Sunnuntai-Hesarin mielipidepalstalla kommentoidaan lapsilisän vaikutuksesta tulotasoon (Lapsilisä ei saa vaikuttaa toimeentulotuen määrään (HS/Mielipide 09.01.11) - vaatii kirjautumisen).
"Lapsilisä perustuu universaaliuden periaatteelle, jonka varaan hyvinvointivaltio on rakennettu; tietyt tuet ja palvelut kuuluvat kaikille, koska myös yhteisesti rahoitamme niitä. Epäkohta ei olekaan siinä, että myös rikkaat saavat lapsilisää vaan siinä, että rikkailla ja keskituloisilla lapsilisä lisää tuloja, mutta köyhimmillä se leikkaa niitä.
Ongelma koskee toimeentulotuen varassa kokonaan tai osittain eläviä perheitä. Toimeentulotukea laskettaessa kaikki tuet, myös lapsilisä, lasketaan tuloksi, ja toimeentulotukea maksetaan lapsilisän verran vähemmän. Lapsilisä ei siis paranna toimeentulotuen saajien taloutta millään lailla."
Täsmälleen näin. Vuokratason ja muiden asumiskustannusten noustessa on yhä todennäköisempää, että minimituilla elävä joutuu turvautumaan toimeentulotukeen, vaikka työmarkkinatuki tai vastaava yleensä kattaakin toimeentulominimin ruoan ja muiden henkilökohtaisten kulujen osalta.
Lapsilisä, jonka tulisi olla universaali ja hyödyttää kaikkia siihen oikeutettuja - siis lapsiperheitä tulotasosta riippumatta - lasketaan toimeentulotukiasiakkaalta täysimääräisenä tuloksi ja vähennetään siten toimeentulotuesta. Tuki, jonka tulisi hyödyttää kaikkia tasapuolisesti, ei hyödytä niitä, joilla on valmiiksi vähiten. Pistää miettimään, mikä sen tarkoitus pienituloisten kohdalla oikeastaan edes on.
Viime aikoina on puhuttu siitä, tulisiko hyvätuloisten perheiden oikeus lapsilisään poistaa. Vaikka teoriassa ajatus rahansäästöstä leikkaamalla niiltä, joilla todellista tarvetta ei ole kuulostaa minustakin ihan riittävän reilulta, niin siihen päädyttäessä en kadehdi niitä, jotka joutuisivat leikkauksen sosiaalisten seurausten kohteeksi.
Vaikka avio- tai avopari elääkin yhteistaloudessa keskinäisine elatusvelvoitteineen, ei elatusvelvoitteen tai taloudellisen määräämisoikeuden suuruutta tietääkseni määritellä missään. Kaikissa parisuhteissa ja talouksissa tasapuolinen tulonjako ja päätösvalta ei ole itsestäänselvää: jos toinen vanhemmista on työtön tai vaikka yhteisestä sopimuksesta jäänyt kotiin hoitamaan lapsia ja työssäkäyvä maksaa vuokran, autokulut ja sähkön, voi olla helppoa ajatella työssäkäyvällä olevan sen jälkeen oikeus nauttia ihan itse tahtonsa mukaan lopuista työnsä hedelmistä.
Etenkin niissä talouksissa, joissa työssäkäyvän tulot riittävät nostamaan perheen reilusti tukien ulottumattomiin, on kotona täyspäiväistä hoitotyötä tekevän tilanne vaikea, jos toisen tulot estävät tukien saannin, mutta samalla pysyvät ulottumattomissa sen toisen tuloina. Kotiin jääneelle vanhemmalle jää helposti vain lapsilisä ja ehkä kotihoidontuki, joita käyttää niin päivittäistalouden pyörittämiseen kuin omiin menoihin ja joiden käyttötapoihin ei tarvitse hakea toiselta suostumusta, lupaa tai pahimmassa tapauksessa lainaa.
Vastikään tullut uudistus avopuolison oikeuksista erotilanteessa oli tervetullut reaktio "kunnes kuolema meidät erottaa" -parisuhteiden ja ydinperheiden aikakauden taaksejäämiseen. Yhteistalous käsitteenä pitää sisällään rajattoman skaalan parisuhdemuotoja, parisuhdetilanteita, alkavia suhteita, päättyviä suhteita, huonoja ja hyviä suhteita, lasten huoltajuusstatuksia ja herraties mitä.
Vaikka kuinka sinkkutaloudessa elänkin, niin toivottaisin tervetulleeksi muutoksen jossa jokaiselle taattaisiin jonkintasoinen perusturva, johon puolison tuloilla ei olisi vaikutusta, ja joka olisi irrotettu asuinkustannuksista. Joku voi ajatella sitä perustulona tai kansalaispalkkana, ihan sama - minulle riittäisi, että samassa taloudessa elävien tulot eivät vaikuttaisi esimerkiksi työmarkkinatuen saamiseen tai leikkaisivat siitä enintään pienen osan. Ja se, kuka tämän kaiken maksaa, on tahdosta ja vaalirahoittajasuhteista kiinni: leikkauskohteita on muuallakin kuin julkisissa palveluissa ja verotusta voi kohdistaa. Taloudellisen riippuvuuden rakentuminen aikuisten ihmisten välille ilman keskinäistä sopimusta voi aiheuttaa niin katastrofaalisia olosuhteita ja inhimillistä kärsimystä, että niiden ääritilanteiden tulisi painaa vaakakupissa yhtä paljon kuin enemmistön pienen edun.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Asiaa, mutta pikku virheen korjaisin: työmarkkinatuki tai peruspäiväraha eivät todellakaan riitä kattamaan toimeentulominimiä.
VastaaPoistaAnonyymi: Taisin olla aika epätarkka tuossa; tarkoitin toimeentulotuen perusosaa, joka on ns. se virallisesti määritelty toimeentulominimi, jonka tulisi jäädä käteen asuin- ja terveydenhoitokustannusten jälkeen ja riittää ruokaan, laskuihin ja perustarvikkeisiin.
VastaaPoistaTällä hetkellä toimeentulotuen perusosa aikuista kohti on 419e/kk (01.01.11 alkaen, ennen 417e), työmarkkinatuki ja minimipäiväraha olivat vuodenvaihteeseen asti 410e/kk, summa päivittynee viimeistään maaliskuussa (?).
Toimeentulotuen nykyiset korotetut perusosamäärät löytyvät mm. STM:n sivuilta (pdf).
Lapsen kanssa työmarkkinatuki ei toki enää kata esim. A+1-taloudelle määriteltyä toimeentulominimiä. Nykyinen 0-10-vuotiaalle lapselle määritelty "kulutusosuus" on 264e/kk.
Hyvä kirjoitus! Sosiaaliturvan riippumattomuus puolisosta on hyvin tärkeä ja lapsilisäkeskustelussa tämä on tärkeä asia ottaa huomioon. Myös Katri Immosen teksti Hesarissa oli asiaa. Hän muuten kirjoittaa samasta aiheesta myös blogissaan: http://mekam.wordpress.com/
VastaaPoistaKatselin tuossa juuri ajankohtaisohjelmaa, kun kreikkalaiset haluavat rakentaa rajalle muurin pakolaistulvan hillitsemiseksi. Joku kiero lakipykälä salli tavaraiden siirron maasta toiseen ilman tulli- sun muita maksuja, mutta kuljetuksen piti tapahtua ihmisvoimin. Tai jotenkin tähän tyyliin se meni.
VastaaPoistaKyllä oli kamala katsoa niitä ihmislaumoja, jotka odottivat rajan aukeamista päästäkseen raahaamaan valkoiseen muoviin pakattuja jumalattoman kokoisia paaleja (kuulemma pääasiassa vanhaa vaatetavaraa Euroopasta menossa Afrikan (?) puolelle myyntiin) niska limassa. Tosi vanhan näköiset hampaattomat naisetkin (ilmeni, että olivat 68) kertoivat, miten ovat niin köyhiä, että pitää mahdollisimman paljon ehtiä raahata elättääkseen lapsensa ja näiden lapset. Miehistä ei ilmeisesti enää ollut tietoakaan. Ja palkkaa yhdestä paalista sai viisi (siis 5) euroa! Minä en ainakaan olisi tuollaisia jaksanut raahata kovin montaa päivässä, henki lähtee vähemmälläkin.
Siinä ihmetellessä kävi taas mielessäni, että vaikka tässä yksinäinen vanhuus saattaakin olla edessä, en onneksi ole ketään tällaiseen maailmaan saattanut. Vuosien karttuessa olen aina yhä enemmän tullut tähän tulokseen. Kyllä on ihmisen lapsen osa sellainen tässä markkinatalouden rattaiden jauhettavana, että oksat pois.
Ja niitä ihmismassoja riittää. Kun ajattelee jotain Suomea, täällä ollaan huolestuneita väen vanhenemisesta ja alhaisesta syntyvyydestä. Tosin viimeiset tilastot kertovat uusista ennätyksistä kymmeniin vuosiin. Arka asiahan tietysti tuollainen liikakansoituksen rajoittamiseen puuttuminen on, mutta silti olen sitä meiltä, että esim. kehitysapu pitää jotenkin saada edesauttamaan noitten ihmisten asennemuutosta holtittomaan lisääntymiseen. Eihän mikään ole julmempaa, kuin nälkään ja hoidettavissa oleviin tauteihin kuolevat lapset. Perimmäinen kysymys tässä rajoittamisessa tietysti on uskonnolliset tekijät. Siinäpä ratkaisemista.
Tuota näkökulmaa vasten hyvinvoivien suomalaisten itku jostain lapsilisien leikkaamisesta on todella naurettavaa. Ollaan kuin pikkulapsia, joilta aiotaan viedä lelu. Rahaa olisi kuitenkin vaikka minkälaisten tarpeiden tyydyttämiseksi. Toisaalta on tapauksia, joissa ilmiselvästi näiden tukien varaan rakennetaan koko elämä. Lapsihan tuo leivän tullessaan, sanottiin ennen muinoinkin.
Enää ei ole näköjään niin, että yleensä asioita arvioitaisi kohtuusperiaatteella, vaan ilmiselvästi halutaan palata ajassa vuosikymmeniä taaksepäin, kai aikaan, jolloin mitään hyvinvointivaltiota ei edes vielä ollut, vaan köyhät lapset joutuivat huutolaisiksi taloihin. Vanhukset kokivat samantapaisen kohtalon. Näin karkeasti yleistäen.
Silloin herää kysymys, miksi köyhät ylipäätään tekevät lapsia? Tai ainakaan yhtään enempää, kuin taatusti pystyvät huolehtimaan. Tykinruoaksi syntyminen ei ole mikään etuoikeus. Ei edes lapsilisien ja muiden etuisuuksien luomassa harhassa.
Olen havainnut, että monet muutkin ovat samalla kannalla nykyään noilla keskustelupalstoilla. Siksi hiukan ihmetyttää tuo neljäänkymmeneen vuoteen suurin syntyvyystilasto. Siinä tosin jätettiin kertomatta, mikä oli maahanmuuttajien prosenttiosuus tästä saavutuksesta.
Mielenkiintoinen kommentti edelliseltä anolta. Ymmärrän tavallaan pointin ja senkin, että maailmassa on liikaa sakkia, mutta jos vain rikkaat/hyvin toimeentulevat saisivat lisääntyä, mitä se tekisi esim. arvomaailmalle? Köyhät voivat olla joskus henkisesti kehittyneempiä (näin yöllä en keksi fiksumpaa ilmaisua asialle) ja tarjota lapsilleen sellaisia asenteita ja käyttäytymismalleja, joita ei välttämättä rikkailla ole. Itse ainakin olen huomannut sellaisen seikan, että enemmän viisautta ja omaa ajattelua löytyy niiden keskuudesta, jotka eivät perusta koko elämäänsä työnteolle ja rahan keräämiselle (ja elävät sitten tuilla ainakin joskus), kun taas työpaikat ovat pullollaan yksisilmäisiä, kova-asenteisia ja joskus vähän tyhmiäkin ihmisiä, joiden polla ei ajattelusta tutise vaan mielessä on vain viikonloppu ja tauko työstä viinapullon kera.
VastaaPoistaJos kommentistani ei käynyt ilmi kyllin selvästi, tarkennan. Siis kohtuullinen määrä lapsia. Ei tupaa täyteen ja porstuaa puolilleen. Kyllä siinäkin näyttää olevan sarkaa, kun tuolle kohtuulliselle määrälle (1-2) antaa nuo Ofelian "asenteet ja käyttäytymismallit" sekä tarpeellisen mammonan.
VastaaPoistaToisiaan poissulkevia tekijöitä eivät ollenkaan ole mammonan kerääminen ja lapsettomuus/lapsellisuus. Eiköhän tuota ilmene sekä että. Ero lienee siinä, että kakista ei mammonan kerääjiksi edes ole.
Ja mitä tulee tuohon pullon kera viikonloppurentoutumiseen: Heitteillä olevien lasten valtavasta määrästä päätellen sitä harjoittavat pääasiassa ne, joille tuota jälkikasvua on siunaantunut enemmänkin. Sen, mitä jotkut sinkut itselleen tekevät, ei pitäisi häiritä ketään lapsellista, ei ainakaan niin kauaa, kun siitä ei yksikään lapsi kärsi.
Tuosta lisäntymisestä vielä, juuri tänään oli uutinen, miten japanilaiset nuoret suorastaan inhoavat koko seksiä ja sitä kautta ilmeisesti myös lasten tekoa. Pari päivää sitten oli uutinen, miten italialaiset eivät halua lisääntyä. Syntyvyys kuitenkin ohittaa kuolleisuuden, koska maahanmuuttajillahan ei mitään rajoituksia ole, ts. jatkavat kurjuutensa lisäämistä edelleen myös uusissa kotimaissaan. Tämä lienee selitys myöskin Suomen viime vuoden ennätyksellisiin syntyvyyslukuihin.
Lisääntymisen ei tietenkään pidäkään olla vain rikkaiden etuoikeus, mutta viisas vähemmän rikas mitoittaa resurssinsa siten, ettei ole osaltaan lisäämässä kaltaistensa määrää, kun maailmassa kuitenkin kautta aikojen on ollut niin, että rahalla saa ja hevosella pääsee.
Olenko ainoa, joka ei näe mitään PDF-tiedostossa, jossa pitäisi olla tt-tuen perusosan määrät tänä vuonna??? Yritin joskus aiemminkin päästä tietoihin käsiksi (muuta kautta, ei täältä) mutta tyhjiä sivuja vaan... Missäköhän on vika?
VastaaPoistaTarkistin linkin toimivuuden, ainakin täällä toimii normaalisti. Oletko kokeillut jollain toisella selaimella, voisikohan se auttaa? Tyhjät sivut kuulostaa kyllä oudolta. :P Omatahtoinen tietokone sensuroi?
VastaaPoistaAika paljon lapsilisää suuremmasta summasta kuitenkin nyt puhutaan. Ymmärtääkseni tämä summa alkaa juosta lapsen syntymän aikaan, eli lapsilisää vastaavasti.
VastaaPoista10–17-vuotias lapsi:
*1. lapsi 292,22 €
*2. lapsi 271,34 €
*3. jne. lapsi 250,47 €
Alle 10-vuotias lapsi:
*1. lapsi 262,99 €
*2. lapsi 242,12 €
*3. jne. lapsi 221,25 €
Voidaanhan aina tehdä niin, että poistetaan lapsiosuus toimeentulotuesta ja laitetaan lapsilisät kaikille. Ilmeisesti silloin ollaan tyytyväisiä.
Lisätäänpäs nyt sinne listalle myös artikkeli, jossa tutkijat todistavat, että kotihoidontuki on tuhoisa ja varma tie pitkäaikaistyöttömyyteen ja köyhyyteen.
VastaaPoistaMitä tuohon lapsilisäjuttuun tulee, niin sehän on muutettu 90-luvulla jotensakin siihen, että erinäisillä lapsikorotuksilla korvataan se, mitä tuolla toimeentuloluukulla vähennetään.
Blogin lukijoille lukuvinkki, vaikka ei liitykään suoranaisesti aiheeseen: luottoa ei voi ottaa huomioon tulona toimeentulotukilaskelmassa. http://www.kho.fi/paatokset/53420.htm
VastaaPoista