tiistai 21. heinäkuuta 2009

25,63e päivässä

Lupaan, että tämä on viimeinen henkilökohtainen ruikutus ainakin vähään aikaan. Konkreettisia esimerkkejä kolmen luukun systeemin toimivuudesta(?) vain harvoin kasaantuu näin paljon kerralla.

Juuri kun meinasin masentua tulevaisuudettomuudesta ja haaveettomuudesta ja ameeboitua sohvan pohjalle tuijottamaan Tietä Avonleaan ja Isä Dowlingin mysteerejä päivästä toiseen, kotimainen lonkerohirviö päätti toisin. Kaikki kolme virastoa alkoivat säännöllisesti, vuorotellen, lähetellä kielteisiä päätöksiä, mystisiä epäselvyyksiä ilmestyi nettiasiointisivustolle ja puhelinlinjat olivat toki tukossa päivästä toiseen. Ken syödä meinaa, sen pitää työtä tekemän, vaikkei työ olisikaan muuta kuin täysipäiväistä työttömyyden ylläpitoa.

Toukokuussa TE-keskukselta tulevat ylläpitokorvaukseni kolmen kuukauden ajalta katosivat. Niitä ei tullut eikä ollut tulossakaan. Paperit oli toimitettu työvoimatstoon, niin sanoi virkailijan tietokonekin. Kävin tiskillä ja kaikki oli kuulemma kunnossa. Odotin viikon ja soitin - kaikki oli kunnossa, seuraava maksupäivä olisi saman viikon perjantaina. Odotin perjantaihin ja vielä maanantaihin ja soitin, ja vasta nyt yhteensä kolmen viikon päästä myönnettiin, että työnantajan allekirjoittamat lomakkeet olivat vain kadonneet ja joudun tuomaan uudet tai rahaa ei tipu. Kun ihmettelin miten tällainen on mahdollista, sain kuulla kuinka laivatkin uppoavat ja lentokoneetkin tippuvat taivaalta. Kaikenlaista siis vain tapahtuu.

Touko-kesäkuun vaihteessa ihmettelin, miksei uutta työtöntyötön-lappua tule jo postissa. Kelassa sanottiin, ettei työnhakuni ole työvoimatoimiston lausunnon mukaan ollut voimassa pariin viikkoon. Työvoimatoimistossa todettiin että "hups, unohdettiin" ja annettiin korjattu lausunto toimitettavaksi Kelaan.

Samalla tapaamisella työnhaun voimassaoloaikaa jatkettiin loppukesään pääsykoetulosten yli ja pahoiteltiin syvästi tapahtuneita virheitä. "Ettei sun tarvitse koko ajan täällä ravata." Tämä jäi ilmeisesti merkitsemättä koneelle, koska kolme viikkoa myöhemmin huomasin oikeuden työmarkkinatukeen katkenneen juhannuksena. Tällä kertaa asia selvisi poikkeuksellisen helposti vain yhdellä virastojonotuksella, vaikkei minulla ollutkaan mitään sanaa vahvempaa näyttöä työnhaun voimassaolon siirrosta. Kiitos, tällä kertaa.

Koska nämä kesäkuun tuet tulivat em. syistä vasta kuun lopussa, on sosiaalitoimisto laskenut ne heinäkuun käyttövaroiksi, samoin kuin toukokuussa maksetun ja käytetyn minimityömarkkinatuen. Koska heinäkuun työmarkkinatukikin tuli vasta, niin minullahan on tässä kuussa selvästi kolminkertaiset käyttövarat ja siksi itse maksettava vuokraosuus on kaksinkertainen tavalliseen nähden. Ilman paljon harjoiteltua puhelinaikakitinää ja vielä toistaiseksi suullista itseoikaisupyyntöä käyttövaroiksi jäisi tässä kuussa 80e.

Kiitos virastojen, en ole ehtinyt vaipua apatiaan. Päivät täyttyvät tiukkasanaisista puheluista, puhelinajoista, soittopyynnöistä, kirjallisista huomautuksista, kopioiden ottamisesta ja ennen kaikkea jonotusnumeroiden tiiviistä tuijottamisesta. Välillä voi riistää ajatukset irti omista virastosotkuistaan ja kyhätä takaisinperintävastineita tai itseoikaisupyyntöjä tutuille ja kavereille. Viimeisimpänä projektina tutustuin pakkolunastukseen ja maankäyttölakiin, ja päätin sittenkin tehdä tästä vielä uran ja jatkaa ensi vuonna alan opintoja siellä jossain kaukana täältä, minne en ole halunnut muuttaa takaisin kirveelläkään.

Ja vielä kehtaavat sanoa, että suomalainen sosiaaliturva ei aktivoi.

12 kommenttia:

  1. VOI JUMALAUTA!!! Olen ihan raivona puolestasi!!! Sikamaista toimintaa!!!!! Onneksi olet tiukka ja aikaansaapa; minä kun kahtena kesänä tuontapaista kokeneena olen saanut paniikkikohtauksen ja itkenyt hillittömästi ensin. Miksi tätä muuten sattuu aina kesäisin? Palkkaisivat tarpeeksi ihmisiä töihin myös kesäaikaan, jos vakkarit on lomilla!!! Kai aiot tehdä kunnollisen valituksen kaikkiin mahdollisiin paikkoihin näistä mokista? Ei tuollaista tarvii kenenkään kestää.

    VastaaPoista
  2. Samoin kävi täälläkin aikanaan, kun hullu menin tekemään keikkahommia välillä. Kerrankin olin 8 viikkoa ilman tuloja! Kaikkialta oli ns. tulossa rahaa, mutta ei vaan maksatusta näkynyt.

    Täysillä mukana tsemppaan ja tiedän taatusti miltä tuntuu. Kele-tana-jne. Muista sitten erilaiset pakkokeinolait, kunnan oikeus maanlunastukseen jne. *virn* Ai niin, sekä aivan erikseen ns. Porkkalaa koskevat poikeukset!

    VastaaPoista
  3. Mä sormet ristissä odottelen tässä koska se Kela suvaitsee tehdä päätöksen, että olen työtön. Kiltisti ilmottauduin heti kuun alussa ja kohta toivoisin jo rahaa, mutta hiljasta pitää.

    VastaaPoista
  4. Voi ei, tekstistä unohtui vielä keväinen hurja seikkailu toimeentulotukiohjeiden salaisessa maailmassa! Kun kunnan tyypit eivät pariin kuukauteen vastanneet viesteihin, pyysin kunnan sisäistä tt-tukiohjeistusta (julkinen asiakirja, toimitettava pyydettäessä) suoraan fattalta.

    Sossu lupasi selvittää asiaa ja ilmoitti myöhemmin pahoitellen esimiehensä kertoneen asiakirjan olevan salainen. Pyysin välittämään pyynnön kirjallisesta vastauksesta, mutta eipä kuulunut.

    Ohjeistus löytyi sittemmin muita kontakteja käyttämällä, ja olen nyt yrittänyt koota eri kaupunkien sisäisiä ohjeistuksia sivupalkkiin täydentämään valtakunnallista. Jos jaksatte selvittää sosteriltä tai fattasta urlit omien kaupunkienne supersalaisiin ohjeistuksiin linkitettäviksi, arvostan kovasti.

    VastaaPoista
  5. Ofelia: Kyllä mullakin tulee noita itkuraivareita, etenkin mihinkään johtamattomassa puhelinasioinnissa kun toisesta päästä tulee silkkaa vittuilua. Tämä sosiaalitoimiston viimeisin veto tosin oli jo se kamelin selän katkaiseva korsi, jolle olen nauranut hysteerisesti jo kaksi päivää. Kamelilta taisi siis katketa selän lisäksi viimeinenkin mielenterveys. :)

    Polga: Viime aikoina mielessä on hallintolain lisäksi pyörinyt lähinnä rikoslaki (kuten laiton uhkaus, ampuma-ase/räjähdysainerikos ja julkisrauhan rikkominen)...

    Sea: Jaksamista. Kesä on kyllä pahin mahdollinen aika vaihtaa tuensaajastatusta. :/

    VastaaPoista
  6. "Koska nämä kesäkuun tuet tulivat em. syistä vasta kuun lopussa, on sosiaalitoimisto laskenut ne heinäkuun käyttövaroiksi"

    Elikkkä jos rahantulo viivästyy jostain itsestä riippumattomasta syystä ja olet kärvistellyt 7-8 viikkoa ilman tuloja, sossu laskee nämä aiemmin saamatta jääneet tulot "uusiksi" tuloiksi.

    Ovatko nämä kuutiopäät nyt oikeasti tosissaan? Heidän mukaansa ihminen voi elää vaikka kraanavedellä jos rahaa ei kerta kaikkiaan tule, ja vaikka uudet rahat menisivät vanhojen laskujen maksuun (eli jäisit uudelleen rahattomaksi), niin tässäkään ei ole mitään ongelmaa?

    Ei helvetti..

    VastaaPoista
  7. Anonyymi: Olen saanut normaalit minimituet sekä touko- että kesäkuussa, mutten penniäkään ylimääräistä. Mielenkiintoista tässä on se logiikka, että ilmeisesti kaikki mikä tiliotteissa on ollut plusmerkkistä on laskettu _tässä kuussa_ käytettävissa olevaksi varallisuudeksi huolimatta siitä, että ne on sekä saatu että käytetty (vuokraosuus, ruoka, tukien viivästymisestä johtuneiden velkojen takaisin maksu) niiden kk-kohtaisten tukien varsinaisten tukikuukausien aikana.

    Ilman "tuloja" en siis ole ollut; tilin saldo on kyllä aina näyttänyt osapuilleen nollaa ennen seuraavaa minimitukierää. Tässä päätöksessä käytetyn logiikan mukaan mikä tahansa +-merkkinen minimitulo voitaisiin näköjään laskea käyttövaroiksi vaikka kahden kk päästäkin, vaikka niiden odotusaikana en ole saanut penniäkään sosiaalitoimistolta normaalia sostston kontolle jäävää vuokraosuutta lukuunottamatta.

    Koska asun yhteistaloudessa, saan ns. "liikaa rahaa" työmarkkinatuen ollessa 417e/kk ja yhteistaloudessa asuvan tt-tuen perusosan ollessa sosiaalitoimessa 350e. Näin ollen itsemaksettavaa vuokraosuutta tulisi jäädä n. 134e/kk. Ihmettelen vain, kuvittelevatko ne oikeasti minun jemmanneen sukanvarteen täydet 100% minimituloistani viimeisen 2kk aikana niin, että yhtäkkiä tulojeni perusteella voisinkin maksaa lähes 300e vuokran ns. omavastuuta...

    Mutta tosiaan, tämä alkoi jo mennä niin älyttömäksi ettei sille voi enää kuin nauraa. Terveisiä Absurdistanista.

    VastaaPoista
  8. Mulle on yhtenä KESÄNÄ laskettu viivästyt asumistuki 2 kertaa eli tt-tuki taisi jäädä saamatta. Sain paniikkikohtauksen ja itkin kirje kädessä kalliolla. En ahdistukselta pystynyt tekemään mitään mutta sossu korjas mokan ite seur. kuussa. Kukaan ei anteeks kyl pyytänyt...

    VastaaPoista
  9. Ofelia, tuo itkupaniikkiahdistus on niin tuttua... Kun elämä ei aina ole muutenkaan ihan mallillaan, niin kun perustoimeentulokin romahtaa yhtäkkiä tuntuu vain siltä ettei enää jaksa muuta kuin itkeä. Minulle on kehittynyt vuosien virastoinnin aikana niin järkyttävä puhelinkammo, etten pysty soittamaan kuin vihaisena (muuten vain itken puhelimeen) ja yritän sitten hampaita kiristellen puhua rauhallisen asiallisesti.

    Yksi kerta pienehkön ajan sisällä vielä menee, ehkä kaksi, mutta jossain vaiheessa voimat alkavat olla turhan vähissä valitusprosesseihin. Luojan kiitos en ole itse joutunut käymään niitä läpi Kelan kanssa - fattassa ja työkkärissä valitusprosessiksi kuitenkin usein riittää närkästynyt puhelu ja muutama visiitti, harvemmin joutuu menemään hallinto-oikeuteen asti...

    VastaaPoista
  10. Ensi kirjoitukseen valitsen sitten nimimerkin, niin en sekoita keskustelua. :)

    Omalla kohdallani olen joutunut turvautumaan "luukulle" kolme kertaa elämässäni ja nämä ovat olleet elämäni nöyryyttävimpiä kokemuksia. Tuo sossun "kaikki tilille tullut raha menee suurimmaksi osaksi säästöön" -logiikka tuli tutuksi, samoin kuin ylenpalttinen kiinnostus henkilökohtaiseen elämääsi. Nyt kun näyttää siltä että saatan puolison kanssa joutua turvautumaan lähiaikoina uudelleen luukun apuun, asia pitää suunnitella niin tarkkaan että kavereilta mahdollisesti lainattavat rahat "kierrätetään" jonkun tuttavan tilin kautta, jotta papereihin ei jäisi merkintää. (Kumma kyllä, jos hakijalla on useampi tili, näitä ei syynätä läheskään yhtä tarkkaan.)

    Muutenkin sossun logiikka on aivan perseestä. Jos olet onnistunut asiasi jotenkuten hoitamaan - mutta et kuitenkaan niin hyvin ettetkö tarvitsisi vähän apua - niin sinua voidaan kyykyttää vaikka kuinka paljon tahansa. Vaikuttaa siltä että oma elämä olisi ensin suistettava täydellisesti raiteiltaan, sitten ja vasta sitten saatat EHKÄ saada järjestelmästä hyötyä irti.

    Tulipa vähän sekava kirjoitus, mutta piti vähän päästää höyryjä irti.

    VastaaPoista
  11. Aaaargh! Toi on just sitä hajottavan raivostuttavaa valtion vittuilua päin kanslaisen naamaa, jota mä en enää voi kestää! Olen itse tällä hetkellä palkkatyössä, mutta tietyt muistot kaukaa menneisyydestä ovat vain niin tulikirjaimilla syöpyneet tajuntaan. (Taustalla mm. vastaava kokemus kuin Polgalla, 8 vkoa ilman tuloja kahden päivän keikkatyön takia. Ynnä muuta.)

    Toivotan sulle tuhannesti tsemppiä, että jaksat vastaisuudessakin puolustaa itseäsi ja pitää huolta oikeuksistasi!!!

    (On v-mäinen tunne selittää kärsivällisesti kymmenennettä kertaa jotain asiaa virastossa, tietäen koko ajan että virheen on tehnyt virasto / virkailija. Heille se on korkeintaan "Aijaa, hupsista!" -tyyppinen pieni lipsahdus. Itsellä pelissä on elämä. Niin vtun raivostuttavaa ja epäreilua, nöyryyttävää!)

    VastaaPoista
  12. Täällä kanssa odotettaan kelasta päätöstä. kaksi kertaa joutunut jo tyhmistä syistä selvitystä tekemään. eivät voi sitten samalla kertaa laittaa kaikkea mistä selvitys pitää tehdä. On todella ärsyttävää odotella millonkohan taas tulee kirje, että pitäisi selvitystä mennä tekemään. Kummallakin kerralla oon atellu, että vihdoinkin ne on saanu päätöksen tehtyä ja paskan marjat. Kyllä tässä on itku lähellä kun pitää miettiä mistä sitä rahaa saisi. Velat painaa päälle ai , että kun on ihanaa. No huomenna sitä voisi mennä leipäjonoon, jos vaikka jtn ruokaa saisi.

    VastaaPoista

Kommentointi vapaa. On mukava huomata joskus kirjoittavansa ihmisille pelkän kasvottoman internetin sijaan.