torstai 23. huhtikuuta 2009

Harkitsemme asiaa.

Harkinnanvaraisesta toimeentulosta puhutaan usein kuin urbaanista legendasta. Ei ole harvinaista, että useamman toimeentulotukiasiakkaan joukosta kukaan ei tunne ketään, joka olisi sellaista joskus saanut.

Harkinnanvaraisen toimeentulotuen hakemiseen ei sosiaalitoimistoissa juuri neuvota. Tietoa siitä, mihin sitä voi hakea ja millä perusteilla on erittäin vähän ja vaikeasti saatavilla, vaikka itse olisi aktiivinen ja kyselisi työntekijöiltä. Käytännössä hakijalle jää helpoimmaksi vaihtoehdoksi hakea harkinnanvaraista osapuilleen kaikkeen mahdolliseen siinä toivossa, että ehkä joku menoeristä on sellainen mitä varten harkinnanvarainen on tarkoitettu.

Harkinnanvaraista toimeentulotukea on helpointa saada silloin, jos on todistetusti elänyt minimituloilla pitkään, koska silloin tulisi olla selvää, ettei säästöstä voi löytyä tarvittavia summia. Harkinnanvaraista saatetaan käyttää myös ikään kuin palkitsemaan aktiivista asiakasta: työvoimapoliittiseen toimenpiteeseen oma-aloitteisesti hakeutunut minimituloinen voi saada sosiaalitoimistolta maksusitoumuksen joukkoliikennekustannuksiin, jotta voi osallistua aktivoiviin toimenpiteisiinsä kärsimättä siitä taloudellisesti. Esimerkiksi päihdeongelmista johtuneisiin vuokrarästeihin voi saada harkinnanvaraista tukea, jos osoittaa sosiaalitoimistolle hakeutuneensa hoitoon ja kuntoutukseen ja suorittaneensa hoitojakson sovitusti. Tällöin toki julkisessa laitoksessa suoritettuun päihdehoitojaksoon myös myönnetään helposti maksuvapautus, ellei epäonnistuneita katkoja sitten ole takana liikaa.

Harkinnanvaraista voi hakea myös esimerkiksi muuttokustannuksiin. Käytännössä se on kokemusteni mukaan varsin hankala prosessi: pitää listata yritykset, joiden hinnat pakettiautojen vuokrista on kilpailuttanut; laskea automallin mukaisen bensiinikulutuksen mukaiset bensakulut muuttomatkalle; muuttolaatikoiden tai muuttofirman rahoittaminen sosiaalitoimiston kautta on käytännössä mahdotonta, vaikka hakija olisi liikuntarajoitteinen tai lääkärintodistuksen mukaan kyvytön kantamaan tai tekemään muuta fyysisesti raskasta. Sosiaalitoimen lähtökohtana on, että muuttavalla köyhällä on oltava joko ajokortti jolla ajaa itse halvinta mahdollista vuokra-autoa, rahaa ostaa uudet huonekalut uudella kotipaikkakunnalla jos entiset eivät mahdu pieneen autoon ja kaveripiiri, joka tulee ilmaiseksi auttamaan muuttokuorman pakkaamisessa ja purkamisessa. Useinhan näin onkin, mutta ei kaikilla.

Muutin kerran 600km matkan yhdessä kumppanin kanssa. Saimme pakettiauton ja perävaunun maksutta käyttöön sukulaisilta, mutta autolla piti ajaa edestakainen matka, koska se majaili muuttokohdepaikkakunnalla. 1200 kilometrin bensakustannukset kahden hengen muutosta olivat sosiaalitoimiston mukaan liian suuret, jotta "niiden kustantaminen olisi ollut kohtuullista". Muuttokustannuksia ei siis korvattu edes osittain. Muutimme siis lainarahalla. Sosiaalitoimiston vaatimusten mukaan kilpailutettujen vuokra-auto- ja muuttofirmojen kustannukset olisivat nousseet moninkertaisiksi, mutta oma-aloitteisuudesta halvimman vaihtoehdon etsimisessä ei todellakaan palkittu. Summa oli siis tosiaankin "liian suuri" sosiaalitoimiston maksettavaksi, joten pitkäaikaisesti minimituloinen taloutemme muutti lainarahalla.

Muuttokustannusten ja takuuvuokrien korvaamisessa ongelma on usein myös se, että lähtöpaikkakunta käskee hakemaan takuuvuokrat ja muuttokustannukset kohdepaikkakunnalta, kun taas kohdepaikkakunnan mukaan lähtöpaikkakunta on vastuussa niin muuttokuluista, takuuvuokrista kuin myös ensimmäisen kuukauden toimeentulotuen maksatuksesta. Ymmärtääkseni jälkimmäinen on kuitenkin se, mikä pitää paikkaansa.

Harkinnanvaraisen toimeentulotuen hakijoita pidetään paremman väen ja huonotuurisempien tuensaajien keskuudessa helposti hyväksikäyttäjinä: kiskotaan yhteiskunnalta irti kaikki mahdollinen ja eletään leveästi. Kyllä - pyykinpesukoneeseen voi ilmeisesti saada harkinnanvaraista toimeentulotukea, ellei taloyhtiössä ole pesutupaa. Tiskikoneeseen en sen sijaan muista kuulleeni kenenkään saaneen. Lasten ja omiin harrastuskuluihin voi hakea tukea, jälkimmäisiin niitä harvemmin saa, ja lapsillekin usein kuulemma myönnetään vain välttämättömät välinehankinnat, ei seuramaksuja, lisenssejä tai muita jatkuvia kuluja. Pitkään laitoshoidossa (siis huomattavasti minimitukia pienemmillä tuloilla) elänyt tuttavani sai normaalielämään palatessaan muutamankymmenen euron maksusitoumuksen, jotta sai yhdet ehjät housut ja paidan Tarjoustalosta. Kotimaiselle vähemmistöryhmälle myönnetään toimeentulotukea tietyin väliajoin perinnevaatetukseen, ja siinä hinnat pyörivät jo hiukan isommissa summissa kuin Tarjoustalon verkkareissa.

Tuttavani saa kuntoutujana harkinnanvaraista toimeentulotukea erittäin kalliin kamppailulajin harrastamiseen, ja tosiaankin aivan kaikkiin siihen liittyviin menoihin seuramaksuista uusiin suojuksiin ja muihin välineisiin. Toinen samassa toimistossa asioiva kuntoutuja ei saanut 25 euron maksusitoumusta kuukausikorttiin kuntosalille, vaikka kyseinen hinta oli vielä työttömän alennushinta. Harkinnanvaraisten tukien myöntämisessä korostuukin helposti työntekijöiden väliset erot, pärstäkerroin, asiakkaan kyky esittää asia oikealla tavalla ja lisäksi ihan puhdas mielivalta.

Harkinnanvarainen tuki perustuu siihen, että minimitoimeentulolla ei voida olettaa asiakkaan selviävän perustoimeentulon kattamien (...) asioiden ulkopuolelle jäävistä menoista, joita voidaan kuitenkin pitää kohtuullisina ns. normaalin elämän kannalta. Harkinnanvaraisen tulisi myös kattaa sellaiset yllättävät kertaluontoiset menot, joita minimituloilla ei yksinkertaisesti voi maksaa, kuten juuri muutot toiselle paikkakunnalle. Harkinnanvaraista tukea ei todellakaan ole helppo saada, tai jos on niin ei juuri useammin kuin kerran vuodessa. Tiedän tapauksia, joilta on evätty jopa takuuvuokrat, kun pariskunta olisi juuri löytänyt riittävän halvan asunnon pitkän asunnottomuuden jälkeen. Asunto jäi siis saamatta, ja pariskunta asuu edelleenkin siellä mistä vain saa katon päänsä päälle. Tällainen herättää jo lievää vihaa.

Harkinnanvaraisen toimeentulotuen hakemisessa ei ole mitään väärää tai häpeällistä, varsinkaan jos minimituloisuus on jatkunut jo pitkään. On selvää, että minimituloista on hankalaa, ellei mahdotonta säästää sellaisia summia, että ne kattaisivat todella huonon tuurin. Yksi ehdottoman suositeltava kohde harkinnanvaraisen toimeentulotuen hakuun onkin kotivakuutus: jos asunnossa tulee vesivahinko tai kallista ja välttämätöntä kodintavaraa hajoaa, vakuutus saattaa pelastaa.

Harkinnanvarainen tuki on kuitenkin leimaantunut pahasti: kaikki ovat kuulleet tarinoita sosiaaliturvan väärinkäyttäjistä, jotka hakevat fattan rahoilla matot, sohvat, pesukoneet, bussiliput, kalliit harrastukset ja niin edelleen, ja elävät sitten leveästi ylpeillen mitääntekemättömyydellään. Harvinaista ei ole, että tämä yhdistetään maahanmuuttajiin ja muihin etnisiin ryhmiin.

Minusta se vain kuulostaa epätodelliselta. Jos hyvällä suomen kielellä ja kokeneena virastoasioijanakin on joskus tuskaisen vaikeaa selvittää paperille, miksi tarvitsee ehkäisylääkereseptiin maksusitoumuksen, maksuvapautuksen päihdehoitoon tai talvisaikaan bussilipun työvoimapoliittiseen toimenpiteeseen kulkemiseen, niin saa olla melkoinen supliikkimies, joka ilman kieli- ja ehkä jopa lukutaitoa puhuu itselleen sohvakalustot ja Hästensin moottorisängyt. Saanen vahvasti epäillä, että sosiaalitoimistoissa kuitenkaan harjoitettaisiin positiivista syrjintää etnisiä ryhmiä kohtaan kuitenkaan ihan tuossa määrin.

Lehtien mukaan harkinnanvaraisen myöntämisessä on ongelmia, koska sitä ei joko saa tai osata hakea. Tämä ei yllätä, kun vielä viisi vuotta sitten silloinen sosiaalityöntekijäni vastasi tiedusteluuni, ettei sellaista kuin sosiaaliasiamies ole olemassa - joten ei siis ollut yhteystietojakaan. Mahdollisuuksista tai oikeuksista ei asiakkaalle juuri kerrota, velvollisuuksista, karensseista ja uhkavaatimuksista kyllä.

15 kommenttia:

  1. Me saatiin muuttoapu ihan vain pyytämällä, taisi sossu jopa tarjota. Hoitui täysin sossun puolelta, kysyttiin vain mitkä päivät on toiveena. Tampereen sossulla on ilmeisesti joku sopimusfirma.

    Saimme muuton yhteydessä myös harkinnanvaraista pakastimeen (asunnossa vain jää-kylmäkaappi) ja mikroon. Olen saanut harkinnanvaraista myös joskus vuokrarästeihin, ilman sen suurempia lupauksia kun lupa hoitaa asiat myöhemmin paremmin.

    Toisaalta, olen myös saanut vuokrarästeihin (en edes opi!) kielteisiä päätöksiä ja myös noita "ei anneta kun vuoden alussa sait" ja "jos annetaan tähän niin sitten ei tähän" vastauksia.

    Harkinnanvaraista todellakin saa ne jotka osaa parhaiten asiansa perustella, oli perustelut päteviä tai ei. Homma on ihan mielivaltaista ja täysin sosiaalitoimesta ja jopa yksittäisestä sossutädistä kiinni. Toisaalta niin ne joskus on perusosankin kanssa (esim. yksi huomioi tuloiksi 7e huuto.neti myynnin, josta puolet postimaksua, toinen viis veisaa 70e panoista tilillä).

    VastaaPoista
  2. Muistaakseni harkinnanvarainen ja ehkäisevä toimeentulotuki ovat eri asia eikä niihin kuulu esim. muuttokustannukset (joista on esim. Hgissä erikseen lista yrityksistä, joita käyttää jne) eikä takuuvuokra. Voin olla väärässä ja tilannehan Hgissä muuttuu jo vuoden aikana monta kertaa.

    Sen verran, että tuttu sai pitkän työttömyyden jälkeen pätkätöitä ja harkinnanvaraisena maksusitoumuksen Cittariin työvaateostoksiin - summalla sai siistit pitkikset ja kengät alesta, ei muuta. Muita tukia tms. ei tullut, vaikka joutui kulkemaan seutulipulla.

    Vähemmistö saa 1 x 3 vuodessa hamekustannukset (n. 500 euroa).

    Näistä muuten on pysyväisohjeistus, sekä harkinnanvaraisesta että ehkäisevästä toimeentulotuesta. Kun sen vain jostakin saisi julki... Parasta siis esittää kaikkea mahdollista, joukossa se, jonka toivoo onnistuvan.

    VastaaPoista
  3. Mjoo, harkinnanvarainen ja ennaltaehkäisevä on kai juu kaksi eri asiaa, tietäisi vaan mikä on niiden ero ja milloin hakea kumpaa. Laittavat tietty kielteistä päätöstä kun haet väärää eikä kerro, että toisella nimikkeellä saisi.

    VastaaPoista
  4. Heh, nyt pläjähti! En osaa kommentoida ainakaan vielä kirjoitustasi kun sapettaa juuri todistamani sossujen epäoikeudenmukaisuus... Menenpä siitä kirjoittamaan.

    VastaaPoista
  5. Itse sain Oulun sosiaalitoimistosta harkinnanvaraista tukea oikiksen pääsykoekirjoihin, joiden hinta oli törkeä 120e + postituskulut. Enpä olisi siis ilman soskun tukea päässyt nykyiseen kouluuni. Ei vain olisi ollut yksinkertaisesti varaa.
    Nyt ois kesäkuussa muutto edessä ja hirveä paniikki, että miten maksan 250e takuuvuokraa, kun opintotuesta jää nykyisen vuokran jälkeen 180e käteen. Olen siis saanut Oulusta joskus takuuvuokran, mutta en täältä nykyisen asuinpaikkakuntani toimistosta. Tiiättekö onko tuota takuuvuokraa mahdollista saada toista kertaa? Se edellinen on siis mennyt alkuvuodesta elämiseen, sillä tässä nykyisessä asunnossa ei tarvinnut maksaa takuuvuokraa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voit siirtää takuuvuokran edellisestä asunnostasi nykyiseen (vuokranantajalle) ovat täällä oulunseudulla sosiaalitoimistosta järjestäneet nnäin, kun olen kysynyt.

      Poista
  6. No niin, nyt pystyin keskittymään tähän paremmin! Harkinnanvaraisesta kukaan sossutäti ei ole minulle kertonut. Nettipalstalta löysin tiedon että semmoinenkin on olemassa. En ole koskaan saanut. Pesukoneen voi saada, jos on 2 lasta tai vaikeastivammainen. Ei saa kukaan, jos talossa on p-tupa. Olen kuullut tämmöistä.

    Olen minäkin kuullut niistä joille sossu maksaa huonekalut ja kaikki. En tunne semmoisia. Nyt kyrsii se miten ystävälle maksettiin lisää rahaa tuosta vaan, vaikka se ei ole aktivoitunut, ei ole päihdekuntoutuja tms. Kunhan ei vaan huolehdi asioistaan, huvikseen. Ei ole reilua. Eikä ole reilua sekään, etto romanit saa perinnevaatteet ja valkolaiset Tarjoustalon verkkarit!

    Ja totta, karensseilla ja muilla uhkaillaan mutta lisäapu salataan. Murrrr!

    VastaaPoista
  7. Juu, oman pankkitilin kautta EI kannata kierrättää mitään vippejä kavereilta tms. Kaikki käteen vaan suoraan, samoin kirpparimyynnit yms. tulot.
    Ennakkovuokraan voi saada toisenkin kerran tukea (siis niin, että sos.tsto tallettaa sen vuokranantajan tilille). Samoin eka kertaa muuttaessa (jos ei oikeasti ole) voi saada peruspakkauksen eli pöytä, kaksi tuolia, sänky, patja, 2 lakanaa, 1 tyyny, pussilakana jne. Stadissa nämä haetaan Pakilan työkeskuksesta maksusitoumusta vastaan.

    Harkinnanvaraista voi hakea jotain tiettyä tarkoitusta varten... esim. työvaate (vois yrittää siistit vaatteet työhaastatteluja varten).

    Ennaltaehkäisevää taas voisi olla esim. kuntosalikortti, uimalippu tms. Niitäkin olen nähnyt maksettavan. Samoin 2 kk:n bussikortti, kun henkilö sai työpaikan... Keksikää, keksikää!

    VastaaPoista
  8. STM:n Opas toimeentulotukilain soveltajille (2007) on aika perussettiä kaikille tuenhakijoille. Kannattaa tutustua, kun varsin usein tukia jätetään myöntämättä ihan räikeästi tuonkin ohjeistuksen vastaisesti. Ainakin edellisestä painoksesta oli paljon hupia ja hyötyä ihan hallinto-oikeusvoittoon asti. ;)

    http://www.stm.fi/julkaisut/julkaisuja-sarja/nayta/_julkaisu/1057071

    <-- Tuolla linkki koko julkaisuun (pdf)

    (Myös hallintolaki kannattaa lukea läpi, se on lyhyt - muutama a4 - ja selkeä. Joskus esimerkiksi valitusajan laskemistavoista joutuu riitelemään...)

    Ja kiitos kommenteista! Mulla on ollut nyt olevinaan elämää, kun ilman rahaakin voi oleskella ulkona. Aiheita saa edelleen ehdotella...

    VastaaPoista
  9. Tässä siis toimiva linkki, menee suoraan pdf-dokumenttiin eli voi aueta hitaasti...

    STM: Opas toimeentulotukilain soveltajille

    VastaaPoista
  10. Isänmaa uhattuna!

    Onko Suomessa mukamas leipäjonoja? Mitä kommunistien propagandaa tämä on? Lähde lienee Moskovan Tiltu...

    Kyllä täällä maksetaan meikäläisen verorahoilla pummeille vaikka mitä mainioita tuotteita, vaikka siihen ei mitään syytä olekaan. Työttömyys on aina ihmisen omaa syytä, kyllä töitä löytyy, kunhan viitsii etsiä ja jaksaa tehdä!

    Mikäli noita leipäjonoja todellakin on, niin mielestäni leipäjonot tulisi jakaa kahteen jonoon. Toisessa jonossa olisivat ne, jotka voivat vielä mahdollisesti olla työkykyisiä, ja joille tarjoiltaisiin tuollaisia 400kcal päiväannoksia. Toiseen jonoon sitten laitettaisiin se kaikkein surkein kuona-aines, jolle tarjoiltaisiin 200kcal päiväannos. Olen itse vapaaehtoinen toimimaan tässä tuomarin roolissa, koska olen hyvin koulutettu ja hyvätuloinen yhteiskunnan tukipilari, ja muutenkin merkittävä mies.

    Ja tietysti suojeluskunnan pitäisi olla paikalla pitämässä järjestystä, katsomassa että pummit eivät varastele, eikä tapahdu mitään kommunistista tai muslimiterroristien agitaatiotoimintaa, joka ei tietenkään tähän isänmaahamme kuulu!

    Mielestäni olisi myös tärkeää korottaa työttömien moraalia jakamalla esimerkiksi "Työ tekee vapaaksi" -aiheisia lehtisiä. Ja ehkä siinä voisi soittaa vaikka jotain isänmaallista musiikkiakin piristykseksi. Tai ehkä sosiaalitapaukset voisivat tehdä vähän punnerruksia ja pieniä sulkeisharjoituksia, ne parantavat moraalia ja antavat elämään isänmaallista iloa!

    Tai miksi ei saman tien laitettaisi näitä sosiaali- ja sosialistitapauksia suoraan työleirille, leireillä voitaisiin valmistaa kaikenlaisia hyviä tuotteita, jotka sitten myydään ulkomaille. Esimerkiksi saippuaa tai lampunvarjostimia. Minullahan on tällaisesta tehtaanjohtajan toiminnasta kokemusta, voisin olla vaikka komendantti.

    Kaiken kaikkiaan meidän on maassamme torjuttava epäsosiaaliset vaikutteet, kuten loisiminen ja kaikenlaiset ulkomaiset kommunisti- ja muslimivaikutteet.

    Terveisin
    Vapaa Porvari

    VastaaPoista
  11. Hallelujaa!

    Suomessa ongelmana ovat nimenomaan liian korkeat palkat, mikä tekee meikäläiselle suuryrittäjänä vaikeaksi palkata ihmisiä. Minimipalkkojen tulisi olla noin tasolla 500 euroa kuussa niin ei tarvitsisi lähteä Kiinaan. Samalla verotusta voisi keventää, varsinkin suurituloisten verotusta.

    Tämä maa on kertakaikkiaan sietämätön rikkaalle sijoittajalle. Helppohan teidän on juhlia, kun saatte 400 euroa kuussa vastikkeetonta tuloa, mutta oletteko ajatelleet, millaisia veroja yhteiskunnan tukipilarit maksavat? Siinä vasta itku tuleekin! Moni raskasta riskiä kantava toimitusjohtaja itkee itsensä uneen ajatellessaan maksamiaan veroja. Liliuskin kertoi itkeneensä itsensä monena yönä uneen pohtiessaan verotaakkansa epäoikeudenmukaisuutta! Ja se mies on tosiaan rahansa ansainnut, toisin kuin yksikään kommunistipuolueen äänestäjistä! Tehän olette olemassa ainoastaan siksi, että me tarjoamme teille töitä ja sosiaaliturvaa! Muuten olisi jo koko alempi kansanosa kuollut sukupuuttoon.

    Joten kyllä aivan kristillisen tasajaon nimissä pitäisi kaventaa nyt rikkaimpien taakkaa ja asettaa sitä enemmän köyhimpien kannettavaksi. Ilman meitä teillä ei olisi työpaikkoja eikä sosiaaliturvaakaan, koska mehän ne firmat omistamme ja verot maksamme!

    Onko siis ihme, että pääomat virtaavat suurin määrin Kiinaan, jossa ihmiset ovat työteliäitä, eivät lakkoile, arvostavat riskinottajia, pitävät päänsä kiinni, eivät kirjoittele kaiken maailman kommunistiblogeja, eivätkä varsinkaan mekkaloi ituhippien mielenosoituksissa? Emme me tarvitse suomalaisia sosiaalipummeja, mutta te tarvitsette meitä.

    Olen nyt jyrähtänyt, ja toivon, että pohdiskelette näitä sanojani, sillä ne ovat teille vähän kuin viesti omistajalta.

    Terveisin
    Vapaa Porvari

    VastaaPoista
  12. HEI! Sulle ois tunnustus mun blogissa, käyhän hakemassa ,D

    VastaaPoista
  13. kokoomuslaiset Suomen suurimpia tukiloisia!!!!!!!

    paskakokkareet kuppaavat eniten tukia Suomessa!!!
    On tukea mm.

    -yritystukea

    -maataloustukea

    -kodinhoitotukea

    -päivähoitotukea
    -kotona teetettävän työn tukea
    -verotukea,verovähenykset
    -ja on puoluetukea kokarenuorloisille jotta voivat vaan makoilla!

    On tukea tuen päälle!

    Lista ois loputon!



    Vastikkeetonta tukeA:Kokoomusnuorille 650 000€

    Kokoomusnuorten tuet pitäisi poistaa!!!!!

    Poliittisten nuorisojärjestöjen, kuten kokoomusnuorten, tuet pitäisi ehdottomasti poistaa.

    On järjenvastaista että tuemme heikomman aineksen lisääntymistä ja sitten ihmettelemme miksi täällä on älyvapaina syntyviä lapsuksia ja kovasydämisiä kannanottoja oikeistonuorilta.



    Vastikkeetonta tukeA:Kokoomusnuorille 650 000€, Perussuomalaisille nuorille 20 000 € ! kokkareloisille verovaroista tukea tuen päälle!!!!

    Kokoomuksen Nuorten Liitto sai vastikkeetonta TUKIavustusta 650 000 euroa, Suomen Keskustanuoret 670 000 euroa, , Svensk Ungdom 222 500 euroa ja Suomen Kristillisdemokraattiset Nuoret 47 000 euroa.


    http://uutiset.perussuomalaiset.fi/?p=3156

    Loisivat vaan sohvalla ja kirjoittelevat paskapuolueohjelmia suomen tuhoksi!

    http://ottolehto.puheenvuoro.uusisuomi.fi/123405-kokoomusnuorten-tuet-pitaisi-poistaa





    VastaaPoista

Kommentointi vapaa. On mukava huomata joskus kirjoittavansa ihmisille pelkän kasvottoman internetin sijaan.