lauantai 23. tammikuuta 2010

Kapitalismi, tuo neuvostososialismin vetoruuna

Vuodenvaihteen tienoilla ja sen jälkeen on tapahtunut ja muuttunut aika lailla. Työvoimapoliittisen aktivointitoimenpiteen (työkokeilu, kuntouttava työtoiminta, kurssitukset...) aktivointipäivittäinen ylläpitokorvaus nousi kahdeksasta yhdeksään euroon (verottomana, fatta ei huomioi), ja kohti neuvostohenkisen tasapäistä ilmaistyövoimayhteiskuntaa rynnistävä Sata-komitea kiskoi varmaankin valkohehkuisilla hohtimilla kirstusta ilmaisduunareille 4,40e päiväpalkan. Sitä sanotaan aktivointilisäksi, koska ylläpitokorvaus on tarkoitettu kattamaan vain aktivoitumisesta syntyvät kulut.

Kun kuntouttavasta työtoiminnasta tuli vuodenvaihteessa velvoittavaa, jokainen vuodenvaihteessa pakkotyöllistysuhan alle joutunut yli 25-vuotias 500 päivää työttömänä ollut varmasti hihkuu riemusta; pakkotyön päivätulojen noustua kahdeksasta eurosta reiluun kymppiin oppii nirsompikin hippi, mitä työnteon kannattavuudella tarkoitetaan. Kuntoutukaa, perkele, talkoilla tämä maa on rakennettu. Sitäpaitsi kuntoutus on parasta terapiaa. Uusien säädösten mukaan kuntouttavaa työtoimintaa tarjoavat tahot tästä lähtien kilpailutetaan ja kilpailutuksessa pärjänneille aletaan maksaa korvausta päälukumäärän mukaan.

Se 4,40e on ilmeisesti verotettavaa tuloa. Urbaani gettolegenda yllyttääkin nyt hankkimaan muutosverokortin mahdollisimman pienelle veroprosentille, koska tarinan mukaan sillä saisi laskettua Kelassa myös työmarkkinatuen ja peruspäivärahan verotusastetta siitä reilun parinkymmenen oletusprosentista. On siinä ja siinä välitänkö tuosta neuvosta, koska jos kaikki nykyisen lisäksi käteenjäävä hyödyttää vain sosiaalitoimistoa vuokraosuuksien siirtyessä asiakkaalle, niin hakekoot kunta ja valtio minun rahojani toisiltaan ilman minua. Muutosverokortille tosin on tilaus joka tapauksessa, mutta en ole vielä kuullut kenenkään saaneen työmarkkinatukeaan maksatukseen minimiprosenteilla.

Kela ja työkkärit ovat olleet sormi suussa aktivointilisästä kyselijöiden kanssa. Ei ole poikkeuksellista, ettei Kelan virkailija löydä maksatukseen sopivaa lomaketta, kun asiakas haluaa tietää, pitääkö aktivointilisää erikseen hakea. Tietääkseni sen kuitenkin pitäisi tulla automaattisesti aktivointitoimenpiteeseen osallistuvan tilille joko työmarkkinatuen tai ylläpitokorvausten mukana. Ensi viikolla sen näkee.

Ensi viikolla on myös historian suurin lottopotti. Vuodenvaihteen lukuja ovat ainakin 4, 8, 9, 25, tämänhetkinen kunnallinen veroäyri, lakkautettavien koulujen määrä ja keskioluen alkoholiprosentti, joka on noista ainoa joka ei ainakaan nouse.

13 kommenttia:

  1. En tiedä miten teillä siellä, mutta täällä meillä ei ensi joulukuusta alkaen saa enää pitää veronpalautuksista penniäkään, kaikki huomioidaan tuloiksi. Näin ohjeisti uusin toimeentulotukipäätös.

    VastaaPoista
  2. Sealle: mun mielestä pk-seudulla on AINA veronpalautus ollut tuloa. Mä en oo koskaan saanut pitää senttiäkään vaan se on aina laskettu monelle seuraavalle kuulle ylijäämäksi. Epäreilua jos jossain on ollut eri käytäntö!

    VastaaPoista
  3. Ofelia: Noin mullakin oli aina ennen, eli veronpalautukset vähennettiin sataprosenttisesti toimeentulotuesta. Samoin kuin joka pirun penni pienistä free-palkkioista vähennettiin huolimatta siitä, että valtakunnallinen kokeilu siitä 20-30% palkkatulo-osuuden jättämisestä asiakkaalle oli ollut voimassa jo vuosia.

    Sea: 2008 veronpalautuksia tuli tilille niin vähän (<100e), että saatiin erikseen pyytämällä pitää ne sillä verukkeella, että niillä kattaisi edes osittain jouluksi maalle vanhempien luo menon (= "antakaa ostaa liput landelle niin ei ruinata erikseen massia jouluruokiin vaan loisitaan porukoilla ja kaikki selviää halvemmalla").

    Viime loppuvuonna tiedotettiin, että kukin talous sai pitää maksimissaan 100e veronpalautuksia taloutta kohti, taloudessa asuvien henkilöiden lukumäärästä riippumatta.

    Nuo on mun käsittääkseni ainakin aiempina vuosina olleet just niitä juttuja, jotka on vaihdelleet täysin satunnaisesti paikkakuntien, toimistojen ja jopa etuuskäsittelijöiden välillä. Viimeisen vuoden pari oikeusasiamies ym. on ärähdelleet asuinpaikkoihin perustuvasta epätasa-arvoisesta kohtelusta mm. käsittelyajoissa ja käytännöissä ja noita "paikallisia käytäntöjä" (ette usko miten monesti lainvastaiseksi osoittautuvaa päätöstä on perusteltu noilla sanoilla. :b En voi lukeakaan niitä ilman, että takaraivossa kaikuu tietynlainen tympääntyneen ylimielinen virastoäänensävy...) - niin, siis paikallisia käytäntöjä on tietääkseni pyritty karsimaan yhtenäistämällä ohjeistuksia ja käsittelyaikojen osalta lainsäädäntöäkin.

    Ohjeistuksissa kannattaa muistaa, että niissä ainakin periaatteessa jätetään etuuskäsittelijälle joustovaraa ja harkintavaltaa. Pitäisi jaksaa selailla STM:n, oikeuskanslerin ym. sivuja ja koittaa bongata, olisiko ihan ehkä jopa laeissa tai asetuksissa asti tapahtunut jotain yhtenäistämismuutoksia muuten kuin sen 7 arkipäivän maksimikäsittelyajan suhteen...

    VastaaPoista
  4. Täällä meilläpäin on 170 euroon asti veronpalautus ihan omaa rahaa, ainakin vielä viime vuonna oli. Saas nähdä jatkossa. Olen lapsellisesti luullut, että se on yleinen määräys!

    Mitä tulee tuohon aktivointijuttuun, niin luin jostain, että se 4,40 on veronalaista tuloa ja vaikuttaa myös asumistukeen. Toinen käsi antaa, toinen ottaa. Mutta hallelujaa, olkaamme tästä hallituksen suuresta avokätisyydestä onnellisia. Ei vaiskaan, ei voi kuin ihmetellä tätä menoa. Rahaa syydetään kyllä joka suuntaan, mutta työttömän etuudet ne vaan polkee paikallaan. Ajatelkaapa vaikka sitä, että tämä maahan rysähtänyt kokeilu-Hornetti maksoi 18 miljoonaa ja mitä siitä jäi? Hirveä määrä hengenvaarallista saastetta, jota varmaan siivotaan muutamalla sadalla tuhannella. Että näin.

    Kyllä joskus itseänikin (V-alkuinen sana) kun koko ajan on negatiivinen meliala päällä. Ja välillä tekisi mieli lakata lukemasta ja seuraamasta yhtään mitään tiedotusvälineitä. Mitä muuta sieltä tulee, kuin uhkauksia: leikataan eläkkeitä, leikataan sosialitukia, huonosti menee... Ei viitsisi enää hyväosaisten turhanpäiväistä ruikutusta. Sen tietää kuitenkin, että vähäosaisiksi sysätyillä tämäkin ahneudesta siinnyt lama taas maksatetaan.

    Onneksi sentään kevät on tulossa, muutaman viikon päästä alkaa helpottaa. Ja talvesta olen minäkin tällä kertaa ollut suorastaan iloinen. Vaihtelua tämäkin monen vuoden vesisadetalvien jälkeen. Pakko on tällaisista asioista yrittää ilonsa repiä, ne kun muuten ovat aika vähissä.

    Voimia ja jaksamista, ei piruuttaankaan anneta niiden lannistaa meitä, sillä meilläkin on oikeus olla olemassa. Vaikka meitä ei yhteiskunnassa tarvittukaan.

    VastaaPoista
  5. 170 EUROA!!!? =( Voi itku... Täällä olis naurettu pellolle jos olisin ees kuvitellut voivani pitää jotain veronpalautuksia ja vielä yli 100e. Mun sossu on helvetin tiukka. Onkohan tämäkin silti taas sellanen asia jota pitäisi itse yrittää kysyä ja anoa? Eli automaattisesti ei anneta mitään, mut jos ihminen osaa kysyä lupaa veronpalautusten pitämiseen ylimääräisenä rahana niin sit EHKÄ annetaan? Oon aina ollut tyhmä ja olettanut et totta kai se lasketaan tuloksi kun niin sanotaan ja niin muillakin tehdään. Siis edes köyhät eivät ole keskenään tasa-arvoisia.

    VastaaPoista
  6. Oletko katsonut oman asuinkaupunkisi sivuilta toimeentulotukiohjeet (netistä ainakin meiltä löytyy). Mitä siellä asiasta sanotaan? Käy kurkkimassa eri kaupunkien ohjeita, saat vertailupohjaa. Ei herkkua täälläkään ole silti niitten kanssa asioida. Esim. laseistani en saanut kuin sen minimisumman, vaikka ohjeissa selvästi sanotaan, että jos optikko kirjoittaa todistuksen, että on välttämätöntä ostaa muut kuin pakettitarjouslasit, voi ne saada. Toisin kävi,mutta en jaksanut ruveta valitusten kautta hakemaan omiani. Kyllä siinä sai pitkään kituuttaa, että sai sen parisataa kasattua näistä tuloista. Ja mä en sitten laseja käytä todellakaan huvikseni. On sieltä muutenkin tullut juuri sairauskulujutuissa ihmeellisiä päätöksiä eli jäänyt saamatta rahaa. No niille on aika väljät rajat jätetty näissä asioissa, sen voi myös lukea valtiovallan toimeentulotukiasiakirjoista. Mielelläni en siinä puljussa asioisikaan, mutta joskus on kerta kaikkiaan pakko. Mun periaate on se, että niin kauan kuin maksan 20 prossaa veroa tällaisista avustuksista, olen niin suuri veronmaksaja, että voin hyvällä omallatunnolla hakea rahojani pois. Etenkin, kun jotkut saavat osinkotuloja liki sataantuhanteen maksamatta killinkiäkään veroja!

    VastaaPoista
  7. Vielä jatkoa tuohon edelliseen, etsin hakusanalla Helsingin kaupunki toimeentulotukiohjeet ja löysin Suomi 24 keskustelusta mielenkiintoista juttua juuri Helsingin ohjeista, joita ei kuulemma löydy sitten millään. Kannattaa lukea, etenkin jos on paikkakuntalainen. Itse olen nähnyt omista papereistani, että virkailijat tekevät suoranaisia virheitä, toisella kertaa menona hyväksytään toisena ei. Olivat maksaneet muutaman euron, vaikka ei kuulunut. Ihme ettei peritty takaisin. Tiesivät varmaan, että siinä lasiasiassa tekivät väärin ja antoivat siksi olla. Tämä siis ei ollut Hesassa.

    VastaaPoista
  8. En ole etsinyt Hgin tt-tukiohjeita mistään, kun en ole yli vuoteen saanut sossusta mitään. Enkä varmaan aikoihin tule saamaankaan. Harmittaa vaan ne kaikki menneet vuodet, jolloin joskus olin sossun asiakas ja sain veronpalautusta. Mutta varmaan riippuu työntekijästä ja tuurista, mitä sieltä saa ja mitä ei. Osahan kaiketikin haluaa kieltää kaiken rahan jakamisen.

    VastaaPoista
  9. Kaikki yksineläjät, nyt on perustettu Suomen yksinelävät ry, kannattaa katsoa tarkemmin nettisivuilta. Siellä on hyviä linkkejä mm. Sata-komitean tekeleisiin. Jäsenmaksu työttömältä 10 e muilta 15 e vuodessa. Ainakin minä aion seurata tämän yhdistyksen etenemistä ja toivon hartaasti, että mahdollisimman moni muukin yksineläjä tekee samoin. Perustamispuheenvuoro oli täyttä asiaa. Kyllä olisi hienoa, jos tällainen yhdistys kasvaisi ja kehittyisi niin, että se todella pystyisi vaikuttamaan meidän päähänpotkittujen yksinasuvien ihmisten asioihin, joita jatkuvasti ollaan vain heikentämässä kaikenmaailman YLE-maksuilla ja ilmeisesti myös Sata-komitean tuotoksilla esim- as.tuen muutos. Kannattaa lukea.

    VastaaPoista
  10. Koska me taas saadaan lenkkiä leipäjonosta eli miten tietokoneesi voi? =)

    VastaaPoista
  11. Ofelia: Jos vaikka tänään...

    Kone nyt on edelleenkin hoitoa vailla, mutta edessä on ihan rauhallinen koti-ilta; vain minä ja lainakone.

    Auttakaa ihmiset rakkaat ja vinkatkaa artikkeleista, dokumenteista ym. jos tulee vastaan... Voi laittaa linkkejä tänne kommentteihin tai mailitse (leipajono@gmail.com). Pääsen vielä toistaiseksi nettiin vain harvoin ja rajoitetuksi aikaa, joten uutissurffaus ei oikein aina onnistu...

    VastaaPoista
  12. Eilen illalla maikkarin uutisissa sitten tuli faktaa tästä aktivointirahasta, jonka kysyntä ohjelman mukaan on suurta. MUTTA tämäkin on siis vesitetty, koska se raha otetaan pois toimeentulotuesta! Siinä töitten järjestäjäpuolikin oli varsin närkästynyt moisesta. Nuori nainen siinä lapioi lunta (on kyllä mielestäni häpeällistä pistää ihmiset ja varsinkin naiset tekemään lumitöitä jollain naurettavalla rahalla ja siis käytännössä ilmaiseksi) ja murehti, ettei koko hommasta hyötynyt yhtään mitään. Minulle tuli paha olo kaikkien päähänpotkittujen työttömien puolesta. Ja mikä tässä on masentavinta, jos menet kieltäytymään, sinut pistetään polvilleen viemällä loputkin tuet. Ei voi kuin ihmetellä, eikö tälle työttömien kurmuuttamiselle ja nöyrryttämiselle koskaan tule loppua ja aleta todella antaa oikeaa palkkaa työstä. En ainakaan minä tuomitse ketään, joka sanoo kiitos ei ja on vaikka ennemmin työtön ja köyhä.

    Sorry, että olen vain edelleenkin anonyymi.

    VastaaPoista
  13. Anonyymi: Meille tuli tammikuun päätöksessä tieto, ettei aktivointirahaa vähennetä toimeentulotuesta. Suosittelen kyllä, että sen vähentämisestä valitettaisiin aktiivisesti, sekä itseoikaisuvaatimuksina että suoraan oikeuskanslerille. Yhtenäistämistä perkele.

    VastaaPoista

Kommentointi vapaa. On mukava huomata joskus kirjoittavansa ihmisille pelkän kasvottoman internetin sijaan.