torstai 14. toukokuuta 2009

Jätelavasesonki ja kassikalavaleita

Kevätsesonkien kestosuosikki on dyykkaus. Ruoan dyykkaaminen roskiksista on monille vieras ajatus, ja kaupat ovat vuosien varrella kehitelleet mitä ikävimpiä kikkoja pitääkseen köyhäilijät ja elämäntapahipit poissa roskiksistaan. Ehkä tästä syystä dyykkarit nykyään tarkistavat säännöllisin väliajoin myös ruokajakopaikan roskalaatikot, jos niistä kahteen kertaan poisheitetyistä ruokatarvikkeista ja hajonneista paketeista vielä kuitenkin löytyisi jotain syömäkelpoista.

Helpompaan ja taloudellisesti usein jopa kannattavampaan dyykkaukseen on kuitenkin juuri nyt hyvät mahdollisuudet. Kerrostaloalueilla lähes jokaisen taloyhtiön pihassa seisoo jätelava, joista voi melkeinpä jo valikoida lipastoja, hyllyjä, katto- ja jalkalamppuja ja muuta tavaraa, josta joku on halunnut eroon muttei ole joko viitsinyt pistää kierrätykseen tai sitten tavara vain on liian rikki myyntikelvottomaksi. Myyntiin ehkä, mutta kotikonstein tavaroista voi pienelläkin vaivalla saada uuden veroisia. Pitää tässä jonain iltana tehdä kattavampi kiertue lähialueiden lavoille, koska vanhoista hajonneista kaapeista sun muista saa mm. irrotettua hyllylevyjä uusiokäyttöön.

Viikonlopun kävelyreissu puistopizzalle tuotti sekin tulosta jo ihan niistäkin jätelavoista, jotka vain sattuivat reitille. Yhden lavan pohjalta pilkotti sellainen spesiaaliämpäri, tiedättehän, missä on puristin mopille ja klipsi jolla moppi pysyy pystyssä ämpärissä. Sellainen kuului akuuttiostoslistaan, mutta ei kuulu enää ja ämpäri muutti pesun jälkeen kylpyhuoneeseen. Sisustuspuolelle on löytynyt mm. sälekaihtimet ja bambuverho, joka todennäköisesti päätyy koristamaan parveketta. Pari käyttökelpoista pikkuhyllyä jäi lavalle, koska ne olisi pitänyt maalata ja niiden sijoituksesta ei päästy yksimielisyyteen, ja katkeroiduin myös hiukan huomattuani aivan lavan pohjalle viskattuna ja kaikkien huonekalujen alle jääneenä hyvän näköisiä siistejä mattoja.

Lavakamojen päälle oli tosin myös viikattu huolella joitakin puhtaan näköisiä miesten villapaitoja, toivottavasti ne löytää sieltä joku jolla on niille käyttöä. Tajusin vasta jälkikäteen, että puhtaina ja ehjinä villapaidat olisi voinut viedä jollekin ruokajakopaikalle lisättäväksi jaettavien vaatteiden joukkoon.

Haluaisin järjestää taloyhtiössäni vaatekeräyksen ruokajonojen vaatejakoja varten, mutta olen melko varma etten saa aikaiseksi. Tässä talossa ei todellakaan asu rikkaita, mutta osapuilleen kaikilla on silti kaappiensa pohjalla jotain ehjää ja käyttökelpoista; alennusmyynnin heräteostoksia jotka eivät sittenkään sopineet, vaatteita joista on vain lihottu yli, lapset kasvaneet vaatteistaan tai kenkiä joihin turvonneet jalat eivät enää mahdu. Omasta kevätsiivouksesta saatiin kokoon jätesäkillinen tai pari takkeja, housuja, hameita ja kaulaliinoja, joita kertyy joka talvi ihmisten unohdettua omiaan juniin ja sporiin.

Kevät- ja kesävaatteita otetaan vastaan ainakin RuokaApu ry:llä Vantaalla. Hurstin ruoka- ja vaatejakelu Helsingissä Hesarilla ottanee myös vastaan vaatelahjoituksia.

Olen kevään aikana saanut ruokajonosta aiemmin jo mainostamieni hienojen tennareiden lisäksi ainakin sormikkaat, housut, paidan ja kevättakin. Tälle vaatevarastolle se oli huikea muutos - saada nyt nykyisten vanhojen rytkyjen jatkeeksi yksi suhteellisen siisti ja normaali vaatekerta?! Aion säästää niitä parempia tilanteita varten ja laihtua vielä sen verran, että näyttäisin niissä myös mahdollisimman hyvältä. Lähes yhtä leijuva tunne tuli käynnistä Kurvissa yläkerran lähetyskirpparilla, missä huonekalut maksoivat maltaita mutta monta uudenveroista hyvinistuvaa paitaa yhteensä viisi euroa.

Vaatejaosta on tullut hyvä mieli etenkin silloin, jos kassin sisältö tilanteesta riippuen joko vituttaa tai itkettää.

Olen utelias sen suhteen, mitä eri puolilla kasseihin saa, enkä varmasti ole ainoa. Samalla voi tehdä jonkinlaista vertailua siihen, mitä sai ennen. Eri paikoissa jaetaan eri asioita, joissakin taas pelkästään eu-ruokakasseja eli niitä kuivatuotteita. Kertokaa ihmeessä tämän postauksen kommentteihin eri jonotusten saaliistanne - eikä sitten kalavaleita! :)

Oma kassini sisälsi tällä viikolla kotiinpalatessa litran maitoa, juotavia jugurtteja, briejuuston, einesbroileripyöryköitä, kaksi ylikypsää avokadoa, ylimääräiseksi kinuamani sitruunan ja pussillisen perunoita. Perunoilla, broileripyöryköillä ja briejuustolla saa aikaan jo hyvän aterian kahdelle, josta tuurilla syö vielä seuraavan päivän lounaan ja avokadoista teen guacamolea leivän päälle, dipiksi jne. Leiviksi valikoin aina tummaa, koska se ei homehdu läheskään niin nopeasti kuin vaalea ja työnnän heti pakastimeen ne leivät, joita ei oteta heti käyttöön. Tällä viikolla en siis todellakaan valita, vaikka olisinkin toivonut enemmän maitoa ja tuoreita vihanneksia tai herkkusieniä tai... ;D Uskon karman antavan ainakin jotain niistä ensi viikolla.

9 kommenttia:

  1. Just, minäkin odotan ensi lauantaita! Omalle pihalle nenän eteen tulee lava, oi onnea. Saan sinne pari rikkinäistä taravaa ja tietty katsastan tuodut... Itsellä on mahd. mukaan tapana aina katsoa, mitä olisi tarjolla! On tullut oikeita löytöjäkin, rikkinäinen (sähköpuolelta siis) ns. Ufo-lamppu, miesvainaa korjasi, samanlainen pienempi malli on retrohitti ja maksaa yli 400 euroa ;DDD Mattoja on niin, että olisi varaa valita - ihmiset ostavat, mutta eivät ilm. jaksa pestä tai kyllästyvät väriin =O Parhaimmat matot ovat olleet siis kerran lattialla pidettyjä ja vain likaisiksi käytettyjä. Onneksi meillä on talossa matonpesukone, jolla homma hoituu hienosti. Eli mattoja sieltä täytyykin katsastaa. Myös bambuverhot löysin vuosia sitten 2 kpl. Eivät ole sopineet mihinkään ikkunoihin koskaan, joten purin perusviritelmät ja ne toimivat tähän kevääseen asti parvekkeen mattoina hienosti (kunnes vain kuluivat silpuksi).

    On kevätkierrätys sitten kivaa aikaa - oikein odotan lauantaita! Varaston käytävällä näkyy jo olevan valmiina muuten poisheitettäväksi lasten isoja ulkoleluja ja muuta, patjoja jne.

    VastaaPoista
  2. Tänään oli Tampereella jaossa samat tutut jutut. Nötköttiä, hernekeittoa ja salaattitonnikalaa, näistä saa valita kaksi eri tuotetta. Makaroonia saa ottaa yhden pussin, samoin jauhoja, kanamunia ja flooraa. Maitotuotteissa oli maitoa, rahkoja ja kermaviilejä, yhden saa ottaa + maidon kun oli niin paljon. Leipää sai tällä kertaa ottaa vain kaksi pakettia normaalin kolmen sijaan. Lihatuotteissa oli nakkeja ja jauhelihapihvejä, yhden sai ottaa. Jotain kummallista pesunestettä oli myös tarjolla.

    Omaan kassiin eksyi makarooni, leipää, nakkeja, kanamunia ja flooraa.

    Hedelmiä ja vihanneksi ei meidän RuokaNyssessä koskaan ole. Lihaa ja maitotuotteitakin sattuman varaisesti.

    VastaaPoista
  3. Ilmoitusluontoisena asiana: Jos joku tarvitsee mikroaaltouunia, annan pois sellaisen (sain toisen tilalle). Toimii erinomaisen hyvin, tehoja on, ei vain ole semmoinen pyörivä judeka. Ikä n. 6 v. merkkiä Moulinex, valkoinen ja siisti. Saa hakea pois Malmilta Hgistä mahd. pikaisesti, painaa vähän enemmän ja on pikkuisen isompi kuin nyt myynnissä olevat vastaavat mallit. Yhteyttä meiliin tai blogiin - eli jos vain tarvitset toimivaa kapinetta, ota ihmeessä yhteyttä!

    VastaaPoista
  4. Menee vähän ohi aiheen, mutta saamani tiedon mukaan olarin seurakunnan matinkappelissa ei olisi ruoka-avustusta. Kannattanee korjata sivupalkissa oleva tieto?!

    Leipäjonofoorumin ylläpitäjä.

    VastaaPoista
  5. Foorumin ylläpitäjä: Kiitos tiedosta, laitoin sivupalkkiin osapuilleen kaikki mitä netistä löysin, mutta monilla sivuilla olikin ongelmana se että päivitykset saattoivat olla aikojen takaa. Poistin Olarin listasta.

    VastaaPoista
  6. Elektroniikkaa voi dyykata esimerkiksi kodinkoneliikkeiden ja kierrätyskeskusten takapihoilta. Ainakin pääkaupunkiseudulla on löytynyt muutaman vuoden aikana riittävästi vanhoja tietokoneita, telkkareita ja viihde-elektroniikkaa.

    Tosin monet laitteet ovat puutteellisia tai rikkinäisiä mutta korjaustaitoinen saa niistä vielä toimivia laitteita.

    Tätäkin kirjoitan koneella jonka osista puolet on dyykattu ja myös kunnostettuja telkkareita on monta.

    VastaaPoista
  7. Eilisessä kassissani oli leipää, paljon omenoita, paprikoita 2, kurkkuja 2, salaatteja 2, lanttuja 2 ja hallelujaa: kokonainen lohi. Tällä oikeasti pärjätään keskiviikkoon asti kun ruokaa jaetaan seuraavan kerran. Viime aikoina kaupasta onkin haettu vain maitoa, kissanruokaa, margariinia, tupakkaa ja juustoa. Silti rahatilanne ei ole kohentunut yhtään. :(

    Luonnosta muuten saa juuri nyt kaikkea syötäväksi kelpaavaa kivasti. Esim. maitohorsmaa voi käyttää parsan tapaan ja salaatin sekaan silputa poimulehtiä, ratamoa, apilaa jne. Tosin eihän näillä elä eikä kaupunkialueella ole suositeltavaakaan syödä, mutta saa niistä ruokavaliosta puuttuvat vitamiinit jos iski taas kassillinen leipää-viikko.

    VastaaPoista
  8. Eilen jonottelin ja saaliina oli:
    (Tässä siis minun ja mieheni pussien sisältö.)
    - leipää aivan hillittömästi
    - Iso terttu banaaneja
    - viinirypäleitä
    - verkkomeloni
    - iso kasa tomaatteja
    - kaksi pakettia leikkeleitä
    - neljä pakettia jauhelihaa (yksi paketti oli jotain vähärasvaista naudan luomu paistijauhelihaa, joka siis maksaa mansikoita kaupoissa)
    - kaksi einespitsaa
    - lihahyytelö
    - kermaperunaloota jossa myös bataattia
    - perunapiirakoita

    Mukana oli vielä jotain muutakin, mutta en nyt muista mitä. Eli erittäin hieno satsi siis.
    Kysymyksiä tosin herätti se että oman kassini sisältö oli huomattavasti "köyhempi" kuin mieheni.(esim. minulla yksi jauheliha kun miehelläni niitä kolme ja minulla pussi tomaatteja kun miehelläni niitä myös + viinirypäleet, banaanit ja meloni) Jakoivat nimittäin valmiita kasseja ja leipää sai sitten ottaa erikseen niin paljon kuin halusi. Eli ei oikein mene tasaisesti kassien sisältö.

    VastaaPoista

Kommentointi vapaa. On mukava huomata joskus kirjoittavansa ihmisille pelkän kasvottoman internetin sijaan.