymiteetti oikean nimen osalta kuuluu usein asiaan, mutta on hankalaa suhtautua vakavasti kehenkään, jolle on turhan suuri vaiva kehitellä edes jokin nimimerkki sen välttämiseksi, että mahdollisesti sekaantuu mielipiteissään kaikkiin muihin Anoihin, joita aina välillä ilmaantuu.

    VastaaPoista
  8. Tosiaan, edellisessä kommentissa piti ongelmaisista puhuessa samalla todeta, että täsmälleen sama kaksoisimago pätee poliiseihin, palomiehiin, valkokaulusduunareihin sun muihin yhteiskunnan tukipilareihin. Eikä ole yksi tai kaksi tuttua tapausta, joissa (eri) poliisi-isät ovat uhkailleet tai ampuneet virka-aseellaan perhettä kotioloissa.

    Taustaselvityksien osalta minä varmaan siis karttaisin ensimmäisenä poliiseja. ;)

    VastaaPoista
  9. Tämä on todistukseni ihmisen hyvää työtä kohtaan, joka auttoi minua .. Minun nimi on
    Mary Clifford, ja minä tukenani Lontoossa. Elämäni on palannut! 8 vuoden jälkeen
    avioliitto, mieheni jätti minut ja jätti minut kolmen lapsemme kanssa. minusta tuntui kuin
    elämäni oli loppumassa ja hajosi. Kiitoskärjen ansiosta
    kutsuttu DR Ogbo, jonka tapasin verkossa. Yhdessä uskollisena päivänä, kun selailin
    Internetin kautta etsinyt hyvää kirjoituspistettä, joka voi
    ratkaise ongelmani. Tapahtui joukko todistuksia tästä
    erityinen oikeinkirjoitus. Jotkut ihmiset todistivat, että hän toi Exin
    rakastaja takaisin, jotkut todistivat, että hän palauttaa kohdun, jotkut todistivat hänen olevan
    voi heittää loitsun lopettamaan avioeron ja niin edelleen. Oli yksi erityinen
    todistuksen, jonka näin, oli kyse naisesta, jota kutsuttiin armoksi, hän todisti, miten
    Dr Ogbo toi takaisin Ex-rakastajansa alle 72 tunnissa ja lopussa
    todistuksen hän pudottaa Dr Ogbo sähköpostiosoite. Kun olet lukenut kaikki nämä, minä
    päätti antaa DR Ogboa yrittää. Otin yhteyttä sähköpostitse ja selitin hänen
    ongelma hänelle. Vain 3 päivässä mieheni tuli takaisin minulle. Olemme ratkaisseet meidän
    ja olemme edes onnellisempiakin. Tohtori Ogbo on todella lahjakas
    ja lahjakas mies ja en aio lopettaa julkaisemista, koska hän on
    ihana mies ... Jos sinulla on ongelma ja etsit todellista ja
    aito spell caster ratkaisemaan tämän ongelman sinulle. Kokeile suurta dr Ogboa
    tänään, hän voi olla vastaus ongelmaan. Tässä hänen yhteyshenkilönsä:
    drogbohighspiritualspellcaster@gmail.com Kiitos suuresta Ogbosta. Ota yhteyttä
    seuraavista:

    (1) Jos haluat ex: n takaisin.
    (2) jos sinulla on aina pahoja unia.
    (3) Haluat olla edustettuina toimistossasi.
    (4) Haluat, että naiset / miehet juoksevat sinua.
    (5) Jos haluat lapsen.
    (6) [Haluat olla rikas.
    (7) Haluat sitoa miehesi / vaimosi olemaan sinun ikuisesti.
    (8) Jos tarvitset taloudellista tukea.
    (9) Kasviperäinen hoito
    10) auttaa tuomaan ihmiset ulos vankilasta
    (11) Avioliitot
    (12) Miracle Spells
    (13) Kauneudenhahmot
    (14) PROFICHY CHARM
    (15) vetovoimat
    (16) Evil Eye Spells
    (17) Kissing Spell
    (18) Poista Sairauden loitsuja
    (19) VALITSEMINEN VAPAUTTAMISEKSI
    (20) MENETTELY KOKONAISUUDESSA
    (21) Hurmaa saada kuka rakastaa sinua.
    (22) Liiketoimintaperiaate
    (23) Poista hiv-sairaus loitsuja

    Ota yhteyttä tänään: drogbohighspiritualspellcaster@gmail.com
    +2348057586216 Voit myös CONTACT HIM ON whats-app samassa puhelimessa
    määrä.

    VastaaPoista
  10. Haluan antaa maailmalle tietoa DR DOMINIONista Suuresta oikeinkirjoituksesta, joka toi mieheni takaisin, kun ajattelin, että kaikki toivoa menetettiin. DR DOMINION käytti voimakasta loitsuaan hymyilemään kasvoillani tuomalla takaisin mieheni loitsulla, aluksi ajattelin, että olin haaveillut, kun mieheni palasi luokseni polvillaan ja rukoili minua anteeksi ja hyväksymään hänet takaisin ja hyväksymään hänet takaisin Sittemmin hän rakastaa minua enemmän kuin koskaan odotin, joten tein itselleni valan, että annan Maailman tietää DR DOMINIONista, koska hän on Jumala maan päällä. Onko sinulla suhdettasi ongelmia? Onko kumppanisi rikkonut kanssasi ja rakastat ja haluatte hänet takaisin? Onko sinun häätsi kanssa ongelmia? Tarvitsetko apua DR DOMINIONiin tänään, annan sinulle 100%: n takuun siitä, että hän auttaa sinua aivan kuten hän auttoi minua. DR DOMINION -viesti on: dominionsolutionhome@gmail.com tai hänen yhteystietonsa: +2349077604090

    VastaaPoista
  11. KIITOS TULEVAISUUDESTA JULKAISEMISESTA YLÖS LOTTERIIN VOITTAVAT NUMEROT ON OLETTAVAT KYSYMYKSIÄ / WHATS APP +2347051758952 Hei, nimeni on Ade Hyvä lapsi Yhdistyneestä kuningaskunnasta olen iloinen voidessani jakaa tämän suuren todellisen elämän todistuksen, miten voitin seitsemänkymmentäyksi miljoonaa, viisikymmentä seitsemäntuhatta, neljäsataa kolmekymmentä yhdeksän kiloa. Kaikki unelmani tulivat läpi, kun otin yhteyttä tohtori Peteriin. ja kertoi hänelle arpajaiset. Minulla on niin paljon rahaa lippu vain varmistaakseni, että voitan. Mutta en koskaan tiennyt, että voitto oli niin helppoa, kunnes sain maailman suurimman oikeinkirjoituksen. jotka niin monet ihmiset ovat puhuneet tästä, on erittäin suuri lotossa olevien pelien valamisessa. joten päätin antaa hänelle kokeilun. Otin yhteyttä tähän hienoon tohtori Peteriin ja hän teki loitsun ja antoi minulle voittavan arpajaisten numerot. Mutta uskokaa minua, kun vedot olivat olleet joukossa voittajia. Voitin 71.057.439 puntaa. Tohtori Peter, olet maailman paras, näiden suurten tohtori Peter voit voittaa tuhansia rahoja arpajaisten kautta. Olen niin iloinen voidessani tavata nämä hienot miehet nyt, olen ikuisesti kiitollinen teille tohtori Peter, lähetä hänelle sähköpostia oma voittamasi arpajaiset numerot lähettävät sähköpostinsa: allmightbazulartemple@gmail.com tai Whats App hänelle +2347051758952 tai tutustu hänen verkkosivustoonsa http: // kiitos ystävän lukemisesta
    Dr.Clement voi myös hoitaa koko taudin kasviperäisellä lääkkeellä
    1. HIV / AIDS
    2. HERPES simplex
    3. CANCER
    4. syylien sairaus)
    5. Hepatiitti
    6. krooninen haima
    7. korkea veri
    8. COPD (krooninen obstruktiivinen keuhkosairaus)
    9 Hanki Ex Back

    VastaaPoista

Kommentointi vapaa. On mukava huomata joskus kirjoittavansa ihmisille pelkän kasvottoman internetin sijaan.